Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Δικαστικοί αντιπρόσωποι: Άνοιξε η πλατφόρμα δηλώσεων προτίμησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι δικηγόροι επιλέγουν που και εάν θα διοριστούν. Όλες οι διαδικασίες για το διορισμό ή την εξαίρεσή τους. Η προθεσμία λήγει στις 23 Σεπτεμβρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί αντιπρόσωποι: Άνοιξε η πλατφόρμα δηλώσεων προτίμησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές eurokinissi

Αντίστροφη μέτρηση σήμανε για το διορισμό για όσους δικηγόρους επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις προτίμησης – εξαίρεσης, με την πλατφόρμα για όσους δικηγόρους, αλλά και ασκούμενους επιθυμούν να δηλώσουν αίτηση προτίμησης για την τοποθέτησή τους ως δικαστικούς αντιπροσώπους να έχει ανοίξει.

 Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΔΣΑ «όσοι δικηγόροι, αλλά και ασκούμενοι, επιθυμούν να διορισθούν (αίτηση προτίμησης) ως δικαστικοί αντιπρόσωποι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 ή να εξαιρεθούν (αίτηση εξαίρεσης), μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους από σήμερα Δευτέρα 18.9.2023 και ώρα 18.00΄ μέχρι το Σάββατο 23.09.2023 και ώρα 19:00΄, σε 24ωρη βάση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.olomeleia.gr/».

Παράλληλα, επισημαίνεται πως για την διευκόλυνση των δικηγόρων, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, δίδεται εναλλακτικά η δυνατότητα να υποβληθεί η Αίτηση Προτίμησης – Εξαίρεσης στα γραφεία του Δ.Σ.Α. (Ακαδημίας 60, 1ος όροφος, γραφείο δίπλα στο Αρχείο) τις εργάσιμες ημέρες από τις 8.00’ έως 15.00’, με τη συνδρομή υπαλλήλων του ΔΣΑ.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως «η ως άνω υπηρεσία του Δ.Σ.Α. παραλαβής αιτήσεων προτιμήσεων και εξαιρέσεων, ταξινόμησης και διαβίβασής τους στον Άρειο Πάγο δεν θα παρασχεθεί σε όσους Δικηγόρους Αθηνών δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Σύλλογο για συνδρομές προηγούμενων ετών μέχρι και του έτους 2022».

Δικαστικοί αντιπρόσωποι: Όλη η διαδικασία

Όπως διευκρινίζεται:

  1. Μόνο ΜΙΑ (1) ΑΙΤΗΣΗ μπορεί να υποβληθεί.
  2. Δεν υπάρχει κώλυμα εντοπιότητας (καταγωγής και τόπου άσκησης δικηγορίας).
  3. Δεν δύνανται να διοριστούν Δικηγόροι από χώρες της Ε.Ε. (Π.Δ. 152/2000), εκτός αν έχουν Ελληνική Ιθαγένεια.
  4. Τους διορισμούς θα κάνει αρμοδίως, κατόπιν κληρώσεως, o Άρειος Πάγος (Α1 Τμήμα).
  5. Δεν διορίζονται σε κανένα εκλογικό τμήμα της επικράτειας ως αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής οι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές ανεξάρτητα από την περιφέρεια ανακήρυξής τους.
  6. Δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν αιτήσεις:

α) για συνυπηρέτηση, διορισμό αναπληρωματικών, και αμοιβαίες αλλαγές διορισμών,

β) για συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα, εκλογικά διαμερίσματα ή συνοικισμούς, περισσότερες από μία δημοτικές ενότητες, περισσότερους από έναν δήμους, περισσότερες, από μία εκλογικές περιφέρειες και που θα έχουν συμπληρώσεις, διαγραφές ή παρατηρήσεις εκτός των ζητουμένων, σύμφωνα με τα έντυπα των αιτήσεων.

Τα κωλύματα διορισμού, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που αφορά τον διορισμό δικαστικών αντιπροσώπων, καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 2286/18.9.2023 εγκύκλιο του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Ολόκληρη η εγκύκλιος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ