Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Δικαστικοί υπάλληλοι: “Δεν είμαστε περιφερόμενος θίασος” – Τι απαντούν στα σχέδια για το νέο Δικαστικό Χάρτη

Η μεταφορά οργανικών θέσεων και ο προβληματισμός της ΟΔΥΕ μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης. Τα προβλήματα μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών Πρωτοδικείων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: “Δεν είμαστε περιφερόμενος θίασος” – Τι απαντούν στα σχέδια για το νέο Δικαστικό Χάρτη EUROKINISSI

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η συγχώνευση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, όπου οι δικαστικοί υπάλληλοι για το νέο Δικαστικό Χάρτη συνεχίζουν να έχουν σοβαρές ενστάσεις, όπως καταγράφηκε και κατά τη συνάντηση της Πέμπτης με τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) αναμένεται σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024 να αποφασίσει για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις της, δεδομένου ότι ήδη είναι σε εξέλιξη οι στάσεις εργασίας όπως έγραψε το dikastiko.gr

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό Ι. Μπούγα, όπως αναφέρεται δεν τους δόθηκε το νέο σχέδιο του Δικαστικού Χάρτη παρά το γεγονός πως θα τεθεί σε διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες για την έδρα των δικαστικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα σε Αιτωλοακαρνανία και Βοιωτία, ενώ φέρεται πως στις υπόλοιπες περιοχές διατηρούνται οι δικαστικές υπηρεσίες στις έδρες των νομών.

Δικαστικοί υπάλληλοι για νέο Δικαστικό Χάρτη

Unsplash

Δικαστικοί υπάλληλοι για νέο Δικαστικό Χάρτη: Το «αγκάθι» της μεταφοράς οργανικών θέσεων και ο… περιφερόμενος θίασος

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι δικαστικοί υπάλληλοι θα υπάρξει ένα κεντρικό Πρωτοδικείο και παράλληλα θα δημιουργηθούν όπως θα ονομάζονται «περιφερειακά Πρωτοδικεία», σε περιοχές που δεν θα καταργηθούν Ειρηνοδικεία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όμως, αναφέρεται πως «όλες οι οργανικές θέσεις μεταφέρονται στα κεντρικά Πρωτοδικεία». Ωστόσο, ο αντίλογος από τους δικαστικούς υπαλλήλους είναι πως για να λειτουργήσουν τα λεγόμενα «περιφερειακά Πρωτοδικεία» θα πρέπει να υπάρχουν οργανικές θέσεις.

«Δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό ο σχεδιασμός γιατί στις εναπομείνουσες δικαστικές δομές, δεν θα υπάρχει οργανική θέση» αναφέρεται. «Άρα πως θα λειτουργήσουν τα περιφερειακά;» είναι το ερώτημα που θέτουν οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Και εκφράζουν φόβους για την κάλυψη των αναγκών λέγοντας πως “δεν είμαστε περιφερόμενος θίασος”. Τονίζεται δε από την ΟΔΥΕ πως για όποια απόφαση μετακίνησης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ