Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Δικηγόροι: Νέα ευκαιρία στη νομική βοήθεια – Δίνουν αναστολή στην αποχή από την παροχή υπηρεσιών, περιμένοντας τις αποζημιώσεις

Τι προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας. Στο τέλος Μαΐου θα επανεξετάσουν τη θέση τους ανάλογα με την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι: Νέα ευκαιρία στη νομική βοήθεια – Δίνουν αναστολή στην αποχή από την παροχή υπηρεσιών, περιμένοντας τις αποζημιώσεις EUROKINISSI

Νέα χείρα βοηθείας στη νομική βοήθεια παρέχουν οι δικηγόροι, οι οποίοι στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν αποφασίσει να τερματίσουν την αποχή στην οποία είχαν οδηγηθεί εξαιτίας των πολυετών καθυστερήσεων στην καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων.

Μετά την ψήφιση νομοθετικών ρυθμίσεων, που οδηγούσαν στην επίλυση του προβλήματος και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων, οι δικηγόροι προχώρησαν σε αναστολή της αποχής τους από την παροχή νομικής βοήθειας.

Ειδικότερα στην απόφαση αναφερόταν πως «η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε στις 8.2.2023, μέσω τηλεδιάσκεψης, αφού έλαβε υπόψη της τις διατάξεις του άρθρου 69 του ν. 5016/2023, που αφορά στην εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων σε υποθέσεις νομικής βοήθειας και έχοντας τη σχετική εξουσιοδότηση από την Ολομέλεια, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την αναστολή της αποχής από υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας από την Τετάρτη 15.2.2023 μέχρι 31.3.2023».

Διακίνηση προϊόντων μαϊμού

EUROKINISSI

Νέα ευκαιρία για τη νομική βοήθεια

Τώρα, οι δικηγόροι έρχονται να δώσουν μία ακόμη ευκαιρία, καθώς η Ολομέλεια προτείνει αναστολή της αποχής μέχρι το τέλος Μαΐου από υποθέσεις νομικής βοήθειας, μέχρι την εκπλήρωση των προβλεπόμενων από το νέο νόμο.

«Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, σε συνέχεια της από 8.2.2023 απόφασής της, προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας την αναστολή της αποχής από υποθέσεις νομικής βοήθειας και τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας μέχρι 31.5.2023, οπότε και θα επανεξετασθεί η θέση του δικηγορικού σώματος ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των προβλεπόμενων στην διάταξη του άρθρου 69 ν. 5016/2022» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

νομική βοήθεια

freepik

Η επίμαχη διάταξη

Η θετική διάταξη που οδήγησε στην απόφαση αυτή προβλέπει, όπως αναφέρει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, «την εντός διμήνου καταβολή του 80% των οφειλομένων (έως 31.12.2022) αποζημιώσεων, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ, με άμεση πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων, καθώς και την καταβολή του συνόλου των νομίμων κρατήσεων (δηλ. τις εισφορές υπέρ e-ΕΦΚΑ, ποσό το οποίο θα συμψηφιστεί με τις ασφαλιστικές εισφορές έτους 2023, ή θα επιστραφεί ως πιστωτικό υπόλοιπο σε περίπτωση που υπερκαλύπτεται το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών). Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ακατάσχετα, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη. Ως προς το υπόλοιπο είκοσι τοις εκατό (20%), θα τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία (του άρθρου 12 του ν. 3226/2004)».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ