Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Με “αστερίσκους” υποδέχεται το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία

Τι αναφέρει σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα. Τα σημεία διαφωνίας με το υπό διαβούλευση κείμενο. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Με “αστερίσκους” υποδέχεται το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία Eurokinissi/Γεωργία Παναγοπούλου

Για θετική πρωτοβουλία κάνει λόγο η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος αναφερόμενη στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε επιτέλους να ιδρυθεί και λειτουργήσει στη χώρα Δικαστική Αστυνομία, κάτι που όπως επισημαίνει αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημά της.

Ωστόσο, σε επιστολή της προς τον υπουργό Κώστα Τσιάρα, διατυπώνει σαφείς ενστάσεις για κάποιες προβλέψεις ως τη λειτουργία του νέου Σώματος, μεταξύ των οποίων το εύρος των αρμοδιοτήτων που θα έχει αλλά και το γεγονός ανάθεσης της εποπτείας των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας στους διευθύνοντες το δικαστήριο ή τη γενική επιτροπεία και όχι στους εισαγγελείς.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος «οι ευρείες αρμοδιότητες, που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία στην πράξη της υπό ίδρυση υπηρεσίας».

αναβολές δικών

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Παραπέμπουν δε στις προβλέψεις του νόμου του 1993 βάσει του οποίου σκοπός της Δικαστικής Αστυνομίας θα πρέπει να είναι η υποβοήθηση του έργου του εισαγγελέα πρωτοδικών, με:

«α. τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, β. τη διενέργεια προανακριτικών και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή, γ. τη συλλογή αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για να βεβαιωθεί η τέλεση εγκλήματος και να ανακαλυφθεί ο δράστης, δ. την εκτέλεση ποινικών δικαστικών αποφάσεων, ενταλμάτων σύλληψης, προσωρινής κράτησης και βίαιης προσαγωγής, καθώς και  κάθε άλλης διαδικαστικής πράξεως της ποινικής διαδικασίας, κατά την κρίση του αρμόδιου εισαγγελέα, ε. την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις και στ. την υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής».

Δικαστική Αστυνομία: «Όχι» σε καθήκοντα φύλαξης – Εποπτεία από οικείο εισαγγελέα

Σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης δεν θα πρέπει να ανατεθούν στη Δικαστική Αστυνομία αρμοδιότητες που αφορούν την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων, καθώς και την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως κάθε περιφερειακή υπηρεσία της Δικαστικής Αστυνομίας θα πρέπει να εδρεύει στην οικεία εισαγγελία, οι δε υπάλληλοι της θα πρέπει να τελούν υπό την άμεση διεύθυνση και εποπτεία του οικείου εισαγγελέα, το έργο του οποίου θα επικουρούν.

Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε, σε κάθε περίπτωση, τις αντιρρήσεις μας για την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου ανάθεση της εποπτείας των περιφερειακών υπηρεσιών της Δικαστικής Αστυνομίας στους διευθύνοντες το δικαστήριο ή τη γενική επιτροπεία και όχι στους εισαγγελείς, ρύθμιση που αφενός μεν ενέχει δυσμενή διάκριση σε βάρος του εισαγγελικού κλάδου, αφετέρου δε θα δημιουργήσει πρακτικές δυσλειτουργίες στην ίδια την υπό ίδρυση υπηρεσία».

Αναλυτικά η επιστολή της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ