Σάββατο 03 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Δεν αρκούν οι απολύσεις δικαστών, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης

Επανέλαβε την αντίθεσή της στην προωθούμενη διάταξη για επιμόρφωση δικαστών και εν συνεχεία γραπτές εξετάσεις. Τι αποφάσισε στη Γενική Συνέλευσή της.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Δεν αρκούν οι απολύσεις δικαστών, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης Eurokinissi

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Αιχμή του δόρατος στο πλαίσιο των συζητήσεων στη διάρκεια της 36ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος αποτέλεσαν η κατηγορηματική διαφωνία με το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στο σκέλος που αφορούν την υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων από τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τη βαθμολόγησή τους, καθώς και το χρόνιο πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης.

Αναγκαία χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), Ευάγγελος Μπακέλας την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μεν περιπτώσεις δικαστών και εισαγγελέων που καθυστερούν, αλλά είναι ελάχιστες και για αυτές λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα.

Αντιθέτως, υπέδειξε την ανάγκη μίας συνολικής μεταρρύθμισης, σημειώνοντας πως οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης δεν οφείλονται μόνο στους δικαστές. Ένωση Εισαγγελέων

Όπως ανέφερε ο κ. Μπακέλας την τελευταία τριετία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκαν 390.000 μηνύσεις και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατατέθηκαν 140.000 μηνύσεις, ενώ στον νέο Ποινικό Κώδικα, η ισχύς του οποίου άρχισε το 2019, έχουν γίνει έως τώρα 100 τροποποιήσεις. Επίσης, χαρακτήρισε αναγκαία την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας, η οποία ναι μεν  έχει νομοθετικά προβλεφθεί εδώ και 28 χρόνια, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε η σύστασή της.

Στην ανάγκη ρεαλιστικών προσεγγίσεων στο θέμα των καθυστερήσεων στην απονομή Δικαιοσύνης αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, επισημαίνοντας ότι το επίμαχο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί άμεσα λόγω του μεγάλου αριθμού των εισαγομένων υποθέσεων στα δικαστήρια.

Ωστόσο, ανέφερε ότι πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά από ελάχιστους δικαστές και προσέθεσε ότι πρέπει να προβλεφθεί εθελουσία έξοδος για ορισμένους δικαστικούς οι οποίοι αδυνατούν να εργαστούν και ειδικά για εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του ωραρίου των δικαστηρίων, υπό τις προϋποθέσεις ότι θα διατεθούν κονδύλια για τις υπερωρίες των δικαστικών υπαλλήλων και θα καλυφθούν τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων.

Ένωση Εισαγγελέων: «Ναι» στην επιμόρφωση, «όχι» σε εξετάσεις και αξιολόγηση

Σαφώς υπέρ της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών τάχθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΕ, διαφωνώντας όμως με την προωθούμενη ρύθμιση να εξετάζονται στη συνέχεια και να βαθμολογούνται, ενώ   ζήτησε να αποσυρθεί στο σύνολό του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο αναμορφώνεται η Εθνική  Σχολή  Δικαστών Λειτουργών και αλλάζουν τα δεδομένα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των δικαστικών.

Παράλληλα, ο κ. Μπακέλας επισήμανε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο ως προς το σκέλος της εκπαίδευσης των δικαστών είναι αντίθετο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Καταστάσεως δικαστικών Λειτουργών και πρότεινε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε εμμέσως πλην σαφώς η αρεοπαγίτης  Μαρία Χασιρτζόγλου, η οποία εκπροσώπησε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, η οποία επισήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν προβλέπεται η αξιολόγηση των δικαστών μέσω εξετάσεων και βαθμολογίας, ενώ ευθέως αντίθετος ήταν στην αξιολόγηση των δικαστών, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανιάς.

Γ. Κώτσηρας: Αξιολογούμε τις προτάσεις, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών στο οποίο προβλέπονται και οι εξετάσεις των δικαστικών, επισήμανε, ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις των αρμοδίων φορέων και το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι σε ανοικτό διάλογο για το επίμαχο θέμα.

Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι το βλέμμα  του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι στραμμένο στο μέλλον της Δικαιοσύνης, στο μέλλον των δικαστών και των εισαγγελέων, επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο είναι ανοικτό στο διάλογο και θα στηρίξει το ανθρώπινο δυναμικό της Δικαιοσύνης, όπως είναι δικαστές, δικαστικοί υπάλληλοι, κ.λπ.

Στις εργασίες της γενικής συνέλευσης, χαιρέτησαν εκπρόσωποι κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ),  ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ο γενικός επίτροπος των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτρης Κωστάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Παναγιώτης Δανίας και  ο διοικητής της  Εθνικής Αρχής Διαφάνειας  Άγγελος Μπίνης.

Ένωση Εισαγγελέων: Η απόφαση του Μισθοδικείου για τις συντάξεις

Ειδική αναφορά στην τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου με την οποία κρίθηκε η επαναφορά των συντάξεων των απόμαχων δικαστών στα επίπεδα του 2012, έκανε ο κ. Μπακέλας επισημαίνοντας ότι πρέπει από την Πολιτεία να εφαρμοστεί άμεσα η επίμαχη απόφαση, αφήνοντας παράλληλα αιχμές κατά των επικριτών της απόφασης του Μισθοδικείου, οι οποίοι πάντα είναι οι ίδιοι και επικρίνουν το αυτονόητο, προκειμένου να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των δικαστών. Ένωση Εισαγγελέων

Ένωση Εισαγγελέων: Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

Μετά το πέρας των εργασιών της γενικής συνέλευσης η ΕΕΕ εξέδωσε το κάτωθι ομόφωνο ψήφισμα:      

«Τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, κατά την 36η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την 4/12/2021, στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών αποφασίζουν ΟΜΟΦΩΝΑ :

1) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ άοκνα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι της κοινωνίας, την προσπάθεια ποιοτικής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης όπως επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

2) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την έγκαιρη, εύρυθμη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και την απόλαυση από τους πολίτες του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας που αποτελούν συστατικά στοιχεία κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου.

3) ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ τη διαρκή επιμόρφωση τους κατά τρόπο που δεν παραβλάπτει την προσωπική και λειτουργική τους ανεξαρτησία και δεν στερεί από τα αρμόδια κατά το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων όργανα επιθεώρησης και υπηρεσιακής εξέλιξης, την αποκλειστικά αναγνωρισμένη αρμοδιότητα τους για αξιολόγηση τους.

4) Με γνώμονα την υπηρεσιακή τους εμπειρία θα παρεμβαίνουν μέσω της ΕΕΕ σε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην βελτίωση των διατάξεων που διέπουν την ποινική διαδικασία προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλή μέλη μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

5) ΖΗΤΟΥΝ την ανάληψη πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων για την υγειονομική προστασία των προσερχομένων και εργαζομένων στα Δικαστήρια, τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων, την ψηφιοποίηση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, την σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας, την ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και την αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

6) ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΝ το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ