Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ολόκληρη η εγκύκλιος: Επιδότηση μητρότητας και σε έμμισθους δικηγόρους – Τα κριτήρια, οι μέρες άδειας και τα ποσά

Επιδότηση μητρότητας και στις δικηγόρους προβλέπει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολόκληρη η εγκύκλιος: Επιδότηση μητρότητας και σε έμμισθους δικηγόρους – Τα κριτήρια, οι μέρες άδειας και τα ποσά freepik

Επιδότηση μητρότητας σε δικηγόρους: Την επιδότηση μητρότητας για άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας για τις έμμισθους δικηγόρους, ένα πάγιο αίτημα των δικηγορικών συλλόγων επιλύθηκε με τροπολογία το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, την οποία αποτυπώνει σε εφαρμοστική εγκύκλιό του υφυπουργού Πάνου Τσακλόγλου.

Έτσι αίρεται μια αδικία για τις δικηγόρους σε σχέση με τις άλλες μισθωτές εργαζόμενες, που αποτελούσε αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων, αναφορές στα πλαίσια του Κώδικα Δικηγόρων και με γνωμοδοτήσεις από τη νομική υπηρεσία ΔΣΑ. Επιδότηση μητρότητας σε δικηγόρους

Επιδότηση μητρότητας σε δικηγόρους: Η νέα εγκύκλιος

Με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, επιλύονται προβλήματα και αίρονται ερμηνευτικές αμφισβητήσεις σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 83 του ν. 4826/2021 που θέσπισε την παροχή των επιδομάτων κύησης και λοχείας στις έμμισθες δικηγόρους κατά αναλογία των όσων ισχύουν για τις μισθωτές ασφαλισμένες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έμμισθη δικηγόρος που υπάγεται στο πρώην Ε.Τ.Α.Α.-Τ.Α.Ν.:

– δικαιούται επίδομα κυοφορίας και λοχείας για 119 ημέρες (17 εβδομάδες), εκ των οποίων οι 56 ημέρες (8 εβδομάδες) πριν τον τοκετό και οι 63 ημέρες (9 εβδομάδες) μετά από αυτόν.

-Προϋπόθεση για την χορήγηση του επιδόματος είναι η πραγματοποίηση από την έμμισθη δικηγόρο 200 τουλάχιστον ημερών ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της ημέρας του τοκετού. Οι 120 από τις 200 ημέρες ασφάλισης πρέπει να έχουν διανυθεί με την ιδιότητα της έμμισθης δικηγόρου.

”Το επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισούται προς το βασικό επίδομα ασθένειας, μετά των τυχόν προσαυξήσεων λόγω οικογενειακών βαρών, καταβάλλεται και για τις μη εργάσιμες ημέρες, δεν υπόκειται στους περιορισμούς που ισχύουν ως προς το ανώτατο όριο υπολογισμού του επιδόματος ασθένειας, και δεν μπορεί να είναι κατώτερο του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσεως του πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. Δηλαδή το ποσό που χορηγείται από το πρώην Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. ισούται με το 50% του τεκμαρτού ημερομισθίου (Τ.Η.) της ασφαλιστικής κλάσης, στην οποία κατατάσσεται η ασφαλισμένη με βάση το μέσο όρο των αποδοχών των τελευταίων 30 ημερών εργασίας κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος της αναγγελίας της πιθανής ή πραγματικής ημέρας τοκετού και δεν μπορεί να υπολείπεται του τεκμαρτού ημερομισθίου της 1ης ασφαλιστικής κλάσης (δηλαδή από τουλάχιστον 11,06 € έως 47,47 € το ανώτατο), σύμφωνα με τα άρθρα 35 και 37 του α.ν. 1846/1951.

Το επίδομα μητρότητας προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος και έως 40%”.

Με την εγκύκλιο διευκρινίζεται επιπλέον, ότι:

• Δεν επηρεάζεται η χορήγηση του επιδόματος, αν η έμμισθη δικηγόρος ασκεί ταυτόχρονα το ελεύθερο επάγγελμα με ενεργό ΚΑΔ.

• Η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος στο επίδομα κυοφορίας και λοχείας ισχύει όχι μόνο για το μέλλον (από την ψήφιση του ν. 4826/2021 και μετά), αλλά και για τοκετούς που έλαβαν χώρα από 01.01.2017 και μετά. Ειδικά για αυτούς, η αίτηση χορήγησης του επιδόματος μπορεί να υποβληθεί από την 07.09.2021 (ημ/νία ψήφισης του ν. 4826/2021) και έως 8 μήνες μετά (07.05.2022).

Δείτε εδώ την ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ