Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ιστορικό ψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση – Να προστεθεί στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Το ψήφισμα "πέρασε" με 336 ψήφους υπέρ, 163 κατά και 39 αποχές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιστορικό ψήφισμα για το δικαίωμα στην άμβλωση – Να προστεθεί στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ unsplash

Ιστορικό ψήφισμα εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για το δικαίωμα στην άμβλωση, με τους ευρωβουλευτές να ζητούν να κατοχυρωθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Το ψήφισμα “πέρασε” με 336 ψήφους υπέρ163 κατά και 39 αποχές.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την οπισθοδρόμηση όσον αφορά στα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, καθώς και όλες τις προσπάθειες περιορισμού ή κατάργησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων που παρατηρούνται παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένων χωρών της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές “ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 3 του Χάρτη, ώστε να αναφέρεται εφεξής ότι ‘κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός του και στην ελεύθερη, εν επιγνώσει, πλήρη και καθολική πρόσβαση στη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, καθώς και σε όλες τις συναφείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης χωρίς διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση'”.

Καλούν συγκεκριμένα “την Πολωνία και τη Μάλτα να καταργήσουν τη νομοθεσία τους που δεν προβλέπει αυτό το δικαίωμα, αλλά και άλλα μέτρα που είτε απαγορεύουν είτε περιορίζουν την άμβλωση”. Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το γεγονός ότι, “σε ορισμένα κράτη μέλη, γιατροί (και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα ιατρικά ιδρύματα) αρνούνται να προβούν σε άμβλωση, βάσει μιας ρήτρας «συνείδησης», συχνά σε περιπτώσεις όπου οποιαδήποτε καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία της ασθενούς”.

Δικαίωμα στην άμβλωση

unsplash

Δικαίωμα στην άμβλωση: Οι Ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να άρουν τους φραγμούς

“Οι μέθοδοι και οι διαδικασίες αμβλώσεων θα πρέπει να αποτελούν υποχρεωτικό μέρος του προγράμματος σπουδών για τους γιατρούς και τους φοιτητές ιατρικής“, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο. “Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την πρόσβαση σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και των συναφών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης και κατάλληλης για την ηλικία σεξουαλικής αγωγής και της διαπαιδαγώγησης για τις σχέσεις. Θα πρέπει να διατίθενται προσβάσιμες, ασφαλείς και δωρεάν μέθοδοι και προμήθειες αντισύλληψης, καθώς και συμβουλές οικογενειακού προγραμματισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των ευάλωτων ομάδων. Οι γυναίκες σε συνθήκες φτώχειας επηρεάζονται δυσανάλογα από νομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πρακτικούς φραγμούς και περιορισμούς στην άμβλωση”, λένε οι ευρωβουλευτές, καλώντας τα κράτη μέλη να άρουν αυτούς τους φραγμούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή “να διασφαλίσει ότι οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση αυτή δεν θα λαμβάνουν χρηματοδότηση από την ΕΕ. Επίσης, τα κράτη μέλη και οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους για προγράμματα και τις επιδοτήσεις για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και οικογενειακού προγραμματισμού”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ