Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΔΣΑ: Δεύτερος βοηθός γραμματέα για κάθε ανάπηρο δικηγόρο που θα παραστεί ως δικαστικός αντιπρόσωπος

Τη βεντάλια των ενεργειών για τα θέματα ΑμεΑ, συζήτησαν και αποφάσισαν ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Βερβεσός και το μέλος του Δ.Σ., τυφλός δικηγόρος, Ε. Αυγουλάς. Οι παρεμβάσεις ενόψει εκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΔΣΑ: Δεύτερος βοηθός γραμματέα για κάθε ανάπηρο δικηγόρο που θα παραστεί ως δικαστικός αντιπρόσωπος dsa.gr

Σε απόλυτη προτεραιότητα βάζει σταθερά ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) τα θέματα ΑμεΑ και αυτό αποτυπώθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Δημήτρης Βερβεσός, με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, τυφλό δικηγόρο και υπεύθυνο για θέματα Προσβασιμότητας του ΔΣΑ, Ευάγγελο Αυγουλά.

Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν σε ένα “πακέτο” πρωτοβουλιών που εκκινούν από παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών ενόψει και των εκλογών, αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τον τρόπο ενημέρωσης των ΑμεΑ σχετικά με την παροχή νομικής βοήθειας.

Ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου

EUROKINISSI

Μέτρα θα προωθηθούν και στους κόλπους του δικηγορικού κλάδου με τη δημιουργία μεταξύ άλλων Πανελλαδικού Μητρώου Ανάπηρων Δικηγόρων στα πρότυπα αυτού που υφίσταται ήδη στον ΔΣΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Δ. Βερβεσού και του Ε. Αυγουλά συμφωνήθηκε:

– Με αφορμή τις επερχόμενες Εθνικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές:

  1. i) θα ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, για κάθε ανάπηρο δικηγόρο ο οποίος θα παραστεί ως δικαστικός αντιπρόσωπος σε εκλογικό τμήμα, να δοθεί η δυνατότητα αμειβόμενης απασχόλησης και δεύτερου Βοηθού – Γραμματέα.
  2. ii) θα ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα για τους ανάπηρους ψηφοφόρους τόσο προεκλογικά για την πληροφόρησή τους επί των υποψηφιοτήτων και των πολιτικών θέσεων των κομμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

iii) να γίνει ρητή αναφορά, για πρώτη φορά στη χώρα μας, στις οδηγίες προς τους δικαστικούς αντιπροσώπους, για την αποδοχή και την ορθή συμπεριφορά, απέναντι σε τυφλούς χειριστές πιστοποιημένων σκύλων οδηγών, οι οποίοι θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Επιπλέον:

– Δημιουργείται Πανελλαδικό Μητρώο Ανάπηρων Δικηγόρων, σε συνέχεια του Μητρώου ανάπηρων δικηγόρων που λειτουργεί στον ΔΣΑ, με σκοπό την  καλύτερη υποστήριξη των ανάπηρων συναδέλφων και την εξασφάλιση της συμμετοχής τους πανελλαδικά, στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης τους αφορά. Προς τούτο θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση από την Ολομέλεια των δικηγορικών Συλλόγων.

– Στον ΔΣΑ θα έχουν προτεραιότητα πλέον ανάπηροι ασκούμενοι δικηγόροι, σε κάθε προκήρυξη θέσεων του Συλλόγου.

– Θα ασκηθούν πιέσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των ανάπηρων πολιτών της χώρας για τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αίτησης και λήψης δωρεάν νομικής βοήθειας, με κάθε προσβάσιμο τρόπο, όπως δημιουργία ενημερωτικού video με υπότιτλους και διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, εκτύπωση υλικού στη γραφή Braille και σε μεγαλογράμματη γραφή κ.α.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ