Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Δεύτερη καταγγελία: Απόλυση εργαζόμενης λόγω μη εμβολιασμού

Πρόκειται για την δεύτερη περίπτωση εργαζόμενης σε οίκο ευγηρίας που απολύεται διότι δεν εμβολιάστηκε. Είχε προηγηθεί η απόλυση εργαζόμενου στην Ηλεία - Τι λέει ο νόμος και τι απαντά η ίδια δια του δικηγόρου της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δεύτερη καταγγελία: Απόλυση εργαζόμενης λόγω μη εμβολιασμού

Δεύτερη απόλυση εργαζομένου σε χώρο φιλοξενίας ευπαθών ομάδων (γηροκομείο) έρχεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, σε μονογονεϊκή οικογένεια, η οποία εργαζόταν σε γηροκομείο της Κρήτης ως φροντίστρια καθώς ζήτησε χρόνο για να αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από εξώδικο που απέστειλε στο γηροκομείο ο δικηγόρος της Γιάννης Καρούζος με το οποίο κατήγγειλε πως ενώ ήταν σε αναρρωτική άδεια, δέχτηκε τηλεφώνημα από το διευθυντή του Γηροκομείου, ο οποίος τη ρώτησε αν επρόκειτο να εμβολιαστεί, όταν ξεκινούσε η διαδικασία των εμβολιασμών.

Η ίδια, όπως λέει, ζήτησε λίγο χρόνο για να εκτιμήσει τα δεδομένα και να σταθμίσει την κατάσταση, πριν εμβολιαστεί, με δεδομένο ότι είναι μητέρα 4 παιδιών, των οποίων την αποκλειστική φροντίδα έχει η ίδια. “Δεν είμαι αρνήτρια” – είπε η ίδια στο Cretalive, “ήθελα μόνο να διαπιστώσω αν υπάρχουν παρενέργειες, πριν εμβολιαστώ κι εγώ”.

Όπως αναφέρεται στο εξώδικο, δε φοβόταν για τον εαυτό της αλλά για τα παιδιά της, καθώς αν – παρ’ ελπίδα – χρειαζόταν να νοσηλευτεί, από ενδεχόμενη παρενέργεια, δεν υπάρχει κανένας να φροντίσει τα παιδιά της.

Εν τω μεταξύ, η ίδια ζήτησε να μετακινηθεί σε κάποιο άλλο πόστο, προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν ευπαθή ομάδα, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό. Αντιθέτως, όπως σημειώνει , δέχτηκε περαιτέρω πιέσεις για να εμβολιαστεί άμεσα, ακούγοντας μάλιστα ότι “αν δεν εμβολιαστεί θα υπάρξουν επιπτώσεις και κυρώσεις”.

“Ειδικότερα δε, αρχές Φεβρουαρίου του 2021, λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια της δεύτερης δόσης εμβολιασμού, ενημερωθήκαμε ότι όποιος δεν προσκομίσει έγγραφο απόδειξης ότι έχει πραγματοποιήσει ραντεβού για τη διενέργειά του, θα απολυθεί” – αναφέρεται στο εξώδικο.

Δεύτερη περίπτωση

Αυτή είναι η δεύτερη περίπτωση που καταγράφεται καθώς είχε προηγηθεί η απόλυση εργαζόμενου φυσικοθεραπευτή γηροκομείου της Ηλείας, που αρνήθηκε να εμβολιαστεί.

Η εξήγηση που δόθηκε είναι πως η κίνηση είχε ως στόχο να προστατεύσει την υγεία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο καθώς και των εργαζομένων στο ίδρυμα.

Η απόφαση όμως, παρά το γεγονός ότι έχει ιδιαίτερα ηθικά χαρακτηριστικά δεδομένου ότι αφορά (και) ηλικιωμένους, φαίνεται πως έχει πολλές νομικές προεκτάσεις.

Δεν είναι υποχρεωτικός

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος αναφέρει πως “ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας, κυρίως ηθικής, οι εργαζόμενοι, που παρέχουν υπηρεσία έναντι ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, ασθενείς κ.τ.λ.) να εμβολιάζονται και να συμμετέχουν θετικά στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νόσο covid-19, η διενέργεια του σχετικού εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική νομοθετικά.”

Συνεπώς “εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ