Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κομισιόν: Το μητρώο της Ελλάδας δεν είναι… λευκό – Διαδικασίες παράβασης για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικών μητρώων

Ελλιπή εφαρμογή κοινοτικών διατάξεων διαπιστώνει η Κομισιόν. Παραπέμπονται και άλλες 4 χώρες της Ε.Ε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κομισιόν: Το μητρώο της Ελλάδας δεν είναι… λευκό – Διαδικασίες παράβασης για την ανταλλαγή πληροφοριών ποινικών μητρώων freepik

Ποινικό μητρώο: Στο στόχαστρο της Κομισιόν μπαίνει για άλλη μία φορά η Ελλάδα. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινήθηκαν διαδικασίες επί παραβάσει λόγω εσφαλμένης εφαρμογής σε ότι αφορά το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου για όσους κατηγορούνται σε κάποια χώρα.

Το σύστημα ECRIS, που καθιερώθηκε τον Απρίλιο του 2012, παρέχει μεταξύ άλλων στους δικαστές, τους εισαγγελείς και άλλες αρμόδιες αρχές εύκολη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με το ποινικό ιστορικό των ενδιαφερομένων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, δηλαδή σε ποιες χώρες έχει καταδικαστεί προηγουμένως το άτομο αυτό. Έτσι, εμποδίζει τους παραβάτες να ξεφύγουν από το ποινικό παρελθόν τους όταν μετακινούνται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ σε άλλο. Σεξουαλική κακοποίηση

Ωστόσο, η Κομισιόν διαπίστωσε εκτός από την Ελλάδα, στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Μάλτα και την Πορτογαλία σχετικά με την ηλεκτρονική διασύνδεση και την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών ποινικού μητρώου μέσω του ECRIS, καθώς και σε ότι αφορά την κοινοποίηση όλων των νέων καταδικαστικών αποφάσεων και ενημερώσεων σχετικά με καταδίκες στο κράτος μέλος της εθνικότητας του δράστη.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας είναι πως οι απαντήσεις σε αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις μερικές φορές δεν δόθηκαν εντός προθεσμίας, άλλες φορές δεν δόθηκαν καθόλου απαντήσεις.

Η Ελλάδα και τα άλλα τέσσερα κράτη-μέλη έχουν πλέον δύο μήνες για να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που έχουν λάβει και για να διασφαλίσουν την ορθή εφαρμογή αυτών των μέσων στην πράξη.

Σύμφωνα με την έκθεση για τη λειτουργία του ECRIS από 2 εκατομμύρια μηνύματα που αντάλλαξαν όλα τα διασυνδεδεμένα κράτη μέλη το 2016, ο αριθμός έφτασε σχεδόν τα 4,2 εκατομμύρια το 2019 με μέσο όρο 348.000 μηνύματα το μήνα.

Αυτά αφορούσαν ειδοποιήσεις, ενημερώσεις, αιτήματα, απαντήσεις, αρνήσεις, άλλες απαντήσεις, ανταλλαγές πρόσθετων πληροφοριών κ.λπ. μεταξύ των κρατών- μελών.

Το 2017 ο αριθμός των κοινοποιήσεων για νέες καταδικαστικές αποφάσεις μειώθηκε και παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο – περίπου 310.000 έως το 2019. Αυτή η πτωτική τάση προκαλεί έκπληξη υπό το πρίσμα των αυξανόμενων διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Αντίθετα, ο αριθμός των αιτημάτων για πληροφορίες και οι σχετικές απαντήσεις σε αιτήματα έχει τριπλασιάστηκε από το 2017 και έφτασε το 1 εκατομμύριο για καθεμία από αυτές τις κατηγορίες το 2019.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ