Εντολή Ντογιάκου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων – Ανοικτή η κυβέρνηση στο αίτημα εξεταστικής επιτροπής της αντιπολίτευσης

Τι απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετά τα αιτήματα για διενέργεια εξέτασης των καταγγελιών. Είχαν προηγηθεί οι παραιτήσεις του γ.γ. του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ.

NEWSROOM
Εντολή Ντογιάκου για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων – Ανοικτή η κυβέρνηση στο αίτημα εξεταστικής επιτροπής της αντιπολίτευσης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο θέμα με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει και να αναλαμβάνει όπως έγραψε το dikastiko.gr ο ίδιος τη διενέργεια ποινικής προκαταρτικής έρευνας για την πιθανή διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν, όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

eurokinissi

Η επιλογή του κ. Ντογιάκου να τεθεί επικεφαλής της έρευνας έγινε λόγω της σοβαρότητας του θέματος καθώς και δεδομένου ότι τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα, είτε της κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών ή άλλα που ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών.

eurokinissi

Την ίδια ώρα, θετική υπήρξε η απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημα που σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γ. Οικονόμου επισημαίνοντας ότι ελπίζει αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

«Ναι» λέει η κυβέρνηση και στο αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Παρακολουθήσεις: Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε το πρωί της Παρασκευής με παραιτήσεις

Η αρχή έγινε με τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, που υπέβαλε την παραίτησή του όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής.

Η παραίτηση έγινε γνωστή με μια λιτή ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό».

Το όνομα του κ. Δημητριάδη, είχε εμπλακεί τους τελευταίους μήνες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τον ίδιο να αρνείται κάθε ανάμιξη, ενώ ο ίδιος προχώρησε και σε αγωγές κατά των μέσων ενημέρωσης που τον είχαν βάλει στο κάδρο με δημοσιεύματά τους.

Κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ανέφεραν ότι δεν έχει καμιά σχέση ο κ. Δημητριάδης με το Predator, ούτε ο ίδιος, ούτε η κυβέρνηση: «Ο Γρηγόρης Δημητριάδης είναι στην πρώτη γραμμή από την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας . Επί 6 χρόνια έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσεις από πολλές πλευρές. Είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις είναι «ηλεκτρικές καρέκλες» για αυτό και η παραμονή σε αυτές πχ στις ΗΠΑ είναι 1,5 χρόνο κατά μέσο όρο. Η παραίτηση έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του. Σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με το Predator με το οποίο ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί».

Η παραίτηση Κοντολέων

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το μεσημέρι της Παρασκευής η παραίτηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων.

Ο κύριος Κοντολέων υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι για τη νόμιμη επισύνδεση (παρακολούθηση) με εισαγγελική άδεια, δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ. Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ