Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Φλωρίδης από Χίο: Άμεση εξόφληση της Νομικής Βοήθειας και δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας – Αναδιατύπωση της διάταξης για τα πρόστιμα- μαμούθ για απρέπεια δικηγόρων

Μεταρρύθμιση αλλά με κλείσιμο εκκρεμοτήτων είναι το πλαίσιο που παρουσίασε στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγόρων στη Χίο. Ποιες διατάξεις αναδιατυπώνονται μετά τις αντιδράσεις των δικηγόρων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φλωρίδης από Χίο: Άμεση εξόφληση της Νομικής Βοήθειας και δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας – Αναδιατύπωση της διάταξης για τα πρόστιμα- μαμούθ για απρέπεια δικηγόρων EUROKINISSI

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη” είναι η αποστροφή που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης κατά την παρέμβασή του, σήμερα, στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη Χίο.

Ουσιαστικά δηλαδή ο υπουργός προχώρησε σε μια “συνθηκολόγηση” με τους δικηγόρους που εξέφραζαν σε όλους τους τόνους αντιρρήσεις και αντιδράσεις για τη διατύπωση συγκεκριμένων διατάξεων, κυρίως σε ότι αφορά το ύψος των προστίμων πλου θα επιβάλλονται σε δικηγόρους πoυ επιδεικνύουν απρεπή συμπεριφορά στα δικαστήρια προς μέλη της σύνθεσης.

H αναδιατύπωση ή η αναδίπλωση έχει να κάνει με τις αντιδράσεις των δικηγόρων, αφού στο σχέδιο που έχει στη διάθεσή του το dikastiko.gr και παρουσίασε αυτούσια την διάταξη, γινόταν αναφορά ευθέως σε προσθήκη προστίμου “για περιπτώσεις θορύβου ή ανυπακοής από άλλο διάδικο ή πρόσωπο οι δικαστές”. Όπως ανέφερε η διάταξη “στο άρθρο 336 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται πως σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 142 περίπτωσης γ του κώδικα δικηγόρων”. Προφανώς θα υπάρξουν κυρώσεις και σε αυτή την περίπτωση αλλά θα διαφανεί στο τελικό ποιές θα είναι .

Το “αναβολόσημο”

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ολομέλειας ο κ.Φλωρίδης είπε ότι θα αναδιατυπωθεί εν μέρει και το θέμα της επιβολής αναβολόσημου από δικηγόρους που ζητούν αναβολή γιατί έχουν άλλη δίκη σε εκκρεμότητα. Δηλαδή όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr που έχει στη διάθεσή του αυτούσια την σχεδιαζόμενη διάταξη, περιλαμβάνονταν νέα τροποποίηση του άρθρου 349 ΚΠΔ (είχε αλλάξει και πάλι τον Ιούνιο του 2022, όταν είχε τεθεί κόφτης στις πολλαπλές αναβολές) με την οποία :

-Σε περίπτωση που η αναβολή ζητείται για κώλυμα στο πρόσωπο του δικηγόρου λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη τότε για να συζητηθεί παραδεκτά το αίτημα, πρέπει προηγουμένως να καταβληθεί παράβολο από 300 ευρώ έως 1.200 ευρώ (σε περίπτωση που αφορά Εφετεία και Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια). Δηλαδή αν δεν καταβληθεί το παράβολο δεν συζητείται καν το αίτημα. Σε περίπτωση δε που αυτό απορριφθεί, τότε το παράβολο θα επιστρέφεται. Το αίτημα θα μπορεί να υποβληθεί (όπως ίσχυε) μια φορά και με δυνατότητα άλλης μιας αν ο λόγος αναβολής προέκυψε μετά την πρώτη αναβολή.

Πλήρης εξόφληση

Παράλληλα ο κ.Φλωρίδης δεσμεύθηκε ότι θα εξοφληθεί πλήρως η εκκρεμότητα για τη νομική βοήθεια που παρέχουν οι δικηγόροι, ενώ θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία στις 16 Οκτωβρίου.

Φλωρίδης

Eurokinissi

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ολομέλειας έχει ως εξής:

“Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, κατά την παρέμβασή του, σήμερα, στις εργασίες της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στη Χίο, διέψευσε τις διαρροές για την επιβολή υψηλών παραβόλων για την αναβολή υποθέσεων και χρηματικών ποινών σε δικηγόρους για μη επιτρεπτές συμπεριφορές στο ακροατήριο.

– Επανέλαβε τη δέσμευσή του για μεταφορά δικαστικής ύλης από τα δικαστήρια σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους (διαταγές πληρωμής, άρσεις προσημειώσεων, ένορκες βεβαιώσεις, σωματεία, κληρονομητήρια κλπ) και αναμένει τις προτάσεις του σώματος.

 Ως προς τις αποζημιώσεις σε υποθέσεις Νομικής Βοήθειας, ψηφίστηκε η δημιουργία πλατφόρμας για την άμεση πληρωμή τους χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία εκκαθάρισης-ενταλματοποίησης από το ΤΑΧΔΙΚ και εξήγγειλε την άμεση εξόφληση του υπολοίπου 20% των αποζημιώσεων (2019-2022) και πλήρη εξόφληση των αποζημιώσεων για το πρώτο εννιάμηνο του 2023.

-Προανήγγειλε αλλαγές στους Κώδικες (ΠΚ, ΚΠΔ, ΚΠολΔ) και άμεση συγκρότηση εντός του Οκτωβρίου Ομάδας Εργασίας για τον Κώδικα Δικηγόρων.

– Ως προς το άρθρο 187 ΠΚ, σημείωσε ότι προωθείται επίλυση του ζητήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο των κοινών συμφωνημένων προτάσεων Υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγορικού σώματος.

– Ως προς τον “Δικαστικό Καλλικράτη”, αφού λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ομάδας Εργασίας, θα προβεί στις αναγκαίες ρυθμίσεις, χωρίς την κατάργηση των υφισταμένων δικαστικών σχηματισμών.

– Εξήγγειλε την ενίσχυση 3.500 νέων δικηγόρων με 5.000 ευρώ, μέσω voucher, την καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος 560 ευρώ σε δικηγόρους (30.000) για τη βελτίωση των ψηφιακών ικανοτήτων τους, την ενδυνάμωση του δικαστικού παραστάτη και την παράταση του προγράμματος πρακτικής άσκησης στα δικαστήρια και δικηγόρους ( 6 μήνες σε Δικαστήρια και 12 μήνες σε Δικηγόρους) με καταβολή μηνιαίας αμοιβής 950 ευρώ , μέσω ΕΣΠΑ, αποδεχόμενος σχετικό πρόγραμμα που έχει υποβάλει η Ολομέλεια.

– Προανήγγειλε την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών στην Εθνική Σχολή Δικαστών με την εισαγωγή μαθήματος Δεοντολογίας και την αύξηση του ορίου ηλικίας εισαγωγής.

– Τέλος, ως προς τον προϊστάμενο της Δικαστικής Αστυνομίας δέχθηκε να μην διορίζονται δικαστές πριν την πάροδο διετίας από την αφυπηρέτησή τους”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Φλωρίδης παρουσίασε το σχέδιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη ενώ μεταξύ άλλων επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση και συμπόρευση μεταξύ όλων των συντελεστών του τομέα, δηλαδή Δικαστών, Δικηγόρων, Δικαστικών Υπαλλήλων, Συμβολαιογράφων και Δικαστικών Επιμελητών, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, από τις οποίες όλοι έχουν να κερδίσουν και κυρίως ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπουργείου:

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ