Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Κρίσιμη δίκη στην Ευελπίδων: Κρίνεται δικαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής – Τι θα γίνει με τις διακοπές ρεύματος – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά την απόρριψη του Αρείου Πάγου για το αίτημα πιλοτικής δίκης από την ΔΕΗ, εκδικάζεται η συλλογική αγωγή των καταναλωτικών οργανώσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κρίσιμη δίκη στην Ευελπίδων: Κρίνεται δικαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής – Τι θα γίνει με τις διακοπές ρεύματος – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εισέρχεται σήμερα το θέμα για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μετά την προσφυγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις – ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Είχε προηγηθεί προ ημερών όπως έγραψε το dikastiko.gr η απόφαση του Αρείου Πάγου, στο οποίο είχε προσφύγει η ΔΕΗ ζητώντας τη διενέργεια πιλοτικής δίκης. Ωστόσο, η αρμόδια Επιτροπή είπε ηχηρό όχι στην πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής, δηλαδή δίκης μια κι έξω για τις δεκάδες προσφυγές που εκκρεμούν στα δικαστήρια εναντίον του μέτρου.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ειδικότερα, η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων να υπάρξει πιλοτική δίκη για το ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια, συντασσόμενη με τις θέσεις των προσφευγόντων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δια του Δημ. Βερβεσού παρενέβησαν υπέρ τους.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εισαχθεί κανονικά προς συζήτηση η συλλογική αγωγή σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και έχει μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει το δικαστήριο για την επέκταση ή όχι της προσωρινής διαταγής που ήδη ισχύει για απαγόρευση διακοπής του ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Όρος να μην υπάρξει νέα αναβολή

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισχύει μέχρι τη σημερινή συζήτηση της αγωγής, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν θα παραταθεί η ισχύς της ενώ το σκεπτικό των δικαστών του Αρείου Πάγου στηρίχθηκε σε δύο παραδοχές:

Α) Ότι η συλλογική αγωγή (κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου) “παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων με συνέπεια με την έκδοσή της (απόφασης) να εξαλείφεται ο κίνδυνος δημιουργίας σωρείας δικών σχετικά με το επιλυθέν μέσω αυτής ζήτημα, η δε εκδίκαση των εκκρεμμουσών για το ίδιο ζήτημα ατομικών δικών καθίσταται περιττή, βαίνουσα έτσι παραλλήλως προς το θεσμό της πολιτικής δίκης του άρθρου 20Α του ΚπολΔ που επισης αποβλέπει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη απονομή της Δικαιοσύνης”.

Β) Ότι ζητήματα που τίθενται για την νομιμότητα της ρήτρας από άποψη δικαίου προστασία καταναλωτή έχουν ήδη νομολογικά κριθεί τόσο σε επίπεδο εσωτερικού όσο και ενωσιακού δικαίου και συνεπώς αφενός άπτονται της ουσίας, αφετέρου δεν συνιστούν επίλυση νέου δυσχερούς ερμηνευτικού νομικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ