Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Μεταφορά ύλης στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους και εμπλοκή ειρηνοδικών σε οικογενειακές και οικονομικές αντιδικίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα προτείνει λύσεις ώστε αφενός να γίνει πράξη, ο εξαγγελμένος από τον πρωθυπουργό “δικαστικός Καλλικράτης”, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις των δικηγορικών συλλόγων κυρίως της επαρχίας- Σκέψεις για εμπλοκή των Ειρηνοδικών σε υποθέσεις που μέχρι σήμερα δίκαζαν τα Πρωτοδικεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Μεταφορά ύλης στους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους και εμπλοκή ειρηνοδικών σε οικογενειακές και οικονομικές αντιδικίες dikastiko.gr

Ένα πλέγμα παρεμβάσεων, στηριγμένο σε διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, θα φέρει όπως όλα δείχνουν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στην κατεύθυνση εξορθολογισμού και επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά στα όσα έχει μέχρι σήμερα πει δημόσια η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού, ο νέος υπουργός, καλείται να βάλει την προσωπική του σφραγίδα και κυρίως να το επιτύχει, όπως είπε δημόσια στη Βουλή, με την μέγιστη δυνατή συναίνεση. Κι αυτό γιατί γνωρίζει καλά ο ίδιος, ως ενεργός δικηγόρος, ότι πολλά από αυτά ήδη αποκρούονται με ένταση από τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης. Κι επειδή περιέγραψε μεν πως αν χρειαστεί θα υπάρξουν ρήξεις, αλλά η αναγκαιότητα και ο επιδιωκόμενος στόχος είναι η συναίνεση θα ξεκινήσει ένας διάλογος με τους φορείς της Δικαιοσύνης, και οι προτάσεις, πολλές από τις οποίες παρουσιάζει σήμερα το dikastiko.gr , πιθανότατα οδηγούν σε δρόμους μη σύγκρουσης.

Καλλικράτης

Έχει γίνει πολύ συζήτηση για τον αποκαλούμενο “δικαστικό Καλλικράτη”: Τί είναι αυτό; Είναι η ανάγκη να γίνει πιο ορθή κατανομή της δικαστηριακής ύλης καθώς υπάρχουν επαρχιακά δικαστήρια που δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστες υποθέσεις και άλλα σε μεγαλύτερα κέντρα που οι δικαστές δεν προλαβαίνουν να ανασάνουν. Η αρχική πρόταση της Επιτροπής Πικραμμένου (του ΣτΕ) μιλούσε ουσιαστικά για “κλείσιμο” μικρών δικαστηρίων, κάτι που προσέκρουε σε σφοδρές αντιδράσεις των δικηγόρων. Η αναγκαιότητα όμως κατανομής της ύλης οδηγεί σε πιο ισορροπημένες προτάσεις π.χ του πρώην προέδρου του ΣτΕ Χρ. Γεραρή, που είχε περιγράψει στον Κύκλο ιδεών του Ευαγγ. Βενιζέλου, ένα διαφορετικό μοντέλο με το ίδιο αποτέλεσμα:

Ενίσχυση των «μεσαίων» δικαστηρίων της επαρχίας, στις μεγάλες επαρχιακές πόλεις, με δημιουργία οργανικών θέσεων, όπου θα συγκεντρωθούν οι δικαστές από μικρότερες δικαστικές μονάδες, χωρίς να κλείσουν όμως τα μικρά δικαστήρια. Παράδειγμα: στην Πάτρα θα υπηρετούν όλοι οι δικαστές που σήμερα είναι στα Καλάβρυτα, στο Αίγιο και αλλού και στα μικρά αυτά δικαστήρια θα πηγαίνουν μία η δύο φορές τον μήνα για να δικάζουν όσες υποθέσεις χρειάζεται. Η άποψη αυτή ενδεχομένως είναι κυρίαρχη στο τραπέζι του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος περιέγραψε πως “η αλλαγή στο Δικαστικό Χάρτη γίνεται με βασικό σκοπό να εξορθολογήσει κυρίως την συμμετοχή και το έργο των Δικαστών, στο πλαίσιο μιας δίκαιης κατανομής του έργου τους, σε ευρύτερες περιφέρειες. Δεν κατατείνει στο να δυσκολέψει το έργο ούτε των Δικηγόρων ούτε και τις ανάγκες των πολιτών για Δικαστική προστασία. Θα έλεγα ακριβώς το αντίθετο”.

Μεταφορά ύλης

Μια άλλη ιδέα, που βρίσκει (πιθανότατα) απόκριση και σε δικαστές και σε δικηγόρους, είναι η μεταφορά ύλης αρμοδιότητας σήμερα των ειρηνοδικείων και των πρωτοδικείων σε συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Όπως είπε ο κ.Φλωρίδης “το πλαίσιο της επιτάχυνσης για την απονομή της Δικαιοσύνης, θα συζητήσουμε με τους Δικηγορικούς και τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, την μεταφορά σ’ αυτούς Δικαστικής ύλης που μπορεί να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια του πρώτου βαθμού, με τρόπο λειτουργικό. Θα φροντίσουμε επίσης, γρήγορα, για την παροχή ψηφιακών εγγράφων από τους Συμβολαιογράφους, με ρυθμίσεις που θα γίνουν σύντομα”.

Εν ολίγοις τα περάσουν σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους οι διαταγές πληρωμής, τα πληρεξούσια, οι εξαλείψεις και προσημειώσεις υποθηκών, (πλέον) όλες οι ένορκες βεβαιώσεις, οι αποδοχές κληρονομιάς κλπ. Η απόφαση αυτή αφενός βοηθάει τους δικηγόρους/συμβολαιογράφους αφού αναλαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι της δικαστηριακής ύλης και αφετέρου αποφορτίζει τους δικαστές και κυρίως τους Ειρηνοδίκες που πλέον θα αναλάβουν, πιθανότατα, αυξημένα καθήκοντα.

Οι Ειρηνοδίκες

Οι ειρηνοδίκες, που αυτή τη στιγμή αριθμούν 960 και αποτελούν το ένα τρίτο του δικαστικού σώματος προτείνεται στο εξής να αναλάβουν νέα σοβαρά δικαστικά καθήκοντα. Θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε στα ειρηνοδικεία να δικάζονται στο εξής χιλιάδες υποθέσεις σοβαρότερες, καθώς εκεί θα υπάγονται υποθέσεις για σημαντικά χρηματικά ποσά. Πχ μια σκέψη είναι όλες οι διαφορές έως του ποσού (παράδειγμα) των 40-50.000 ευρώ να επιλύονται εκεί.

-Παράλληλα να αναλάβουν την επίλυση και άλλων διαφορών, όπως για παράδειγμα οι οικογενειακές και άλλες, ώστε να ελαφρυνθεί η πολιτική δικαιοσύνη από τον όγκο των χιλιάδων υποθέσεων και να επικεντρωθεί σε εκείνες με σοβαρό κοινωνικό και κυρίως οικονομικό αντίκτυπο.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ