Σάββατο 03 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δικαστικοί υπάλληλοι: Μετά την “θερμοπληξία” σε αποχή και για την έλλειψη καθαριότητας

Σε νέες καταγγελίες για ελλιπή μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας προχώρησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι, ανακοινώνοντας αποχή από τα καθήκοντά τους από την Παρασκευή 17 Ιουνίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστικοί υπάλληλοι: Μετά την “θερμοπληξία” σε αποχή και για την έλλειψη καθαριότητας dikastiko.gr

Μία ακόμη «κόκκινη κάρτα» έβγαλαν οι δικαστικοί υπάλληλοι για τις συνθήκες που επικρατούν στα Δικαστήρια. Αυτή τη φορά ήταν το θέμα καθαριότητας, ενώ όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr, την προηγούμενη υπήρξε το ζήτημα κλιματισμού.

Αφορμή στάθηκε η λήξη της σύμβασης με συνεργεία, τα οποία είχαν αναλάβει την καθαριότητα του μεγαλύτερου δικαστηρίου της χώρας, του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, του Ειρηνοδικείου Αθηνών, του Πταισματοδικείου Αθηνών και των 12 περιφερειακών Ειρηνοδικείων της Αττικής.

Όπως αναφέρουν η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) και η Ένωση Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας η σύμβαση έληξε στις 9-6-2022 και εκκρεμούν δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να χρειαστούν χρόνο.

«Σαν πρώτη άμεση αντίδρασή μας, στο πολύ σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας,  δηλώνουμε ότι:

Δεν θα αναχθούμε να δουλέψουμε σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες. Οι δικαστικοί υπάλληλοι των υπηρεσιών τις οποίες αφορά το πρόβλημα της καθαριότητας, θα απέχουν από την εργασία τους για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από Παρασκευή 17-6-2022 και μέχρι να δοθεί λύση!»

Δικαστικοί υπάλληλοι

dikastiko.gr

Η νέα σύμβαση

«Το θέμα της νέας σύμβασης οδηγήθηκε στα δικαστήρια μετά από προσφυγές των εταιρειών που μειοδότησαν. Η χθεσινή έκδοση της σχετικής απόφασης όμως δεν επιλύει το πρόβλημα και είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες» αναφέρουν οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Έτσι, όπως σημειώνουν «σε συνθήκες πανδημίας και αυξημένων θερμοκρασιών, σε χώρους όπου εργάζονται εκατοντάδες άνθρωποι και επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες πολίτες, έχουμε συσσώρευση σκουπιδιών και παντελή έλλειψη καθαριότητας!!».

Οι Ομοσπονδίες ισχυρίζονται πως «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η εκχώρηση της καθαριότητας των δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε εργολαβικές εταιρείες, που διαχρονικά ακολουθείται, αντί της πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, οδηγεί σε τέτοια τραγικά αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση τονίζουν πως η νέα αυτή εξέλιξη με το θέμα της καθαριότητας «δεν προέκυψε τυχαία και αιφνιδιαστικά, αλλά είναι το αποκορύφωμα της διαχρονικής αδιαφορίας και της έλλειψης στοιχειώδους φροντίδας της πολιτείας, για την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών για τους εργαζόμενους σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας».

Δικαστικοί υπάλληλοι

dikastiko.gr

Δικαστικοί υπάλληλοι: Ακατάλληλες αίθουσες και ασφάλεια

Όπως αναφέρουν οι Ομοσπονδίες των δικαστικών υπαλλήλων πρόκειται για «αδιαφορία που είναι πλέον προκλητική και καθιστά πάρα πολλές δικαστικές υπηρεσίες εντελώς ακατάλληλες λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που αφορούν:

* Την επάρκεια και την ασφάλεια των κτηρίων

* Την έλλειψη κλιματισμού – θέρμανσης και ψύξης

* Την απουσία εξειδικευμένου και μόνιμου τεχνικού προσωπικού, απαραίτητου για τη συντήρηση και τις επισκευές κτηριακών και τεχνικών υποδομών καθώς και προσωπικού καθαριότητας.

Όλα τα παραπάνω λειτουργούν σωρευτικά στα ήδη γνωστά και επίσης χρονίζοντα προβλήματα της Δικαιοσύνης, όπως είναι οι τεράστιες ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και στοιχειωδών υποδομών στην μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, η απουσία ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε μεγάλο αριθμό πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για τα στοιχειώδη και αυτονόητα που θα συνέτειναν στην ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και πολιτών στα δικαστήρια, δηλαδή στην μόνιμη παρουσία ιατρού εργασίας και των βασικών ιατρικών υποδομών άμεσης βοήθειας, καθώς και στην ύπαρξη μόνιμου προσωπικού».

dikastiko.gr

dikastiko.gr

dikastiko.gr

dikastiko.gr

dikastiko.gr

dikastiko.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ