Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Νέα ΚΥΑ: Εκδίδεται το Σαββατοκύριακο και δεν αλλάζει τίποτα – Στόχευση να ανοίξουν όλα τα δικαστήρια μετά το Πάσχα

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές η τελευταία ΚΥΑ πριν τις διακοπές του Πάσχα , αφού θα ισχύσει – περίπου- η ΚΥΑ που ήδη έχει εκδοθεί για την εβδομάδα που διανύουμε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα ΚΥΑ: Εκδίδεται το Σαββατοκύριακο και δεν αλλάζει τίποτα – Στόχευση να ανοίξουν όλα τα δικαστήρια μετά το Πάσχα

Καμία αλλαγή που να επιφέρει επιπλέον, ουσιαστικά ανοίγματα στα δικαστήρια της χώρας, δεν θα επιφέρει η νεα ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου (όπως τις αποκαλούν οι δικηγόροι) , η οποία θα καλύψει – πρακτικα- το διάστημα μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.

Ο σχεδιασμός, είναι να μην υπάρξουν επιπλέον νομικές δραστηριότητες και αλλαγές (εκτός από κάποιες ήσσονος σημασίας) συνεπώς τα δικαστήρια των περιοχών που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» θα «λειτουργήσουν», όπως και αυτή την εβδομάδα.

Τα δικαστήρια μετά το Πάσχα

Η στόχευση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να επανέλθει σχεδόν πλήρης λειτουργία των δικαστηρίων (και τις βαθιά κόκκινες περιοχές) μετά το Πάσχα, όταν πλεον θα οδεύει η χώρα προς αποκατάσταση βασικών λειτουργών της σε όλα τα επίπεδα.

Η απόφαση αυτή είναι μεν το ευκταίο αποτέλεσμα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης πλην συναρτάται άμεσα με την γνώμη των ειδικών. Σε αυτό ρόλο μπορεί να παίξει βέβαια αφενός τα self test των δικαστικών υπαλλήλων και αφετέρου το αίτημα των δικαστών για εμβολιασμό τους εφόσον πλεον η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρεί σε επαγγελματικές ομάδες.

Οι αλλαγές στην προηγούμενη ΚΥΑ

Για αυτή την περίοδο πάντως ισχύουν δηλαδή οι αλλαγές που προβλέφθηκαν την περασμένη βδομάδα και είναι :

Α. Για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επέρχονται οι εξής αλλαγές, σε ό,τι αφορά τις προς εκδίκαση υποθέσεις, σε σχέση με την προϊσχύουσα ΚΥΑ:

Ι. Ποινικά δικαστήρια

Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγονται, επιπλέον όσων προβλέπονται στην προϊσχύουσα ΚΥΑ:

Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2022, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών.

ΙΙ. Πολιτικά Δικαστήρια

Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγονται επιπλέον όσων προβλέπονται στην προϊσχύουσα ΚΥΑ:

α) Οι υποθέσεις επιμέλειας – επικοινωνίας , και συγκεκριμένα: (i) Οι δίκες ενδίκων μέσων ενώπιον των Εφετείων που αφορούν διαφορές επιμέλειας και επικοινωνίας, οι οποίες έχουν εκδικαστεί στον πρώτο βαθμό αντιμωλία των διαδίκων (είτε με αυτοπρόσωπη παράσταση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων είτε με δήλωση των άρθρων 242 και 524 ΚΠολΔ, η οποία υποβάλλεται έστω και από έναν εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων)· (ii) Οι δίκες α’ βαθμού επιμέλειας – επικοινωνίας στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο· (iii) Οι δίκες εφέσεων κατά ερήμην αποφάσεων, εισαγομένων κατά το άρθρο 528 ΚΠολΔ, που αφορούν διαφορές επιμέλειας – επικοινωνίας, στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο, (iv) οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο επιμέλεια-επικοινωνία.

β) οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων που έχουν ως αντικείμενο εγγυοδοσία, εγγραφή ή εξάλειψη ή μεταρρύθμιση προσημείωσης υποθήκης, συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας, ευρωπαϊκή διαταγή δέσμευσης λογαριασμού κατά άρθρο 738Α ΚΠολΔ, τις ανακλήσεις αυτών, καθώς και τις σχετικές με αυτές διαφορές του άρθρου 702 ΚΠολΔ, στις οποίες δύναται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο.

γ) Στις δίκες εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου βαθμού, τις δίκες πρώτου βαθμού που αφορούν ειδικούς νόμους οι οποίες δικάζονται με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας και τις δίκες πρώτου βαθμού του ν. 3869/2010 και του άρθρου 1 του ν. 4745/2020 (Α’ 214) [υπερχρεωμένα], στις οποίες δεν εξετάζονται μάρτυρες, εξακολουθεί να απαιτείται έγγραφη δήλωση των πληρεξουσίων δικηγόρων των διαδίκων, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα εκδικασθεί χωρίς την εξέταση μαρτύρων, αλλά δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης εκ μέρους του εισαγγελέα, όταν παρίσταται ως διάδικος

θ) Στις εκδικαζόμενες υποθέσεις (ως ορίζονται στην περίπτωση βζ του σημείου 4 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1 της ΚΥΑ) υπάγεται και η εκδίκαση παραδεκτώς σωρευομένων στο ίδιο δικόγραφο αιτημάτων.

Β. Για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου επέρχονται οι εξής αλλαγές, σε ό,τι αφορά τις προς εκδίκαση υποθέσεις, σε σχέση με την προϊσχύουσα ΚΥΑ:

Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγονται επιπλέον όσων προβλέπονται στην προϊσχύουσα ΚΥΑ:

α) Οι υποθέσεις επιμέλειας – επικοινωνίας , και συγκεκριμένα: (i) Οι δίκες ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατά ερήμην αποφάσεων, εισαγόμενων κατά το άρθρο 528 ΚΠολΔ, που αφορούν διαφορές επιμέλειας και επικοινωνίας, στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο· (ii) οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων με αντικείμενο επιμέλεια-επικοινωνία.

β) Στις δίκες εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου βαθμού, τις δίκες πρώτου βαθμού που αφορούν ειδικούς νόμους οι οποίες δικάζονται με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας και τις δίκες πρώτου βαθμού του ν. 3869/2010 και του άρθρου 1 του ν. 4745/2020 (Α’ 214) [υπερχρεωμένα], δεν απαιτείται υποβολή δήλωσης εκ μέρους του εισαγγελέα, όταν παρίσταται ως διάδικος.

DIKASTIKO.GR

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ