Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Η. Κλάππας για Κώδικες: “Κίνδυνος εργαλειοποίησης των νέων Ποινικών Κωδίκων και των αυστηρών διατάξεων”

"Το νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ποινών δεν αναμένεται να οδηγήσει στην πάταξη του εγκλήματος", τόνισε ο κ. Κλάππας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η. Κλάππας για Κώδικες: “Κίνδυνος εργαλειοποίησης των νέων Ποινικών Κωδίκων και των αυστηρών διατάξεων” dikastiko.gr

Το νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ποινών και η υποχρεωτική, έστω και μερική, έκτιση των ποινών από μικρομεσαίους παραβάτες για ποινές πάνω από δύο χρόνια φυλάκισης, δεν αναμένεται να οδηγήσει στην πάταξη του εγκλήματος“, υποστηρίζει ο Ηλίας Κλάππας, για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Κώδικες.

Όπως επισήμανε, “το νομοσχέδιο θυσιάζει, στο όνομα της επιτάχυνσης και της δήθεν πάταξης του εγκλήματος, δικαιώματα θυμάτων και κατηγορουμένων και θεμελιώδεις δικονομικές εγγυήσεις στην ποινική δίκη”.

Και συνέχισε τονίζοντας ότι, “Ένα νομοθέτημα τόσο σημαντικό συντάχθηκε χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή και χωρίς τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής, δικαστικής και δικηγορικής κοινότητας, η δε διαδικασία της διαβούλευσης αποδείχτηκε μια τυπική και προσχηματική διαδικασία ακρόασης προς υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων, όπως κατήγγειλε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά με απόφασή του”.

Κλάππας για Κώδικες: “Η αυστηροποίηση των ποινών δεν αφορά στην βαριά εγκληματικότητα”

Για κίνδυνο της ποιότητας απονομής της ποινικής δικαιοσύνης με τον “προβλεπόμενο στο νομοσχέδιο παραμερισμό των πολυμελών συνθέσεων και τη διεύρυνση της αρμοδιότητας των Μονομελών Πλημμελειοδικείων για την εκδίκαση σοβαρών πλημμελημάτων, καθώς και την παράκαμψη της διαδικασίας των δικαστικών συμβουλίων με απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο σοβαρών κακουργημάτων” έκανε λόγο ο κ. Κλάππας.

Κλάππας για Κώδικες

unsplash

Αναφορικά με την ισχυροποίηση των ποινών που προβλέπει το ν/σ, ο κ. Κλάππας δήλωσε ότι, “επισημαίνεται ότι η αυστηροποίηση των ποινών που προβλέπεται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο και η υποχρεωτική έκτισή τους, έστω και μερικώςδεν αφορά στην βαριά εγκληματικότητα, αλλά στην μικρομεσαία παραβατικότητα. Ταυτόχρονα, δεσμεύοντας τη δικαστική κρίση με το αυστηρό πλαίσιο ποινών που εισάγεται, ο νομοθέτης δείχνει, μεταξύ άλλων, έλλειψη εμπιστοσύνης στη δικαστική εξουσία και στον φυσικό δικαστή, ο οποίος είναι αυτός που συγκεκριμενοποιεί σε κάθε περίπτωση τις γενικές διατάξεις του νόμου και αποφασίζει για την ποινή και τον τρόπο έκτισής της”.

Και κατέληξε λέγοντας ότι, “το νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο ποινών και η υποχρεωτική, έστω και μερική, έκτιση των ποινών από μικρομεσαίους παραβάτες για ποινές πάνω από δύο χρόνια φυλάκισης, δεν αναμένεται να οδηγήσει στην πάταξη του εγκλήματος. Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος εργαλειοποίησης των νέων Ποινικών Κωδίκων και των αυστηρών διατάξεων που εισάγουν για τις ποινές και την πραγματική έκτισή τους, με την ενδεχόμενη επιλεκτική και αυθαίρετη εφαρμογή τους τόσο σε ατομικές περιπτώσεις όσο και για να πλήξουν πολιτικές και κοινωνικές διεκδικήσεις και συνδικαλιστικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ