Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Γ. Φλωρίδης: “Οι δικηγόροι πρέπει να σταματήσουν τώρα την αποχή από τις δίκες για εγκληματική οργάνωση – Έχουμε έτοιμη τη ρύθμιση”

Καλεί το δικηγορικό κλάδο να επιδείξει διαφορετική στάση, δεδομένου πως υπάρχει κοινή άποψη για το άρθρο 187 του ΠΚ, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γ. Φλωρίδης: “Οι δικηγόροι πρέπει να σταματήσουν τώρα την αποχή από τις δίκες για εγκληματική οργάνωση – Έχουμε έτοιμη τη ρύθμιση” (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Προτροπή προς τους δικηγόρους απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης προκειμένου να μπει τέλος στην αποχή από δίκες εγκληματικής οργάνωσης, παραπέμποντας στις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος πως γίνεται δεκτή η πρότασή τους.

«Είχε υπάρξει το άρθρο 187 του ΠΚ για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που οι δικηγόροι έκριναν ότι είναι πολύ σκληρή, ότι υπερβαίνει τα όρια και ξεκίνησαν μία αποχή από δίκες που έχουν αυτό τον χαρακτηρισμό δηλαδή με αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης. Και δεν δίνουν άδεια να παραστούν οι δικηγόροι σε αυτές» ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον Άρη Πορτοσάλτε.

Δίκες εγκληματικής οργάνωσης

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

«Δεν θέλω να τους αδικήσω μέχρι ενός σημείου. Έκριναν στην Ολομέλεια πως η διάταξη δεν αφήνει περιθώρια καθόλου στους δικαστές όσον αφορά το ανασταλτικό αποτέλεσμα της εφέσεως, αν ασκούνταν έφεση» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν τους δίνει δίκιο από εδώ και μετά.

«Είναι ότι στη Χίο που έγινε το περασμένο Σάββατο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ξεκαθάρισα ότι το υπουργείο έχει αποδεχθεί μία κοινή πρόταση που έχει υπάρξει για το άρθρο 187 και αυτή τη διαμόρφωση την αποδέχομαι. Κατά συνέπεια εφόσον έχουμε καταλήξει σε μία κοινή άποψη για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί αυτό το άρθρο, θεωρώ ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα», όπως έγραψε και το dikastiko.gr

Δίκες εγκληματικής οργάνωσης: «Αν χρειαστεί θα πάμε σε επείγουσα νομοθέτηση»

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει ακόμη και επείγουσα νομοθέτηση για το συγκεκριμένο άρθρο του ΠΚ. «Αλλά εν πάση περιπτώσει, εάν επιμείνουν ότι θα πρέπει να πάμε σε επείγουσα νομοθέτηση, πρέπει να πάμε γιατί εξαιτίας αυτής της αποχής έχουν συσσωρευθεί στα δικαστήρια της Αθήνας περίπου 400 υποθέσεις που αφορούν εγκληματική οργάνωση και που δεν μπορούν να δικαστούν» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Όλη η δουλειά για τους Κώδικες θα πάρει σειρά για τη Βουλή. Αν οι δικηγόροι επιθυμούνε να πάμε σε μία τόσο άμεση ρύθμιση μόνο γι’ αυτό το θέμα θα το κάνουμε. Στις 60 παρεμβάσεις που ετοιμάζουμε, μία είναι και αυτή. Αν θέλουν ξεχωριστά δεν είναι καλή νομοθέτηση, αλλά θα γίνει» σημείωσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ