Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

“Απόβαση” εισαγγελέων για ελεύθερες παραλίες: Εκδίδονται εγκύκλιοι για αυστηρούς ελέγχους – Πώς ο Εισαγγελέας Τσορμπατζόγλου το 2023 στη Μύκονο έδειξε το δρόμο.

Ενδεικτική η πρόσφατη από τις εισαγγελικές Αρχές της Ρόδου, που βρέθηκε στο επίκεντρο με το beach bar με τις… θαλάσσιες ξαπλώστρες και τους κολυμβητές- σερβιτόρους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Απόβαση” εισαγγελέων για ελεύθερες παραλίες: Εκδίδονται εγκύκλιοι για αυστηρούς ελέγχους – Πώς ο Εισαγγελέας Τσορμπατζόγλου το 2023 στη Μύκονο έδειξε το δρόμο. dikastiko.gr

Στο ξήλωμα των όποιων αυθαίρετων εγκαταστάσεων στοχεύουν οι εγκύκλιοι των εισαγγελικών αρχών, διαμορφώνοντας μέτωπο για “ελεύθερες παραλίες”. Υπό το πρίσμα αυτό η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου εξέδωσε νέα αυστηρή εγκύκλιο για την προστασία των παραλιών.

Πρόκειται εξάλλου για το νησί που έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως με αφορμή την επιχείρηση που ξαναέστησε τις “θαλάσσιες ξαπλώστρες” και έχοντας… κολυμβητές- σερβιτόρους για να εξυπηρετούν. Προ ημερών μπήκε λουκέτο στην επιχείρηση, ενώ ο υπεύθυνος οδηγήθηκε σε απολογία και επιβλήθηκε και πρόστιμο 28.560 ευρώ όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Εισαγγελέας Ρόδου: «Πλήθος πληροφοριών για παράνομη επέμβαση σε παραλίες»

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε στο σύνολο των αστυνομικών τμημάτων, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Αιμιλία Σοφία Μέρη αναφέρει σύμφωνα με το dimokratiki.gr πως «έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας πλήθος πληροφοριών σχετικά με την παράνομη επέμβαση σε παραλίες της νήσου Ρόδου, την εκμετάλλευση αυτών άνευ αδείας καθώς και εκτέλεση παράνομων οικοδομικών εργασιών και μάλιστα σε σημεία τα οποία πέρα από αιγιαλό και παραλία, αποτελούν ενίοτε αρχαιολογικό χώρο ή/ και δασική έκταση».

Για το λόγο αυτό σημειώνει πως «παρακαλούμε για τη συνεχή αστυνόμευση των περιοχών αυτών, την πιστή εφαρμογή των κείμενων διατάξεων καθώς και της αυτόφωρης διαδικασίας (275 ΚΠΔ)». Και προσθέτει: «Σε περίπτωση που έχει σφραγιστεί χώρος, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και έλεγχος προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη παραβίαση των σφράγισης»

Η εγκύκλιος της Εισαγγελέως Ρόδου

«Λαμβανομένου υπόψιν του άρ. 1 Ν. 2344/1940 όπου προβλέπεται ότι ο αιγιαλός είναι κοινόχρηστο κτήμα (αγαθό) καθώς και του γεγονότος ότι έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας πλήθος πληροφοριών σχετικά με την παράνομη επέμβαση σε παραλίες της νήσου Ρόδου, την εκμετάλλευση αυτών άνευ αδείας καθώς και εκτέλεση παράνομων οικοδομικών εργασιών και μάλιστα σε σημεία τα οποία πέρα από αιγιαλό και παραλία, αποτελούν ενίοτε αρχαιολογικό χώρο ή/ και δασική έκταση (ήτοι κατά παράβαση των άρθρων 23 ΑΝ. 1539/1938, 81, 125ΙΕ§1 Ν. 4495/2017, 20 Ν. 5092/2004, 66§1 εδ. α, β Ν. 4858/2021, 71 Ν 998/1979) παρακαλούμε για τη συνεχή αστυνόμευση των περιοχών αυτών, την πιστή εφαρμογή των κείμενων διατάξεων καθώς και της αυτόφωρης διαδικασίας (275 ΚΠΔ).

Σε περίπτωση που έχει σφραγιστεί χώρος, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση και έλεγχος προκειμένου να εξασφαλιστεί η μη παραβίαση των σφράγισης, στην περίπτωση δε που τούτο έχει ήδη συμβεί (κατά πλήρη περιφρόνηση της έννομης τάξης), θα πρέπει να σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του άρ. 178 ΠΚ.

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να ενημερώνεται σε κάθε περίπτωση ο Εισαγγελέας υπηρεσίας και να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη σύλληψη των υπευθύνων (εργολάβων, κατασκευαστών, εντολέων, ιδιοκτητών κλπ) καθώς και να κατάσχονται τα εργαλεία και μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση ποινικών αδικημάτων (280 ΚΠΔ)».

Beach bar σε αρχαιολογικό χώρο

Eurokinissi

Η περσινή επιχείρηση “νόμος και τάξη” στη Μύκονο

Φόβος και τρόμος έγινε το καλοκαίρι του 2023 στη Μύκονο ο επονομαζόμενος εισαγγελέας με το σκάφος- τρεχαντήρι, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που είχε «μετακομίσει» στο νησί για να καταγράψει κάθε έκνομη δραστηριότητα είτε στις παραλίες, είτε και σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις πέριξ αυτών.

ελεύθερες παραλίες

dikastiko.gr

Ήταν όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο Εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου με έδρα την Σύρο, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, που με εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκου, εποπτεύει την αποκαλούμενη επιχείριση «νομιμότητα και τάξη» στη Μύκονο, μετά τις σφοδρές καταγγελίες για μεγάλες εστίες έκνομης δράσης στο νησί.

Τον Απρίλιο του 2023 ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος με μακροσκελή παραγγελία του ζήτησε την κατ’ απόλυτη προτεραιότητα της έρευνας, για τις καταγγελλόμενες παρανομίες στο νησί της Μυκόνου, αναφέροντας μάλιστα ονομαστικά επιχειρήσεις, και ιδιοκτήτες, που έχουν προβεί σε πολεοδομικές παραβάσεις, σε περιοχές του νησιού των Ανέμων.

Ανέφερε δε ότι στη Μύκονο «επικρατεί βαριά παραβατικότητα, με καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και μάλιστα με προκλητική παραβίαση των Νόμων σε όλους του τομείς της επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Από τότε ο Εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, μετέβη και παρέμεινε στη Μύκονο με στόχο να επιβάλλει την τάξη και την νομιμότητα. Ο ρόλος του κ. Τσορμπατζόγλου στην Μύκονο ήταν να συντονίζει, να ελέγχει και να προστατεύει τις αρχές, εφαρμόζοντας το νόμο, όχι μόνο στο επίπεδο των αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά στην διαπίστωση παραβάσεων ηχορύπανσης ή άλλων κακουργηματικών πράξεων (ναρκωτικά ληστείες κλπ).

Φέτος στο γραφείο του – Αναγκάζεται να κάνει υπηρεσίες

Όπως αναφερόταν φέτος όμως ο ανώτερος δικαστικός λειτουργός, δεν μεταβαίνει στο νησί, αλλά παραμένει στο γραφείο του στην έδρα της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου, αφού παρότι είναι προϊστάμενος της Εισαγγελίας, αναγκάζεται κάνει διαρκώς υπηρεσίες, δεδομένου ότι υπάρχουν υπηρεσιακά κενά λόγω απουσίας συναδέλφων του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ