Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Δικηγόροι σε αποχή: Παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου από συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις – Η διαφωνία με τη διάταξη υποχρεωτικής φυλάκισης για πλημμελήματα

Τι αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Από ποιες διαδικασίες θα απέχουν οι δικηγόροι σύμφωνα με την εισήγηση της Ολομέλειας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικηγόροι σε αποχή: Παράταση μέχρι το τέλος Ιουλίου από συγκεκριμένες ποινικές υποθέσεις – Η διαφωνία με τη διάταξη υποχρεωτικής φυλάκισης για πλημμελήματα Freepik

Αποχή δικηγόρων: Σε νέα παράταση της αποχής από ποινικές υποθέσεις οδηγούνται οι δικηγόροι όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις του άρθρου 187 ΠΚ θα ισχύει μέχρι το τέλος Ιουλίου. «Το ΔΣ του ΔΣΑ, σε συνέχεια της απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση της 30ης Ιουνίου 2022 την παράταση της στοχευμένης αποχής από ποινικές υποθέσεις πρώτου (α’) βαθμού δικαιοδοσίας, όπου υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ (είτε αυτοτελώς, είτε από κοινού με άλλα αδικήματα), είτε κακουργηματικού είτε και πλημμεληματικού χαρακτήρα, μέχρι και 31.7.2022, με το ήδη ισχύον πλαίσιο (εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τηλεδίκες

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr είχαν προηγηθεί και άλλες αποφάσεις της Ολομέλειας για αποχή από τις δίκες με αντικείμενο αδικήματα σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με αίτημα την απόσυρση της νέας διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα με βάση την οποία θα οδηγούνται στη φυλακή μετά την καταδίκη τους οι δράστες ακόμα και πλημμελημάτων όπως κλοπές, διαρρήξεις ή ακόμα και ζημιών περιουσιών όταν τα αδικήματα αυτά διαπράττονται από συμμορία.

Η απόφαση – μετά από εισήγηση του μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ και της Ενωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγόρων Θόδωρου Μαντά- αποτελεί με ξεκάθαρη κλιμάκωση της δικηγορικής αντίδρασης για μια διάταξη που έχει δεχτεί σφοδρά πυρά από τους δικηγόρους.

Υπενθυμίζεται πως η νέα διάταξη του 187 ΠΚ παρ. 6 αναφέρει πως:

-Οι ποινές δραστών εγκλημάτων (ακόμα και πλημμελημάτων ) κατά της περιουσίας και της ιδιοκτησίας, αν διαπράττουν το έγκλημα ως συμμορία , δεν μετατρέπονται , ούτε αναστέλλονται.

-Στη φυλακή, ανεξαρτήτως ποινής, οδηγούνται όλα τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ