Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Για πρώτη φορά: Οι δικηγόροι της χώρας δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας στην τραγωδία των Τεμπών – Θεσμική υπεράσπιση των θυμάτων

Διαβάστε τι αναφέρει το κείμενο της παράστασης - Για πρώτη φορά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κάνει χρήση του δικαιώματος να παρέμβει σε εκκρεμή ποινική διαδικασία, ως θεσμική θωράκιση για τα θύματα των Τεμπών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Για πρώτη φορά: Οι δικηγόροι της χώρας δηλώνουν παράσταση υπεράσπισης της κατηγορίας στην τραγωδία των Τεμπών – Θεσμική υπεράσπιση των θυμάτων dsa.gr

Την ενεργοποίηση της νομικής διάταξης που δίνει το δικαίωμα στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας (πολιτική αγωγή) σε ζητήματα ευρύτερα κοινωνικού ενδιαφέροντος που διερευνά η Δικαιοσύνη, ενεργοποιεί για πρώτη φορά η Συντονιστική της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών.

Η απόφαση αυτή οδηγεί σήμερα τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας ενώπιον του εφέτη ανακριτή Λάρισας, δια του προέδρου του Δημ. Βερβεσού και των συμβούλων Θοδ. Μαντά και Μαρινέττας Γούναρη – Χατζησαράντου.

Βερβεσός - Μαντάς - Γούναρη

dsa.gr / dikastiko.gr

Ο θεσμικός ρόλος

Η δυνατότητα της παράστασης για τέτοιες υποθέσεις δίδεται από το άρθρο 90 περ. ζ΄ του Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) όταν πρόκειται για αδικήματα οποιασδήποτε φύσης, που άπτονται του ευρύτερου κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος.

Είναι όμως αξιοσημείωτο πως η διάταξη ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία και έρχεται να ρίξει το θεσμικό βάρος των δικηγόρων, του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας, ως δικλείδα ασφαλείας στην προσπάθεια πλήρους αποκάλυψης της αλήθειας και στόχευσης της έρευνας κατά οποιουδήποτε υπευθύνου, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται : “…Με απόλυτο σεβασμό στο έργο Σας και με τη βεβαιότητα ότι θα το επιτελέσετε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αλλά και με τον προσήκοντα σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων που υπήρξαν, προβαίνουμε στις ως άνω ενέργειες, προκειμένου να συμβάλουμε στην ολόπλευρη διερεύνηση του τραγικού συμβάντος, με ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση, χωρίς υπερβολές και ακρότητες που θα αδικούσαν και το έργο σας και τη μνήμη των θυμάτων. Ο θεσμικός μας ρόλος και χρέος έναντι της Ελληνικής Κοινωνίας μάς επιβάλλει αυτή την παρέμβαση”, αναφέρουν οι δικηγόροι.

Ως εκπρόσωποι του συλλόγου, τη νομική εκπροσώπηση και διαχείριση αναλαμβάνουν οι διαπρεπείς ποινικολόγοι Βασ. Χειρδάρης και Τάσος Τριανταφύλλου.

Χειρδάρης, Τριανταφύλλου

dikastiko.gr

Τραγωδία των Τεμπών: Οι κατηγορίες

Οι δικηγόροι περιγράφουν πως τα αδικήματα για τα οποία διενεργείται κυρία ανάκριση στην τραγωδία των Τεμπών, συνδέονται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και άπτονται ευρύτατου κοινωνικού και δημοσίου ενδιαφέροντος και περιεχομένου :

α) το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας το οποίο συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα ασφαλών μεταφορών και μετακινήσεων των πολιτών, β) το δικαίωμα σε απόλυτη προστασία της ζωής (άρθρο 5 παρ. 2 του Σ, άρθρο 2 της ΕΣΔΑ, άρθρο 6 παρ. 1 του ΔΣΑΠΔ) και σε προστασία της υγείας (άρθρο 5 παρ. 5 του Σ.)

Θα αναφερθούν δε, πέραν των ήδη κατηγορουμένων, σε διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ΡΑΣ, του ΟΣΕ και της Hellenic Trains : “Οι αυτοί ως άνω φορείς υποχρεώνονται όταν εντοπίζουν ή ενημερώνονται σχετικά με κίνδυνο ασφάλειας οφειλόμενο σε ελάττωμα και κατασκευαστικές παρατυπίες ή δυσλειτουργίες τεχνικού εξοπλισμού, οφείλουν να «… λαμβάνουν τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του εντοπισθέντος κινδύνου ασφάλειας» (άρθρ. 56 παρ. 4 Ν. 4632/2019). Η παράλειψη των φυσικών προσώπων που στελέχωναν τους ως άνω φορείς, παρά την ιδιαίτερη νομική τους υποχρέωση προς ενέργεια και αποκατάσταση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, δημιουργεί ποινική ευθύνη, κατ’ άρθρ. 15 ΠΚ, αφού οφειλόμενες ενέργειές τους θα μπορούσαν να αποτρέψουν το τραγικό συμβάν με πιθανότητα που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, ανεξαρτήτως της σοβαρότατης υπαιτιότητας των αμέσως συνδεομένων με το συμβάν αξιοποίνων συμπεριφορών των ήδη διωχθέντων κατηγορουμένων”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ