Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024

Πανελλαδικές 2023: “Ώρα μηδέν” για χιλιάδες παιδιά στην σκιά των επιθέσεων από χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων – Οι “killnet” και οι έρευνες των αρχών – ΒΙΝΤΕΟ

Πρεμιέρα την Πέμπτη για τα ΕΠΑΛ και ακολουθούν τα ΓΕΛ την Παρασκευή. Σε επιφυλακή οι αρχές μετά την κυβερνοεπίθεση με 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Ποιοι είναι οι ρωσόφιλοι "killnet" με τους οποίους σχετίζονται 30 λογαριασμοί "γνωστοί" στην ΕΥΠ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πανελλαδικές 2023: “Ώρα μηδέν” για χιλιάδες παιδιά στην σκιά των επιθέσεων από χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων – Οι “killnet” και οι έρευνες των αρχών – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Κορυφώνεται ο αγώνας και μαζί η αγωνία για χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες ανά την επικράτεια καθώς πρεμιέρα κάνουν σήμερα Πέμπτη 1 Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα επαγγελματικά λύκεια για να ακολουθήσουν αύριο Παρασκευή τα γενικά λύκεια της χώρας.

Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ εξετάζονται σήμερα στο μάθημα Γενικής Παιδείας των Νέων Ελληνικών ενώ την Παρασκευή οι εξετάσεις στα ΓΕΛ ξεκινούν επίσης με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν στις εξετάσεις, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας ο αριθμός αυτός θα είναι περίπου ίδιος με τον περσινό, θα ανέλθει δηλαδή περίπου στις 90.000.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 ανέρχεται σε 68.574 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος).

Οι εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ διαρκούν από την Πέμπτη 1 Ιουνίου έως την Παρασκευή 16 Ιουνίου ενώ αντίστοιχα για τα ΓΕΛ η εξεταστική περίοδος διαρκεί από την Παρασκευή 2 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 12 Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν από 17 έως 29 Ιουνίου οι εξετάσεις για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στα ειδικά μαθήματα (γλώσσες, μουσική και σχέδιο).

Υπενθυμίζεται ότι για τρίτη χρονιά θα εφαρμοστεί στις πανελλαδικές φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Οι βαθμολογίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, είναι σίγουρο ότι και φέτος την ένταση της ζήτησης θα την απολαύσουν οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Σχολές (τις στοχεύουν όσοι κυνηγούν την άμεση επαγγελματική τους αποκατάσταση), οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές του ΕΜΠ, οι Νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σχολές Ψυχολογίας καθώς και κάποια περιζήτητα οικονομικά τμήματα.

Μάλιστα, στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις ρεκόρ αιτήσεων κατέγραψαν οι  στρατιωτικές σχολές, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από 11.500 δηλώσεις υποψηφίων, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός αυτός ήταν 5.000-6.000.

Πανελλαδικές στη σκιά των μαζικών “επιθέσεων από χάκερς”: Οι “killnet” και οι έρευνες των αρχών

Οι φετινές πανελλαδικές διεξάγονται στον απόηχο της πολύ πρόσφατης διπλής “επίθεσης από χάκερς” στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων από την οποία αντλείται η εξεταστική ύλη για τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, το ζήτημα προκάλεσε παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, ενώ την Τρίτη ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης.

Ωστόσο αρμόδια χείλη βεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι αφενός ο τρόπος μετάδοσης των θεμάτων είναι διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιούνται για τις προαγωγικές και αφετέρου το σύστημα των πανελλαδικών είναι ιδιαιτέρως θωρακισμένο.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες από τις αρμόδιες Αρχές για την κυβερνοεπίθεση, κατά την οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πραγματοποιήθηκαν 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Οργανωμένη ομάδα ή μεμονωμένους χάκερς φαίνεται πως αναζητά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, στόχος είναι να πληγεί η φήμη ενός οργανισμού και να φανεί ότι δεν είναι αξιόπιστος. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, έχει διαπιστωθεί πως από τις επιθέσεις στην τράπεζα θεμάτων συμμετείχαν στο σύνολο 100.000 ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για τις 7.500 από αυτές.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, εκεί έχει διαπιστωθεί πως 30 λογαριασμοί είναι καταχωρημένοι τόσο από την ΕΥΠ όσο και από συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ως σχετιζόμενοι με μια ομάδα ρωσόφιλων χάκερς που έχει το διακριτικό τίτλο «killnet».

Η ομάδα αυτή έχει επιτεθεί με επιθέσεις τύπου DDOS σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης, Νορβηγία, Εσθονία, Ιταλία και φυσικά Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Τα μέλη της ομάδας δεν στοχεύουν στην αρπαγή δεδομένων αλλά στην διακοπή εξυπηρέτησης με την εμφάνιση υπερβάλλουσας ζήτησης  έτσι ώστε να καθυστερούν η να ρίχνουν εντελώς ευαίσθητα  συστήματα εξυπηρέτησης.

Η ομάδα δεν ενδιαφέρεται για οικονομικό όφελος αν και μόνο η σημερινή της επίθεση πρέπει να κόστισε 150 με 200.000 ευρώ, οπότε αποτελεί επίσης αντικείμενα έρευνας των αρχών εάν δόθηκαν χρήματα και αν ναι πώς έγινε η πληρωμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας τρόπος είναι μέσω κρυπτονομισμάτων και ο άλλος είναι να έγινε νόμιμα, με μεταφορές χρημάτων, που ήταν «σπασμένα» ποσά.

Με πληροφορίες από ethnos.gr, ertnews.gr, alfavita.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ