Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Δέσμευση δικηγόρων για τα Τέμπη: “Μέχρι τη δικαίωση μέσα από τη Δικαιοσύνη” – Τα 57+1 κεριά έξω από τον Άρειο Πάγο

Η σιωπηλή διαμαρτυρία του ΔΣΑ έξω από το κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Νωρίτερα, οι δικηγόροι είχαν λάβει μέρος στα συλλαλητήρια της χώρας, απέχοντας από τα καθήκοντά τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δέσμευση δικηγόρων για τα Τέμπη: “Μέχρι τη δικαίωση μέσα από τη Δικαιοσύνη” – Τα 57+1 κεριά έξω από τον Άρειο Πάγο dsa.gr

Με 57+1 κεριά και με ένα πανό με κεντρικό μήνυμα “Φτάνει πια”, οι δικηγόροι της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΣΑ, βρέθηκαν την Πέμπτη έξω από τον Άρειο Πάγο, τονίζοντας πως δεν θα σταματήσουν να ζητούν την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.

Όπως είχε γράψει νωρίτερα το dikastiko.gr, η σιωπηλή διαμαρτυρία διοργανώθηκε ύστερα από απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 16 Μαρτίου εν μέσω της 24ωρης γενικής απεργίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, οι δικηγόροι απείχαν την Πέμπτη από τα καθήκοντά τους, ενώ συμμετείχαν μαζικά στα συλλαλητήρια και επανέλαβαν πως πρέπει να υπάρξει ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας στα Τέμπη.

“Δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε την απόδοση ευθυνών ποινικών και αστικών για όσους είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία των Τεμπών, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Μέχρι τη Δικαίωση μέσα από τη Δικαιοσύνη. Oι ψυχές τους δεν το επιτρέπουν σε κανέναν” είναι το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση ο ΔΣΑ με τη διαμαρτυρία του έξω από τον Άρειο Πάγο.

Διαμαρτυρία δικηγόρων στον Άρειο Πάγο

dsa.gr

Δικηγόροι: Διαμαρτυρίες σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο και Ηράκλειο

Εκτός από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, διαμαρτυρίες διοργανώθηκαν από τους δικηγόρους στις περισσότερες μεγάλες της χώρας, με το κοινό αίτημα της απονομής δικαιοσύνης και της απόδοσης ευθυνών για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Τη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη τίμησαν την Πέμπτη οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, με μία συμβολική όσο και συγκινητική διαμαρτυρία, που πραγματοποίησαν το πρωί στον αίθριο χώρο του ισογείου του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης.

Συγκεκριμένα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ένα – ένα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, άφησαν στις 57+1 καρέκλες λευκά τριαντάφυλλα, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του Μεγάρου.

Στο Βόλο, κρατώντας 57 μαύρα μπαλόνια, τα οποία στη συνέχεια άφησαν ελεύθερα στον ουρανό, οι δικηγόροι πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη συμβολική διαμαρτυρία μπροστά από το δικαστικό Μέγαρο.

Παρόμοια δράση και στη Λάρισα, όπου οι δικηγόροι συγκεντρώθηκαν μπροστά στη είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου, κρατώντας ένα πανό και 57 μαύρα μπαλόνια. Μετά από 15 λεπτά σιωπηλής διαμαρτυρίας, κράτησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων και στη συνέχεια άφησαν 57 μαύρα μπαλόνια στον Λαρισινό ουρανό, όσα και τα θύματα της τραγωδίας.

Τέλος, κινητοποιήσεις δικηγόρων σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου σιωπηρή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης έξω από το δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου οι δικηγόροι της πόλης. Άναψαν 57 κεράκια στο κατώφλι του δικαστικού μεγάρου.

Σιωπηλή διαμαρτυρία

Eurokinissi

Παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας

Οι δικηγόροι έχουν αποφασίσει τη δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή σχετική ποινική διαδικασία, με αυτοπρόσωπη παράσταση των Προέδρων της Συντονιστικής Επιτροπής στη Λάρισα.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr η παρέμβαση των δικηγόρων εδράζεται στο άρθρο 90 του κώδικα δικηγόρων (παρ. Ζ) που αναφέρει πως στους δικηγορικούς συλλόγους ανήκει : “…η άσκηση παρεμβάσεων ενώπιον δικαστηρίων και κάθε αρχής (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ανεξάρτητες αρχές) για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού, οικονομικού ενδιαφέροντος και περιεχομένου που ενδιαφέρει τα μέλη του συλλόγου ή το δικηγορικό σώμα γενικότερα, καθώς και για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Για την υλοποίηση και επίτευξη αυτού του σκοπού οι Δικηγορικοί Σύλλογοι μπορούν να υποβάλλουν αγωγή, κυρία ή πρόσθετη παρέμβαση, αναφορά, μήνυση, δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, αίτηση ακύρωσης, ουσιαστική προσφυγή και γενικά οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα και μέσο οποιασδήποτε φύσης κατηγορίας ενώπιον κάθε δικαστηρίου ποινικού, πολιτικού, διοικητικού ουσίας ή ακυρωτικού ή Ελεγκτικού οποιουδήποτε βαθμού δικαιοδοσίας στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε οποιονδήποτε διεθνές δικαστήριο. Επίσης για τα πιο πάνω ζητήματα μπορούν να παρεμβαίνουν, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε κάθε αρμόδια αρχή στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε οποιανδήποτε άλλη υπηρεσία ή αρχή του διεθνούς δικαίου)”.

Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι προσανατολίζονται (εκ του ρόλου τους ως επιστημονικός σύλλογος) να γίνουν διάδικοι σε αυτή την εθνική τραγωδία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ