Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Εκλογές 2023: Στα…κάγκελα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για το εκλογικό επίδομα – Είμαστε το “αποπαίδι” των εργαζομένων του υπουργείου, λένε

Τι αναφέρει ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την αποζημίωση 200 ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκλογές 2023: Στα…κάγκελα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι για το εκλογικό επίδομα – Είμαστε το “αποπαίδι” των εργαζομένων του υπουργείου, λένε eurokinissi

Τη σφοδρή αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (ΠΟΥΕΦ) προκάλεσε η ανακοίνωση της απόφασης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους δικαιούχους έκτακτης αποζημίωσης σε όσους απασχοληθούν στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα, με την απόφαση εγκρίθηκε η καταβολή ειδικής εκλογικής αποζημίωσης κατά το χρονικό διάστημα από 26.04.2023 έως και 22.05.2023 για την παροχή έκτακτης εκλογικής εργασίας, στο πλαίσιο της προπαρασκευής και της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 σε 56.441 υπαλλήλους συνολικά που υπηρετούν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία θα ανέλθει στα 200 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται αποζημίωση:

α. Σε 54.318 εν ενεργεία υπαλλήλους του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

β. Σε 1.290 υπαλλήλους πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, (Κλάδων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ καθώς και στο προσωπικό αυτού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων), πλην εκείνων που είναι αποσπασμένοι σε άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα.

γ. Σε 113 υπαλλήλους, ένστολους και πολιτικό προσωπικό, της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

ε. Σε 720 υπαλλήλους των Σωφρονιστικών Καταστημάτων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

Εξωσχολικοί εισέβαλαν σε αίθουσα Γυμνασίου

EUROKINISSI

Εκλογικό επίδομα: Ποιοι δεν δικαιούνται

Αντιθέτως δεν θα λάβουν την ειδική εκλογική αποζημίωση όσοι δεν παρέχουν σχετικές υπηρεσίες από 26.04.2023 έως 22.05.2023 και όπως αναφέρει η απόφαση:

α. Όσοι από το ένστολο και πολιτικό προσωπικό ευρίσκονται σε κατάσταση τέτοια, ένεκα της οποίας δεν εκτελούν ή απαγορεύεται να εκτελούν Υπηρεσία.

β. Όσοι από το ένστολο και πολιτικό προσωπικό είναι τοποθετημένοι ή υπηρετούν με απόσπαση ή εκπαιδεύονται στο εξωτερικό.

γ. Όσοι από το ένστολο και πολιτικό προσωπικό ευρίσκονται σε οποιαδήποτε άδεια, πλην αυτής που θα χορηγηθεί για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος, της προβλεπόμενης ειδικής άδειας αιμοδοσίας και της συνδικαλιστικής άδειας.

δ. Οι ευρισκόμενοι σε κατάσταση «οίκοι νοσηλείας» και οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία.

Μετάδοση και έκδοση εκλογικών αποτελεσμάτων

Eurokinissi

Η αντίδραση της ΠΟΥΕΦ

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, η ΠΟΥΕΦ αναφέρει πως «η πρώτη απόφαση της κυβέρνησής σας το 2019 ήταν η υπαγωγή των σωφρονιστικών καταστημάτων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απόφαση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για τη θεσμική και ουσιαστική θωράκιση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης, της ένοπλης και ένστολης υπηρεσίας που φρουρεί και μεταγάγει το σύνολο των κρατουμένων».

Δυστυχώς, όπως λέει η Ομοσπονδία «τέσσερα χρόνια τώρα οι Εξωτερικοί Φρουροί και το σύνολο των εργαζομένων στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι το αποπαίδι το Υπουργείου. Καμία πρόνοια, ουδεμία θεσμική και υλική ενίσχυση του προσωπικού».

Χαρακτηρίζει δε ως αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης την απόφαση για την καταβολή του ειδικού εκλογικού επιδόματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο χορηγείται στο σύνολο του πολιτικού και ένστολου προσωπικού του υπουργείου, εκτός των εξωτερικών φρουρών.

«Την ίδια στιγμή οι αξιωματικοί της αστυνομίας που ηγούνται των τμημάτων της φρουράς θα λάβουν την εκλογική αποζημίωση. Παραλογισμός; Τα σωφρονιστικά καταστήματα παράλληλα είναι και εκλογικά τμήματα και οι εξωτερικοί φρουροί όλο αυτό το διάστημα είναι σε επιφυλακή χωρίς τη χορήγηση αδειών για τη θωράκιση της ασφάλειας των υποδομών και την εκτέλεση συναφών καθηκόντων» σημειώνουν.

«Η μη χορήγηση του εκλογικού επιδόματος μόνο στους εξωτερικούς φρουρούς και τους υπαλλήλους των σωφρονιστικών καταστημάτων από το σύνολο του προσωπικού πολιτικού και ένστολου του υπουργείου προστασίας του πολίτη, είναι βέβαιο ότι προσβάλλει την αξιοπρέπειά μας ως επαγγελματίες αλλά και ως πολίτες» αναφέρει η ΠΟΥΕΦ.

Και καταλήγει: «Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επέλεξε να μας προσβάλει εξαιρώντας μας για μια δαπάνη 600.000€, θα πρέπει να αποτελεί case study πώς χάνεις 5.000 οικογένειες τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Γιατί είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί! Δεν είναι τα 200 ευρώ, αυτά τα χαρίζουμε. Την τιμή και την αξιοπρέπειά μας, όχι».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ