Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Όριο σελίδων στα δικόγραφα του ΣτΕ: Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο – Θα κάνει πίσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την ομοβροντία αντιδράσεων;

 Η διάταξη έχει συγκεντρώσει αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τους φορείς της Δικαιοσύνης καθώς φαίνεται πως αποτελεί επιθυμία μόνο των δικαστών του ΣτΕ- Περιλαμβάνει ακόμα και απειλή προστίμου σε δικηγόρους που υπερβαίνουν το όριο σελίδων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Όριο σελίδων στα δικόγραφα του ΣτΕ: Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο – Θα κάνει πίσω το Υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την ομοβροντία αντιδράσεων; freepik

Στα χέρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται η τελική απόφαση για την απόσυρση ή όχι της διάταξης του νομοσχέδιου που περιορίζει (επ’ απειλή προστίμου στους δικηγόρους) τον αριθμό των σελίδων των δικογράφων που κατατίθενται στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Η συγκεκριμένη διάταξη συγκέντρωσε πυρά τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους φορείς της Δικαιοσύνης (κυρίως τους δικηγόρους) με τον υπουργό Κώστα Τσιάρα να διαβεβαιώνει πως οι ενστάσεις και παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψιν στην τελική διατύπωση που θα ψηφιστεί αργά το απόγευμα.

Τι λέει η διάταξη

Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την “Εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1939 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ρυθμίσεις για τη λειτουργία των δικαστηρίων και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «…με την αξιολογούμενη ρύθμιση ορίζεται ότι τα δικόγραφα που κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν πρέπει, κατά κανόνα, να υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες και ειδικώς τα υπομνήματα τις είκοσι (20). Η ρύθμιση υπαγορεύτηκε από την παρατήρηση ότι όλο και συχνότερα κατατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας δικόγραφα υπερβολικού μεγέθους, γεγονός που όχι μόνο δεν δικαιολογείται κατά κανένα τρόπο από τη φύση των υποθέσεων, αλλά παρεμποδίζει και την προσήκουσα και ταχεία εξέτασή τους. Η ρύθμιση, η οποία στοιχεί σε ισχύοντες σε πολλά διεθνή και εθνικά ανώτατα δικαστήρια παρεμφερείς κανόνες, όπως η περ. 13 των Πρακτικών Οδηγιών προς τους διαδίκους σχετικά με τις υποθέσεις που άγονται ενώπιον του ΔΕΕ, για να είναι αποτελεσματική, τελεί και υπό την πρόβλεψη εύλογης χρηματικής κύρωσης σε περίπτωση παράβασής της. Το ποσό της κύρωσης αποδίδεται στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης καθορίζονται στον Κανονισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 Η διάταξη: Στο άρθρο 17 του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8) προστίθεται παρ. 6 και το άρθρο 17 διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Τα δικόγραφα των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων που κατατίθενται στο Δικαστήριο, όπως και τα δικόγραφα προσθέτων λόγων και των παρεμβάσεων, κατά κανόνα, δεν υπερβαίνουν τις τριάντα (30) σελίδες.

Τα δικόγραφα των υπομνημάτων, κατά κανόνα, δεν υπερβαίνουν τις είκοσι (20) σελίδες.

Σε περίπτωση ουσιώδους υπέρβασης του αριθμού αυτού, η Γραμματεία δύναται, κατόπιν συνεννοήσεως με τον πρόεδρο του αρμόδιου σχηματισμού, να ζητήσει από τον πληρεξούσιο δικηγόρο να προσαρμόσει την έκταση του δικογράφου στα ανωτέρω δεδομένα, εντός προθεσμίας η οποία δεν υπερβαίνει τον ένα (1) μήνα.

Αν ο πληρεξούσιος δεν προσαρμοσθεί στην υπόδειξη αυτή, το Δικαστήριο, με την απόφαση που εκδίδεται επί της υπόθεσης, μπορεί να του επιβάλλει χρηματική κύρωση, το ύψος της οποίας δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο της δικαστικής δαπάνης, που προβλέπεται για τη σύνταξη του εισαγωγικού δικογράφου. Το ποσό της κύρωσης περιέρχεται στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.).

Στον Κανονισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης αυτής.

 Οι αντιδράσεις

Η διάταξη πάντως δέχτηκε πυρά γιατί θεωρήθηκε πως αποτελεί ουσιαστικά ικανοποίηση αιτήματος μόνον των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα  η εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου έκανε λόγο για «υπουργικό συνδικαλισμό»: «…Προφανέστατα – και εδώ πέρα υπάρχει ένα ζήτημα – γιατί αν με ακούσατε ξεκάθαρα είπα, ότι βεβαίως έχουν καθοριστικό ρόλο και ξεκάθαρα συγκεκριμένα είπα, ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Τώρα, το ότι εσείς επιλέξατε, για μια τόσο σοβαρή διάταξη να διαβουλευθείτε αποκλειστικά και μόνο με τους δικαστές και όχι με τους υπόλοιπους λειτουργούς της δικαιοσύνης, για δε την κοινωνία, τι να πει κανείς; Για τον κόσμο που χάνει και ψαλιδίζεται το δικαίωμα του να πάει στο ΣτΕ με τον τρόπο τον οποίο το λέτε. Τι να πει κανείς; Προφανώς, αυτό δεν σας απασχολεί πάρα πολύ. Και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος δικηγόρος ή γιατρός για να συνδικαλιστεί, δια αντιπροσώπου, κύριε Τσιάρα».

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ