Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Απώλεια Δ. Λινού – Η ΕνΔΕ εκφράζει τη θλίψη της: “Με τις γνώσεις και την ευγένειά του συνέβαλε στον καθημερινό αγώνα απονομής του Δικαίου”

Τα συλλυπητήρια της Ένωσης "σ’ όλη την οικογένειά του και ιδιαίτερα στον συνάδελφο υιό του, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Χριστόφορο Λινό".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απώλεια Δ. Λινού – Η ΕνΔΕ εκφράζει τη θλίψη της: “Με τις γνώσεις και την ευγένειά του συνέβαλε στον καθημερινό αγώνα απονομής του Δικαίου” (EUROKINISSI)

Ανείπωτη είναι η απώλεια του Δημήτρη Λινού, πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος όπως έγραψε το dikastiko.gr έχασε τη μάχη με τη ζωή την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024.

Με την είδηση του θανάτου του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο αείμνηστος Δημήτριος Λινός με τις γνώσεις του και την ευγένειά του συνέβαλε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στον καθημερινό αγώνα της απονομής του Δικαίου».

Και προστίθεται: «Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει θερμά συλλυπητήρια σ’ όλη την οικογένειά του και ιδιαίτερα στον συνάδελφο υιό του, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, κ. Χριστόφορο Λινό, Εφέτη».

Η κηδεία του κορυφαίου δικαστή, που υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη επί 40 έτη, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στις 11 το πρωί στο κοιμητήριο Κηφισιάς.

Ο Δημήτρης Λινός διετέλεσε Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου την περίοδο 2003- 2006, οπότε και αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, ενώ με Προεδρικό Διάταγμα του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ στη διάρκεια της θητείας του τον Δεκέμβριο του 2005 ήταν αυτός που υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδος τη διακήρυξη του Συνεδρίου των Γενικών Εισαγγελέων και Υπουργών Δικαιοσύνης 39 κρατών της Ευρώπης και της Ασίας, για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

Δημήτρης Λινός

(EUROKINISSI)

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Λινός

Γεννήθηκε το 1939 στη Χίο. Τις εγκύκλιες σπουδές του πραγματοποίησε στη Χίο, αποφοιτώντας με άριστα από το εκεί ιστορικό Γυμνάσιο Αρρένων το 1957. Το ίδιο έτος, κατόπιν επιτυχίας του στις εισαγωγικές εξετάσεις, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πτυχίο της οποίας έλαβε το 1962. Το ίδιο έτος κατετάγη ως Αξιωματικός (Σημαιοφόρος Οικονομικός) στο Πολεμικό Ναυτικό, ολοκληρώνοντας της στρατιωτική του θητεία το 1965, οπότε διορίστηκε δικηγόρος Αθηνών.

Τον Ιανουάριο 1967 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα, επιτυχών πρώτος στο σχετικό διαγωνισμό του προηγούμενου έτους και διορίστηκε Πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Προήχθη σε Πρωτοδίκη το 1968, σε Πρόεδρο Πρωτοδικών το 1978, σε Εφέτη το 1983, σε Πρόεδρο Εφετών το 1993 και σε Αρεοπαγίτη το 1998. Υπηρέτησε ως Πρωτοδίκης στα Πρωτοδικεία Σάμου και Αθηνών, ως Πρόεδρος Πρωτοδικών στα Πρωτοδικεία Αλεξανδρουπόλεως και Αθηνών, ως Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ως Πρόεδρος Εφετών στα Εφετεία Θεσσαλονίκης και Αθηνών και ως Αρεοπαγίτης επί τετραετία στο Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Τον Ιούλιο του 2002 επελέγη από το Υπουργικό Συμβούλιο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και τον Ιούλιο του 2003 προήχθη σε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Την 1η Ιουλίου 2006 αποχώρησε από την Υπηρεσία, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, έχοντας υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη επί 40 έτη, και του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ο τίτλος του Επίτιμου Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 διορίστηκε υπηρεσιακός Δήμαρχος Κηφισιάς και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την εκλογή των νέων δημοτικών αρχών κατά το έτος 1975. Την ίδια εποχή πρωτοστάτησε, με άλλους συναδέλφους του, στην επαναλειτουργία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. και του Προεδρείου της. Ύστερα από εκπαιδευτική άδεια, πραγματοποίησε επί διετία μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (KING’SCOLLEGE) και του απονεμήθηκε το 1978 ο ακαδημαϊκός τίτλος MASTEROFLAWS (LL.M). Κατά τη διετία 1995 – 1996 διατέλεσε καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Υπήρξε μέλος επιστημονικών και πολιτιστικών εταιριών και είχε λάβει μέρος σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2005 υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδος τη διακήρυξη του Συνεδρίου των Γενικών Εισαγγελέων και Υπουργών Δικαιοσύνης 39 κρατών της Ευρώπης και της Ασίας, για την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος, που συνήλθε από 9 έως 12 Δεκεμβρίου 2005 στην πόλη Σενζέν της Κίνας.

Ήταν έγγαμος, με την Μαρία Ευαγγελοπούλου και πατέρας τριών τέκνων του Ζαννή, του Χριστόφορου, που είναι ήδη Πρόεδρος Πρωτοδικών στο Πρωτοδικείο Αθηνών, και του Στυλιανού – Μαρκέλλου.

Είχε τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη με το Σταυρό του Αγίου Ανδρέα και από τον Πρόεδρο της Λιθουανίας με το ανώτερο παράσημο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ