Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Ανακοίνωση- “φωτιά” της ΕνΔΕ: Οι δικαστικές αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν δημόσιας διαβούλευσης – Οι κριτές να μην εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη στο “πολιτικό παιχνίδι”

Σφοδρή αντίδραση για τις πρόσφατες τοποθετήσεις και πολιτικών στελεχών σχετικά με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανακοίνωση- “φωτιά” της ΕνΔΕ: Οι δικαστικές αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν δημόσιας διαβούλευσης – Οι κριτές να μην εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη στο “πολιτικό παιχνίδι” ende/freepik

Δριμεία επίθεση εξαπολύει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) σε όσους τις τελευταίες ημέρες προχώρησαν σε δηλώσεις και σε δημοσιεύματα, που σχολίαζαν την έκδοση βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου, βάσει του οποίου κρίθηκε η παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη για παρεμβάσεις τους οι οποίες όμως δεν σχετίζονταν με τη λεγόμενη σκευωρία Novartis.

ΕνΔΕ για δικαστικές αποφάσεις

(eurokinissi)

ΕνΔΕ για δικαστικές αποφάσεις: Δεν αποτελούν προϊόν δημόσιας διαβούλευσης

«Οι δικαστικές αποφάσεις  δεν επιλύουν πολιτικές αντιπαραθέσεις ούτε και δύνανται να αποτελούν προϊόν «δημόσιας διαβούλευσης». Αντίθετα, εκδίδονται και δημοσιεύονται, διαχρονικά, από τους Δικαστικούς Λειτουργούς, στο όνομα του Ελληνικού Λαού, κατά συνείδηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τα στοιχεία της δικογραφίας» υπογραμμίζει ανακοίνωση της ΕνΔΕ με αφορμή τις δηλώσεις αυτές και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σχετικά με βούλευμα που εξέδωσε το Δικαστικό Συμβούλιο του άρθρου 86 του Συντάγματος.

«Η υπεύθυνη κριτική των δικαστικών αποφάσεων προϋποθέτει, συνεπώς, γνώση των δικονομικών και ουσιαστικών κανόνων δικαίου, αλλά και των αρχών στις οποίες θεμελιώνεται το σύγχρονο Κράτος Δικαίου, ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται έγκυρα επί των θεμάτων απονομής της Δικαιοσύνης» προσθέτει η Ένωση.

ΕνΔΕ για δικαστικές αποφάσεις

Eurokinissi

Και είναι καταπέλτης για όσους επιχειρούν να είναι κριτές των δικαστών και να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε πολιτικά παιχνίδια. «Οι Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί της χώρας επιτελούν, διαχρονικά, το καθήκον τους με ευσυνειδησία και πλήρη γνώση του δικαίου και συνεπώς οι κριτές των Δικαστών οφείλουν να αυτοπεριορισθούν στον θεσμικά προβλεπόμενο ρόλο τους, να μην εμπλέκουν τη Δικαιοσύνη στο «πολιτικό παιχνίδι» και να μην υπονομεύουν με τις δηλώσεις  τους την καθοριστική συμβολή της Δικαιοσύνης στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής» επισημαίνεται.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr οι δηλώσεις είχαν προκαλέσει και την αντίδραση της μειοψηφίας της ΕνΔΕ. Ειδικότερα, στο στόχαστρο μπήκαν δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και ενός από τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης, βάσει των οποίων επιτίθεται στο νέο Δ.Σ. της Ένωσης.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μειοψηφία της ΕνΔΕ «σε σημερινή του συνέντευξη ο Υπουργός κ. Άδωνης Γεωργιάδης αναφερόμενος στο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για την υπόθεση Novartis καταφέρθηκε υποτιμητικά εναντίον των μελών του Συμβουλίου χαρακτηρίζοντάς τους «σοφούς» και έκρινε ο ίδιος ότι το βούλευμα είναι παράλογο και αξίζει μόνο ειρωνείας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ