Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Νέα παρέμβαση της Α. Ευθυμίου στη Βουλή για να καθιερωθεί ως αυτοτελές αδίκημα η γυναικοκτονία – Μέτωπο οικογενειών θυμάτων γυναικοκτονίας – Τα μέτρα στήριξης που ζητάνε

Οι γονείς της Γαρυφαλλιάς, της Τοπαλούδη, της Ντόρας αλλά και του Άλκη Καμπανού μεταξύ άλλων έγιναν μία γροθιά για να διεκδικήσουν υποστήριξη από την Πολιτεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέα παρέμβαση της Α. Ευθυμίου στη Βουλή για να καθιερωθεί ως αυτοτελές αδίκημα η γυναικοκτονία – Μέτωπο οικογενειών θυμάτων γυναικοκτονίας – Τα μέτρα στήριξης που ζητάνε Αρχείο Άννα Ευθυμίου

Την καθιέρωση στην ποινική νομοθεσία του εγκλήματος της γυναικοκτονίας ως αυτοτελές αδίκημα ζητάει με νέα παρέμβασή της η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Άννα Ευθυμίου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τα ορφανά παιδιά και τους συγγενείς που έχουν αναλάβει την επιμέλειά τους.

Στην ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, η οποία ασχολείται διαχρονικά και συστηματικά με το θέμα αυτό, επανέρχεται στην ανάγκη καθιέρωσης στην ποινική νομοθεσία του εγκλήματος της δολοφονίας γυναικών με σεξιστικά χαρακτηριστικά, γνωστό ως γυναικοκτονία, ως αυτοτελές αδίκημα έμφυλης βίας

«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, ως μέλος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής αλλά και ως γυναίκα γίνομαι δέκτης για τα παραπάνω ζητήματα κυρίως από βασανισμένες γυναίκες, που παλεύουν να σταθούν στο πλευρό των ανήλικων εγγονιών τους μετά τις δολοφονίες των θυγατερων τους. Μάλιστα, έχω πραγματοποιήσει συνάντηση με αντιπροσωπεία των γυναικών αυτών στη Βουλή, όπου οι μαρτυρίες τους ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συνέπεια των στυγερών εγκλημάτων σε βάρος των θυγατέρων τους ήταν συγκλονιστικές», τόνισε η Άννα Ευθυμίου.

Άννα Ευθυμίου

Αρχείο Άννα Ευθυμίου

Η κ. Ευθυμίου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση ορθώς έχει καταδείξει την ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μέσα από μια σειρά πολιτικών αποφάσεων και δράσεων. Σε αυτές εντάσσεται και η λειτουργία σε ολόκληρη τη χώρα 43 Συμβουλευτικών Κέντρων και 19 Ξενώνων Φιλοξενίας. Επίσης, με πρόσφατη τροποποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και της Ποινικής Δικονομίας, διευρύνεται η προστασία των θυμάτων με την αυστηριοποίηση των ποινών για αδικήματα βαριάς και σεξουαλικής εγκληματικότητας.

Ωστόσο, η διάταξη του ποινικού κώδικα που αφορά την ανθρωποκτονία, δεν καλύπτει από μόνη της με επάρκεια το κοινωνικά έντονο αίτημα θέσπισης ποινής που αφορά την αφαίρεση ζωής λόγω της σεξιστικής και της έμφυλης διάστασης, όπως η γυναικοκτονία. Το γεγονός αυτό καθώς, επίσης, και η εκρηκτική αύξηση των αδικημάτων έμφυλης βίας καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για κινητοποίηση της Πολιτείας και θέσπιση ενός ολιστικού πλαισίου αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο καταστολής, επισήμανε η Βουλευτής.

Άννα Ευθυμίου

EUROKINISSI

Άννα Ευθυμίου: Άμεση προώθηση μέτρων στήριξης

Επιπρόσθετα, κ Ευθυμίου αναφέρθηκε και στις νομικές, βιοποριστικές αλλά και ψυχολογικές προεκτάσεις που έχουν οι γυναικοκτονίες σε ό,τι αφορά τους συγγενείς των θυμάτων. Συγκεκριμένα, η στήριξη των ορφανών τέκνων τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά από την Πολιτεία, αλλά ακόμα και η οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι οικογένειες των θυμάτων από τις συνεχόμενες δικαστικές διαμάχες με τους θύτες, αποτελούν σύμφωνα με την ίδια ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, η βουλευτής απεύθυνε στους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών τα εξής ερωτήματα:

* Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους η τροποποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου και η καθιέρωση στην ελληνική ποινική νομοθεσία του εγκλήματος της δολοφονίας γυναικων με σεξιστικά χαρακτηριστικά, γνωστό ως γυναικοκτονία, ως αυτοτελές αδίκημα έμφυλης βίας.

* Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους να ληφθει περαιτέρω μέριμνα από την πολιτεία για τα ορφανά παιδιά και τους ανθρώπους – κατ` εξοχήν συγγενείς – που έχουν αναλάβει την επιμέλειά τους

* Αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους να εξεταστεί η υλοποίηση πολιτικών όπως:

– Δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη ιδίως στα ορφανά παιδιά που η μητέρα τους δολοφονήθηκε με τη διάσταση της γυναικοκτονίας καθώς και η παροχή κοινωνικού λειτουργού, όπου αυτή κριθεί αναγκαία, για την παρακολούθηση της ομαλής ανατροφής και ανάπτυξης των παιδιών μέσα στο νέο οικογενειακό περιβάλλον.

– Η δυνατότητα από την Πολιτεία επαγγελματικής αποκατάστασης όσων έχουν αναλάβει την επιμέλεια των ορφανών παιδιών και αντιμετωπίζουν το ζήτημα αυτό.

– Η παροχή από την Πολιτεία σε όσους έχουν αναλάβει την επιμέλεια των ορφανών παιδιών μιας μορφής οικονομικής ενίσχυσης, με όποιον τρόπο κριθεί πρόσφορο.

– Η κάλυψη του συνόλου των πραγματικών δικαστικών εξόδων από τον καταδικασμένο στο αδίκημα της γυναικοκτονίας, ως προϋπόθεση για να προσφύγει στο δεύτερο βαθμό της δικαστικής κρίσης.

Αναλυτικά, η ερώτηση της Α. Ευθυμίου

“Γίνε άνθρωπος”: Τι ζητούν οι γονείς των θυμάτων

Την πολύπλευρη στήριξη οικογενειών των θυμάτων βίας και την ανάληψη δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης ζητούν με επιστολή τους και οι συγγενείς των θυμάτων μέσω του μη Κερδοσκοπικός Φορέας “Γίνε Άνθρωπος” που ιδρύθηκε το έτος 2021 από την Κλινική Εγκληματολόγο και Υποψήφια Διδάκτορα Εγκληματολογίας κα. Καλλιόπη Ιωάννου με αφορμή τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου στη Φολέγανδρο το καλοκαίρι του 2021.

Ο Φορέας – όπως αναφέρουν – συσπείρωσε σα μια γροθιά τους γονείς αδικοχαμένων θυμάτων βίας, όπως την Αλεξάνδρα Ψαρράκου, μητέρα της Γαρυφαλλιάς, την Ελένη Κρεμαστιώτη, μητέρα της Ερατούς Μανωλακέλλη, τη Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου, την Κατερίνα Κώτη, μητέρα της Ντόρας Ζαχαριά, τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα και Γιάννη, τους γονείς του Άλκη Καμπανού, Άρη και Μελίνα και πλήθος άλλων γονιών που έχασαν τα παιδία τους με αυτό το βάρβαρο τρόπο, με το παρόν μήνυμα σας αποστέλλει επιστολή αιτημάτων με σκοπό τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων και κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για την πρόληψη και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας.

Αναλυτικά τι αναφέρει η επιστολή

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ