Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Αποκάλυψη: Επιστολή γιατρών – δικηγόρων στον Κ. Τσιάρα – “Αμφισβητείται αδικαιολόγητα η εντιμότητα των ιδιωτών ιατρών” με τη νέα διάταξη για τις αναβολές

Οι πρόεδροι των δυο Συλλόγων ζητούν την απόσυρση της διάταξης για πλαφόν στις δικηγορικές αναβολές, καθώς (και) κατά το σκέλος που εξαιρούνται οι ιδιώτες γιατροί από την πιστοποίηση ιατρικού λόγου για την ασθένεια του δικηγόρου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Επιστολή γιατρών – δικηγόρων στον Κ. Τσιάρα – “Αμφισβητείται αδικαιολόγητα η εντιμότητα των ιδιωτών ιατρών” με τη νέα διάταξη για τις αναβολές (EUROKINISSI)

Και οι γιατροί μπήκαν στη μάχη της αμφισβήτησης της νέας διάταξης που συζητείται στη Βουλή για πλαφόν στις αναβολές δικών για λόγους που ανάγονται στο πρόσωπο του δικηγόρου, στο σκέλος που εξαιρούνται οι ιδιώτες γιατροί από την πιστοποίηση της ασθένειας του δικηγόρου. Η διάταξη αυτή αναφέρει επι λέξει  πως για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται “με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο”.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (την οποία αποκαλύπτει το dikastiko.gr), του προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημ. Βερβεσός και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος ζητούν την απόσυρση της ρύθμισης «κατά το μέρος που αντίκειται σε βασικές αρχές και διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών».

Βερβεσός για αναβολές δικών

eurokinissi

Εξαδάκτυλος

eurokinissi

Συγκεκριμένα αναφέρουν πως η διάταξη «…έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), που προβλέπουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς».

Και επισημαίνουν πως η με την πρόβλεψη αυτή «…αμφισβητείται αδικαιολόγητα και η εντιμότητα των ιατρών, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά, παραβιάζεται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του θεράποντος ιατρού και προκαλείται ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την εισαγωγή αδικαιολόγητων διακρίσεων».

Η επιστολή

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς

Τον Υπουργό Δικαιοσύνης

κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στο σχέδιο νόμου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, προωθείται νομοθετική διάταξη για τροποποίηση του άρθρου 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα με την οποία ο σοβαρός λόγος υγείας για αναβολή σε ποινική δίκη θα αποδεικνύεται με ιατρική πιστοποίηση δημόσιου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο, αποκλειομένης κάθε άλλης ιατρικής πιστοποίησης και ιδίως των ιδιωτών ιατρών που αποτελούν και την πλειοψηφία του ιατρικού σώματος.

Η διάταξη αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διατάξεις του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005), που προβλέπουν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν το ίδιο κύρος και την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από ιατρούς που υπηρετούν σε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ή ιδιώτες ιατρούς.

Με τη διάταξη αυτή, πέραν των όποιων άλλων ζητημάτων που έχουν εντοπισθεί από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, στην από 13-6-2022 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής αμφισβητείται αδικαιολόγητα και η εντιμότητα των ιατρών, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, δεδομένου ότι δεν λαμβάνονται υπόψη όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά, παραβιάζεται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής του θεράποντος ιατρού και προκαλείται ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την εισαγωγή αδικαιολόγητων διακρίσεων.

Είναι προφανές δε, ότι εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν και αντικειμενικά προβλήματα για την απόδειξη των λόγων υγείας, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι αδύνατη και πολλές φορές και απενδεικνυόμενη (π.χ. οδηγίες ΕΟΔΥ για κρούσματα covid-19 κ.ο.κ.) η προσέλευση του ασθενούς σε δημόσιο φορέα ή η εισαγωγή του σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

Κατόπιν αυτών, αιτούμεθα την απόσυρση κατά το μέρος που αντίκειται σε βασικές αρχές και διατάξεις που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ