Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022

Ειδικό Δικαστήριο: Τρίτη συνεδρίαση για τη δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη – Αναμένεται το αίτημα τηλεοπτικής μετάδοσης

Αβέβαιο εάν θα ξεκινήσει η κατάθεση μαρτύρων, που υποδείχθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο: Τρίτη συνεδρίαση για τη δίκη Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη – Αναμένεται το αίτημα τηλεοπτικής μετάδοσης EUROKINISSI

Στο εδώλιο της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο θα βρεθούν ξανά σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Ωστόσο, η διαδικασία των δύο πρώτων συνεδριάσεων έχει αναλωθεί σε διαδικαστικά θέματα, αρχής γενομένης με το αίτημα νομιμότητας της σύνθεσης του Δικαστηρίου, που τέθηκε από τους κατηγορούμενους και απορρίφθηκε.

Εκκρεμεί και η απάντηση επί των αντιρρήσεων που έθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος στο αίτημα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας που υπέβαλλε η συνταξιούχος πλέον εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη, που κατά το κατηγορητήριο δέχθηκε παρεμβάσεις και πιέσεις από τον τότε υπουργό.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Τηλεοπτική μετάδοση

Παράλληλα, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο όπως είχε γράψει το dikastiko.gr να υπάρξει νέο αίτημα από την υπεράσπιση σχετικά με την τηλεοπτική μετάδοση της δίκης.

Ειδικότερα, είχε αναφερθεί ότι με βάση τον νόμο Ν.3090/2002 και συγκεκριμένα το άρθρο 8 που ψηφίστηκε ενόψει της δίκης για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, “η ολική ή μερική μετάδοση από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, καθώς και η κινηματογράφηση και μαγνητοσκόπηση της δίκης ενώπιον ποινικού, πολιτικού ή διοικητικού δικαστηρίου απαγορεύεται. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δημόσιο συμφέρον”.

Για το λόγο αυτό, η πλευρά των κατηγορουμένων αναμένεται να ζητήσει την μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα. Σε αυτό όμως θα πρέπει να συναινέσει και η Εισαγγελέας της έδρας, ενώ μέχρι σήμερα σε ανάλογα αιτήματα κατηγορουμένων (σε όλα τα γνωστά τουλάχιστον) τα αιτήματα έχουν απορριφθεί.

Ειδικό Δικαστήριο

eurokinissi

Ειδικό Δικαστήριο: Καθυστερεί η εξέταση μαρτύρων

Στο πλαίσιο αυτό, ενδέχεται να μην ξεκινήσει ούτε στη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου η εξέταση μαρτύρων που ανακοινώθηκαν. Σύμφωνα με την πρόεδρο της έδρας οι πρώτοι πέντε μάρτυρες που θα εξετάσει θα είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Ξανθός, Έφη Χριστοφιλοπούλου, αλλά και οι πρώην επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Σε κάθε περίπτωση αναφερόταν πως εάν ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά, ο πρώτος που θα κληθεί να εξεταστεί αναμένεται να είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ