Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Κλειστόν” μέχρι τέλος Ιουνίου το κτίριο μετά την πυρκαγιά και με τη… βούλα του υπουργείου Δικαιοσύνης

Τι προβλέπει απόφαση του Κ. Τσιάρα για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δικαστηρίου. Πώς θα γίνονται τα δικαστήρια και από πού θα εξυπηρετούνται οι πολίτες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: “Κλειστόν” μέχρι τέλος Ιουνίου το κτίριο μετά την πυρκαγιά και με τη… βούλα του υπουργείου Δικαιοσύνης

Στη μεταστέγαση των υπηρεσιών αναφέρεται απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή 2 Απριλίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά και πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων από δικαστικούς λειτουργούς και δικηγόρους για τις συνθήκες υποδομών που επικρατούν σε βασικά Δικαστήρια της χώρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023, «όλες οι κλήσεις που έχουν επιδοθεί στους διαδίκους, προκειμένου να παραστούν στη συζήτηση υποθέσεων ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, σε Μονομελή και Τριμελή σύνθεση, καθώς και οι αναβολές που έχουν χορηγηθεί σε ρητή δικάσιμο ενώπιον του ίδιου Δικαστηρίου, εξακολουθούν να ισχύουν ως προς την ορισθείσα ημερομηνία δικασίμου. Τόπος συνεδρίασης ορίζεται η αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς (Κολοκοτρώνη 55, Πειραιάς, Τ.Κ. 185 31) και ώρα συνεδρίασης η 09.00 π.μ. Στην περίπτωση που κάποιος από τους διαδίκους δεν παραστεί κατά τη συζήτηση, η υπόθεση αναβάλλεται αυτεπαγγέλτως».

Παράλληλα, ορίζεται πως από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης «η Γραμματεία όλων των τμημάτων του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς, καθώς και το γραφείο του Προέδρου Υπηρεσίας για την έκδοση προσωρινών διαταγών αναστολής εκτέλεσης και την εκδίκαση αντιρρήσεων κατά της προσωρινής κράτησης αλλοδαπών, στεγάζονται στον 5ο όροφο του κτιρίου επί της οδού Γ. Κασιμάτη 1 – Πλ. Οδησσού στον Πειραιά (Τ.Κ. 185 31), όπου μπορούν να απευθύνονται οι διάδικοι για τη διενέργεια όλων των σχετικών διαδικαστικών πράξεων». Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Πυρκαγιά στο Πρωτοδικείο Πειραιά: “Ευτυχώς ήταν Κυριακή…”

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες στις οποίες στεγάζεται το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, σε ένα παντελώς ακατάλληλο κτίριο στο οποίο ξέσπασε η φωτιά στις 2 Απριλίου και ευτυχώς όπως λένε όλοι ήταν Κυριακή και δεν υπήρξαν θύματα.

Ένα ακόμη έγγραφο έδωσε, όπως έγραψε το dikastiko.gr, στη δημοσιότητα το Τριμελές Συμβούλιο Διεύθυνσης του Δικαστηρίου, το οποίο χρονολογείται από το 2018, ενώ σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) στο γεγονός πως πρώτη μέριμνα υπήρξε να κατεβάσουν κάποια πανό έξω από το κτίριο, τα οποία είχαν αναρτήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, «το πρόβλημα είχε επισημανθεί από την δεκαετία του 1990 !!! όταν ο Γεώργιος – Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος με την τότε ιδιότητά του ως Σύμβουλος Επικρατείας – Επιθεωρητής, είχε διαπιστώσει και επισημάνει εγγράφως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης πολυκατοικίας για την στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά». Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά

Η Ομοσπονδία παραπέμπει μάλιστα σε δηλώσεις του τ. Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Σταυρόπουλου όπου έγραψε τα εξής: “Την προηγούμενη Κυριακή έπιασε φωτιά σε κατάστημα του ισογείου της πολυκατοικίας χωρίς ευτυχώς θύματα. Αν ήταν ημέρα Δευτέρα ή άλλη εργάσιμη, ο αριθμός των θυμάτων ανάμεσα στους δικαστές και τους υπαλλήλους του Δικαστηρίου αλλά και εν γένει  στους ενοίκους και επισκέπτες του κτιρίου αυτού που στερείται εξόδου κινδύνου και μέσων πυροπροστασίας !!! θα ήταν ανυπολόγιστος λόγω τουλάχιστον του καπνού και των αναθυμιάσεων από την πυρκαγιά. Δεν μου είναι εύκολο να κατανοήσω γιατί η επίσημη Πολιτεία αδιαφορεί τόσο προκλητικά  επί δεκαετίες για την απαράδεκτη στέγαση κυρίως του συγκεκριμένου δικαστηρίου αλλά και εν γένει των  δικαστηρίων του Πειραιά. Για τον σίγουρα μεγάλο  αριθμό θυμάτων από την πυρκαγιά μια εργάσιμη ημέρα  θα ήταν μάλλον δύσκολο η ευθύνη να αποδοθεί σε κάποιο ανίδεο αποδιοπομπαίο τράγο που θα έπρεπε η αδιάφορη Πολιτεία επειγόντως τότε να ανεύρει !!! Είναι πράγματι τελείως τυχαίο ότι οι διαχρονικές παραλείψεις των αρμοδίων  δεν πήραν την Κυριακή και τυπικά  εγκληματικές διαστάσεις”. 

Τα νέα προειδοποιητικά έγγραφα

Στη δημοσιότητα συνεχίζει στο μεταξύ να δίνει τα προειδοποιητικά έγγραφα για την ακαταλληλότητα του κτιρίου ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, Δήμος Χρυσός.

Από την πρώτη στιγμή μετά την πυρκαγιά είχε εξάλλου αναφέρει πως «τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν πολλά σχετικά έγγραφα, με τα οποία προειδοποιούσαμε την Πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό ακριβώς το ενδεχόμενο».

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιοποιήθηκε το νέο έγγραφο από το 2018, ένα ακόμα στη μακρά σειρά σχετικών εγγράφων που απέστελλαν οι Διοικήσεις του Δικαστηρίου στον εκάστοτε Υπουργό Δικαιοσύνης, όπως λέει και όπου αναφέρονται τα εξής:

«Το κτίριο έχει καταπονηθεί από πυρκαγιά που ξέσπασε το έτος 1987, προκληθείσα από το χρωματοπωλείο που στεγάζεται στο ισόγειο, η οποία εξαπλώθηκε στους δύο ορόφους άνωθεν αυτού.  Αρχικώς το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο, (βλ. την 42/87 έκθεση επικίνδυνης οικοδομής της Δ/νσης Πολεοδομίας Πειραιά), ενώ κατόπιν ήρθη η επικινδυνότητά του, βάσει μεταγενέστερης έκθεσης.  Ακολούθως, και λόγω του ότι κατά την κατασκευή του μετρό παρατηρούνταν τριγμοί (σχετ. το 1750/167/11 έγγραφο του Δ/ντή Πολεοδομίας) στο κτίριο διατάχθηκε η σύνταξη μελέτης εδάφους φέροντος οργανισμού από αρμόδιους μηχανικούς με δαπάνη των ιδιοκτητών, παρουσία εκπροσώπων της “ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ” που όμως, είτε δεν πραγματοποιήθηκε, είτε δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για το αποτέλεσμά της.

Δεν είναι εφικτή η έκδοση πιστοποιητικού πυρασφάλειας, διότι προφανώς το κτίριο δεν πληροί τις απαιτήσεις πυρασφάλειας (έχουν επανειλημμένως οχληθεί διαχειριστές, ιδιοκτήτες κ.α.).

Δεν διαθέτει έξοδο κινδύνου.

Έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά από το έτος κατασκευής του…

Δεν έχει εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ…

Η εξωτερική και εσωτερική κατάσταση αυτού είναι μειωτική για τη λειτουργία του Δικαστηρίου και εν δυνάμει επικίνδυνη για όλους όσους εισέρχονται σε αυτό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ