Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Έβρος: Τι φέρονται να ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι πέντε συνοριοφύλακες που προφυλακίστηκαν – ΒΙΝΤΕΟ

Τι ανέφερε η γραπτή καταγγελία (email) που έλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Έβρος: Τι φέρονται να ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους οι πέντε συνοριοφύλακες που προφυλακίστηκαν – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Νέες άγνωστες λεπτομέρειες από τη δράση που είχαν αναπτύξει οι 5 συνοριοφύλακες στον Έβρο, οι οποίοι συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και κατηγορούνται για συμμετοχή σε κύκλωμα με διακίνηση μεταναστών έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, μετά από μια μαραθώνια απολογία που κράτησε περισσότερο από 9 ώρες, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν στις 3 Ιουνίου οι πέντε συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με αντικείμενο τη διευκόλυνση εισόδου παράτυπων μεταναστών στη χώρα με σκοπό το παράνομο κέρδος.

Οι πέντε συνοριοφύλακες που υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ισαακίου Διδυμοτείχου, παρουσιάστηκαν το Σάββατο στις 9.45 το πρωί ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή μετά από δυο διαδοχικές προθεσμίες που πήραν την Τρίτη και την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει αποκλειστικά το enikos.gr, τα μέλη τμήματος συνοριακής φύλαξης στον Έβρο στις προανακριτικές τους απολογίες αποδέχθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Παράλληλα, από την εξέταση των εμπλεκόμενων προσώπων κατά την διάρκεια των απολογιών τους, προέκυψε, όπως επισημαίνεται στη δικογραφία της υπόθεσης πως «ο …. κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας δήλωσε ότι ο …. είχε εκ των προτέρων ενημέρωση για το ακριβές σημείο αναχώρησης και άφιξης των μεταναστών από την παρέβρια περιοχή της Τουρκίας προς την ελληνική επικράτεια και επιπρόσθετα, τελούσε εις γνώση του το άτομο αλλά και ο τύπος του οχήματος που επρόκειτο να προωθήσει τα άτομα στην ενδοχώρα. Επίσης, απεδέχθη ότι ο ίδιος και τα λοιπά μέλη της «ειδικής ομάδας» επέτρεπαν την παράνομη είσοδο των μη νόμιμων μεταναστών και δεν προέβαιναν στη σύλληψη του διακινητή που τα συνόδευε κατά την παράνομη διέλευση, τον οποίο αποκαλούν «κατσάκι-κομάντο», διότι αυτός ήταν αποτελεσματικότερος τρόπος εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης.

Τέλος, ανέφερε ότι αντιλήφθηκε σε δυο περιπτώσεις τον …. να παραλαμβάνει, κατόπιν συνεννόησης, από συγκεκριμένο σημείο στις όχθες του ποταμού Έβρου, σακούλες και τσάντες περιέχουσες είδη ρουχισμού, που του απέστειλε άγνωστο άτομο, που στη μία περίπτωση προσήλθε από Τουρκία».

Συνοριοφύλακες στον Έβρο: Οι σχέσεις με τους Τούρκους διακινητές

Οι σχέσεις με τους Τούρκους διακινητές αποδεικνύονται και από την απολογία άλλου κατηγορούμενου για την πολύκροτη υπόθεση: «Ο …. κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας δήλωσε, ότι ο …γνώριζε το ακριβές σημείο αναχώρησης από την τουρκική μεθόριο και άφιξης σε ελληνικό έδαφος, των μη νόμιμων μεταναστών και δεν προέβαιναν στην αποτροπή αυτής, γιατί επιδίωκαν την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των οδηγών – διακινητών, που θα τους προωθούσαν παράνομα στην ενδοχώρα».

Άλλος κατηγορούμενος στην προανακριτική του απολογία δήλωσε ότι: «Ο…. ήταν ενήμερος εκ των προτέρων για το ακριβή αριθμό των μεταναστών που πρόκειται να εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια, το ακριβές σημείο αναχώρησης (από την τουρκική πλευρά) και άφιξης (στην ελληνική πλευρά), καθώς και τον τύπο του οχήματος που επρόκειτο να επιβιβαστούν ώστε να προωθηθούν στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, δήλωσε ότι δεν απέτρεπαν την είσοδο των μη νόμιμων μεταναστών, προκειμένου εξαρθρώσουν τα κυκλώματα διακίνησης. Ακόμη, ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2023 ο …. παρέλαβε από διακινητή μια σακούλα σκουπιδιών περιέχουσα είδη ρουχισμού».

Ακόμη ένα μέλος του κυκλώματος αρνήθηκε τις αποδιδόμενες εις βάρος του κατηγορίες και δήλωσε πως ο αρχηγός της οργάνωσης «είχε απευθείας επικοινωνία με έναν Σπύρο και τον «γραμματέα», οι οποίοι τον ενημέρωναν για το ακριβές σημείο αναχώρησης από την τουρκική επικράτεια, το σημείο άφιξης σε ελληνικό έδαφος και το σημείο επιβίβασης σε όχημα μεταφοράς και προώθησης στην ενδοχώρα, των μη νόμιμων αλλοδαπών.

Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν προέβαιναν στην αποτροπή εισόδου των μεταναστών, διότι απώτερος σκοπός τους ήταν η σύλληψη και εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών». Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της προανακριτικής του απολογίας ο… δήλωσε ότι επικοινωνούσε με άτομα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Τουρκία, λάμβανε πληροφορίες για ομάδες παράνομων αλλοδαπών που επρόκειτο να εισέλθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία να προωθηθούν στην ενδοχώρα.

«Απώτερος σκοπός των ενεργειών του ήταν η σύλληψη των διακινητών που εκτελούσαν την περεταίρω προώθηση και όχι αυτών που συνόδευαν τους αλλοδαπούς κατά την παράνομη διέλευση, διότι τον διευκόλυναν, γνωστοποιώντας του συνεχώς πληροφορίες της διακίνησης. Επιπλέον, αποδέχθηκε την συναλλακτική σχέση που διατηρούσε με διακινητές, από τους οποίους παραλάμβανε είδη ρουχισμού και προς τους οποίους έστελνε συσκευασίες καφέ και αλκοολούχων ποτών. Οι ως άνω συναλλαγές διεκπεραιώνονταν σύμφωνα με τον απολογούμενο, από τον διακινητή-«κατσάκι». Τέλος, αναφορικά με τα ανευρεθέντα στην κατοικία του δολάρια, δήλωσε ότι βρίσκονται στην κατοχή του από το διάστημα 1992-1999 όταν και διέμενε στη Γερμανία, ενώ ένα μέρος αυτών τα βρήκε τυχαία» ανέφερε χαρακτηριστικά το διαβιβαστικό.

συνοριοφύλακες στον Έβρο

evros-news.gr

Η καταγγελία στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων

Το enikos.gr αποκαλύπτει και την γραπτή καταγγελία (email) που έλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. «Στην περιοχή του Διδυμοτείχου Έβρου, οι….. αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου συνεργαζόμενοι με υπήκοο Πακιστάν ονόματι «Κώστας Σινγκ», έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση και διευκολύνουν, έναντι αμοιβής, την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, όταν βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία», ανέφερε η καταγγελία που έλαβε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

Πηγή: enikos.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ