Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Αποκάλυψη: Η Αρχή για το Ξέπλυμα πρόλαβε αναλήψεις – μαμούθ από πρόσωπα που συνδέονται με το “κύκλωμα” της ΔΟΥ Χαλκίδας

Με διατάξεις του ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης μπλόκαρε όλους τους λογαριασμούς, τις θυρίδες και δέσμευσε όλη την ακίνητη περιουσία των 8 φυσικών και νομικών προσώπων, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Η Αρχή για το Ξέπλυμα πρόλαβε αναλήψεις – μαμούθ από πρόσωπα που συνδέονται με το “κύκλωμα” της ΔΟΥ Χαλκίδας EUROKINISSI

Ποσό 100.000 ευρώ προσπάθησαν να σηκώσουν από τραπεζικούς λογαριασμούς κεντρικών κατηγορούμενων στην υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας πρόσωπα από το περιβάλλον τους, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης.

Παράλληλα, φέρονται να επιχείρησαν να κλείσουν τραπεζικούς λογαριασμούς με επίμαχα ποσά, που ελέγχονται πλέον για το εάν προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα.

Με ακαριαίες κινήσεις ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα, Αντεισαγγελέας ε.τ., Χαράλαμπος Βουρλιώτης εξέδωσε διατάξεις με τις οποίες δεσμεύονται τραπεζικοί λογαριασμοί, θυρίδες και ακίνητη περιουσία 8 φυσικών και νομικών προσώπων (μεταξύ των οποίων είναι μία εταιρεία) που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Η αντίδραση της Αρχής σύμφωνα με πληροφορίες απέτρεψε την ανάληψη χρηματικών ποσών άνω των 100.000 ευρώ που φέρονται να συνδέονται με τους κατηγορούμενους.

Επίσης, η Αρχή θα ξεσκονίσει πλέον όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά αποκτήθηκαν από τα ποσά που σύμφωνα με τις κατηγορίες εξασφάλισαν με εγκληματικές μεθόδους.

Απολογούνται την Παρασκευή οι κατηγορούμενοι: Πώς δρούσε το κύκλωμα

Όπως έγραψε το dikastiko.gr μία φάμπρικα εγκληματικών πράξεων ξετυλίχθηκε στην ΔΟΥ Χαλκίδας με στελέχη της να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη για “διεκπεραιώσεις”, “εκβιασμούς” και “δωροδοκίες” χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κύκλωμα διαφθοράς εφοριακών, που οδήγησε στη σύλληψη της διευθύντριας, της υποδιευθύντριας και πέντε ακόμη ατόμων που εργάζονταν στη ΔΟΥ Χαλκίδας από τους “αδιάφθορους” της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία- κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα, ανάμεσα τους λογιστές, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από καταγγελίες πολιτών της Χαλκίδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, έχουν εξιχνιαστεί 17 περιπτώσεις εκβιασμών από τους εφοριακούς και ιδιώτες που κατάφεραν να αποκομίσουν 95.600 ευρώ μέσα σε 3 μήνες.

Σύμφωνα με στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υπήρχε μία οργανωμένη δομή. Αρχηγός, όπως αναφέρεται είναι η 50χρονη προϊσταμένη. Αυτή συγκέντρωνε πληροφορίες των υποψήφιων στόχων με τις μεγαλύτερες φορολογικές εκκρεμότητες που ανέβαζαν και το «εκβιαστικό κόμιστρο». Μάλιστα, η ίδια διένειμε τα χρήματα που λάμβαναν στα υπόλοιπα μέλη.

Σημαντικό ρόλο είχε και η 67χρονη υπεύθυνη χορήγησης φορολογικής ενημερότητας, η οποία λόγω επικείμενης σύνταξης λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων και μάλιστα σχεδίαζαν την σταδιακή απομάκρυνσή της γιατί ρίσκαραν επικίνδυνα. Ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης. Στη συνέχεια ο 62χρονος λογιστής που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Οι «ταρίφες»

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η «ταρίφα» ήταν από 5.000-30.000 ευρώ για:

* Επιστροφή φόρου

* Μείωση ή διαγραφή προστίμων

* Μη διενέργεια ελέγχων

ΔΟΥ Χαλκίδας: Τα παράνομα έσοδα φέρεται ότι ανήλθαν σε 100.000 ευρώ σε 3 μήνες από 17 επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα πειστήρια που βρέθηκαν στο σπίτι της διευθύντριας της Εφορίας υπήρξαν 80.000 ευρώ και ένα σημειωματάριο με ονόματα και ποσά από 250 ευρώ έως 11.000 ευρώ από το Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2024, καθώς και μία τηλεφωνική σύνδεση-φάντασμα της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ