Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

“Κληρώνει” σήμερα η επιλογή από τον Άρειο Πάγο για τους δικηγόρους: Η κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία από το Ανώτατο Δικαστήριο για όσους θα τοποθετηθούν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Κληρώνει” σήμερα η επιλογή από τον Άρειο Πάγο για τους δικηγόρους: Η κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων EUROKINISSI

Στην επικύρωση των δικαστικών αντιπροσώπων θα προχωρήσει σήμερα το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου με τους δικηγόρους να αναμένουν το αποτέλεσμα για την επιλογή τους.

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στο site του Αρείου Πάγου www.areiospagos.gr καθώς και στο site της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων www.olomeleia.gr.

Η προθεσμία αιτήσεων προτίμησης ή εξαίρεσης για την τοποθέτηση έληξε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, ενώ αδιευκρίνιστο παρέμενε κατά πόσο θα διενεργηθούν δύο κληρώσεις για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς αναφερόταν πως στη συγκεκριμένη αναμέτρηση επειδή πρόκειται για επαναληπτικές εκλογές και όχι για νέες, θα ισχύσει η πρώτη κλήρωση.

Επικύρωση δικαστικών αντιπροσώπων: Το «καμπανάκι» δικηγόρων να δοθεί προτεραιότητα στο διορισμό

Προ ημερών, όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός σε επιστολή του προς το αρμόδιο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών είχε επισημάνει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα των δικηγόρων έναντι των δικαστικών υπαλλήλων. Στην παρέμβασή τους οι δικηγόροι εμμέσως, πλην σαφώς τόνιζαν την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα των πρόσφατων διπλών εθνικών εκλογών κατά τις οποίες καταγράφηκε παραβίαση των νομοθετικών διατάξεων για την κατά προτεραιότητα επιλογή τους έναντι των δικαστικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι σήμαναν «καμπανάκι» για την επικείμενη διαδικασία όπως αυτό αποτυπώνεται σε σχετική επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, προς το αρμόδιο για τους διορισμούς δικαστικών αντιπροσώπων Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Το αίτημα των δικηγόρων: Πλήττονται περισσότερο 

«Η Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος υπέβαλε σήμερα τεκμηριωμένο αίτημα στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου κατά την επικείμενη κλήρωση δικαστικών αντιπροσώπων να αποδοθεί η προβλεπόμενη στο π.δ. 26/2012 προτεραιότητα στον διορισμό δικηγόρων ως αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής (έναντι των λοιπών κατηγοριών, πλην δικαστών)» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της.

Επικύρωση δικαστικών αντιπροσώπων

Eurokinissi

Και προστίθεται χαρακτηριστικά πως αυτό επιβάλλεται διότι:

  • Από την διάταξη του άρθρου 68 παρ. 3 του ΠΔ 26/2012 προκύπτει κατά τρόπο σαφή, ότι κατά τη βούληση του νομοθέτη οι δικηγόροι κατατάσσονται σε υψηλότερη θέση προτεραιότητας έναντι όλων των άλλων κατηγοριών πλην των Δικαστών.
  • Οι Δικηγόροι είναι εκείνοι που πλήττονται οικονομικά από την αναστολή των εργασιών των Δικαστηρίων τις ημέρες προ της διεξαγωγής και μετά την διεξαγωγή των εκλογών, η οποία (αναστολή) θα διαρκέσει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ένδεκα (11) εργάσιμες ημέρες, δηλαδή πρακτικά δύο (2) σχεδόν εβδομάδες, σε αντίθεση με τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, οι οποίοι δεν υφίστανται καμία περικοπή των αποδοχών τους, κατά το ίδιο, ως άνω, χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών των Δικαστηρίων, αλλά επιπλέον λαμβάνουν πέραν της αποζημίωσης του Δικαστικού Αντιπροσώπου και του μισθού τους, το εκλογικό επίδομα για τη συμμετοχή τους σε συνεργεία παραλαβής σάκων.
  • Όσοι Δικαστικοί Υπάλληλοι δεν είναι ΠΕ δεν διαθέτουν νομικές γνώσεις προκειμένου να χειριστούν αποτελεσματικά περιστατικά που συμβαίνουν κατά την ημέρα των εκλογών (αυτόφωρα πλημμελήματα, ανακριτικές πράξεις κλπ) και να επιλύσουν λυσιτελώς νομικά ζητήματα που ανακύπτουν (ενστάσεις κλπ).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ