Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024

Πανελλαδική διαμαρτυρία δικηγόρων: Οι κινητοποιήσεις στα Πρωτοδικεία της επαρχίας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις "ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου", που όπως λένε "φέρνουν ανασφάλεια σε όλο το χώρο της δικαιοσύνης".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πανελλαδική διαμαρτυρία δικηγόρων: Οι κινητοποιήσεις στα Πρωτοδικεία της επαρχίας – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Τη φωνή τους σε όλη την Ελλάδα ένωσαν έξω από τα Πρωτοδικεία όλης της χώρας την περασμένη Πέμπτη 15 Απριλίου, μέλη των κατά τόπους Δικηγορικών Συλλόγων, διαμαρτυρόμενοι “για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου”.

Το dikastiko.gr κατέγραψε τη διαμαρτυρία τους έξω από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ συγκέντρωσε και παρουσίασε τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλες πόλεις, όπως Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λάρισα.

Σε μια προσπάθεια να καταγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες αντιδράσεις, συγκέντρωσε οπτικοακουστικό υλικό και από άλλες διαμαρτυρίες Δικηγορικών Συλλόγων, όπως από της Καβάλας, της Κυπαρισσίας, της Καλαμάτας, της Βέροιας, της Κατερίνης, των Γιαννιτσών, της Κέρκυρας και της Χίου.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας για την, όπως λένε “αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών”, πραγματοποίησαν έξω από το δικαστικό μέγαρο Καβάλας, τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου.

Ζητούν υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης, κάνουν λόγο για «συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου» και τονίζουν, πως η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια της πόλης πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Απριλίου 2021 μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας.

Η διαμαρτυρία των Δικηγόρων της Βέροιας ήταν συμβολική και πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Δικαστικού Μεγάρου, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται σήμερα, έπειτα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για κινητοποιήσεις έξω από τα Πρωτοδικεία της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη».

Βασικός λόγος της κινητοποίησης είναι η κακή νομοθέτηση, όπως η εισαγωγή στη Βουλή -ειδικά τον τελευταίο χρόνο λόγω covid- νομοσχεδίων, χωρίς να ζητείται η άποψη των νομικών, κάτι που έχει μια σειρά από συνέπειες.

«Η απαξίωση που δείχνει η Πολιτεία, τόσο στον κλάδο μας όσο και σε όλους τους πολίτες, είναι τεράστια και αν συνεχιστεί, θα προχωρήσουμε και σε άλλες κινητοποιήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φώτης Καραβασίλης.

Δείτε τις δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Με σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη» και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την “αντιφατική και κακή νομοθέτηση”, που όπως λένε, “δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών καθώς επίσης και για την συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου”.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, στην είσοδο του Πρωτοδικείου της πόλης.

“ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ λειτουργία της Δικαιοσύνης υπό όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας”, αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία για τα προβλήματα του κλάδου τους.

Η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής:

«Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη»

Τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, και ώρα 12:00, έξωθεν του Πρωτοδικείου Γιαννιτσών, με την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων πρόληψης και προστασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Ασφαλής υγειονομική και δικονομική λειτουργία της Δικαιοσύνης – Η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη». Η Δικαιοσύνη, ως βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, πρέπει να απονέμεται αδιαλείπτως, για τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών σε δικαστική προστασία και τη ρύθμιση θεμάτων της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Ακόμα δε και σε συνθήκες έκτακτες, όπως αυτές που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, είναι εφικτό η Δικαιοσύνη να εξακολουθεί να επιτελεί αδιαλείπτως το ρόλο της, με γνώμονα τον αυτονόητο σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας των πολιτών, δικηγόρων, δικαστών και υπαλλήλων.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, τον τελευταίο χρόνο, αντί να αντιληφθεί, ότι η απονομή της Δικαιοσύνης είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη και σημαντική λειτουργία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και διακριτά, επέλεξε να εφαρμόσει σύστημα «ακορντεόν» και στη λειτουργία των Δικαστηρίων, ανοίγοντας και κλείνοντας λειτουργίες τους με την έκδοση της «ΚΥΑ του Σαββατοκύριακου». Επέλεξε δηλαδή μία τακτική, που όχι μόνο δεν συνάδει με το κύρος της Δικαιοσύνης και του συνόλου των λειτουργών και των συλλειτουργών της, αλλά κυρίως επιφέρει σοβαρή ανασφάλεια δικαίου.

Η σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, που επιχειρείται τις τελευταίες εβδομάδες, έρχεται να αποκαταστήσει, εν μέρει, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην απονομή της δικαιοσύνης, αλλά η επιλεκτική και δίχως νόημα προτίμηση σε συγκεκριμένες διαδικασίες, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των ΚΥΑ, οι νομοτεχνικές ατέλειες, οι ασάφειες, οι αντιφάσεις και εν γένει η κακή νομοθέτηση, δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζουν τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύουν δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα, είναι αναντίρρητο, ότι η υγειονομική κρίση έχει αφήσει βαθύ αρνητικό αποτύπωμα στην επαγγελματική και οικονομική κατάσταση των δικηγόρων. Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι οι δικηγόροι αποτελούμε τον επιστημονικό κλάδο, που επλήγη περισσότερο απ’ όλους, αποτελούμε ταυτόχρονα και τον μοναδικό κλάδο στην Ελλάδα της πανδημίας, που δεν έχουμε άμεσα στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία. Το χειρότερο, όμως, δεν είναι η παντελής έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής στήριξης, αλλά η καταρράκωση της αξιοπρέπειας του δικηγορικού σώματος και η ηθική απαξία, που δοκιμάζουμε.

Τον τελευταίο χρόνο δεν αξιώσαμε ευνοϊκή μεταχείριση, δεν ζητήσαμε από την πολιτεία να μας αντιμετωπίσει με ιδιαίτερα κριτήρια, δεν απαιτήσαμε κάποιο προνόμιο. Ζητήσαμε να μας αντιμετωπίσει, όπως και τους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, και σε απάντηση εισπράξαμε απαξίωση, εμπαιγμό και αφεθήκαμε στο έλεος της τύχης μας.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα Πανελλαδικής Διαμαρτυρίας των Δικηγόρων, οι Δικηγόροι Γιαννιτσών μένοντας πιστοί και τιμώντας τους αγώνες και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία, τόσο ως προς την ουσιαστική οικονομική στήριξή μας, όσο και ως προς τις συνθήκες άσκησης του επαγγέλματός μας, λόγω της υπολειτουργίας των δικαστικών και δημοσίων υπηρεσιών, όπως και των υποθηκοφυλακείων/κτηματολογικών γραφείων, για την οποία η Κυβέρνηση ουδεμία μέριμνα έλαβε. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ λειτουργία της Δικαιοσύνης υπό όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την ουσιαστική οικονομική στήριξη του κλάδου μας, και ΔΙΑΤΡΑΝΩΝΟΥΜΕ προς κάθε κατεύθυνση, ότι η αξιοπρέπεια των δικηγόρων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Με τιμή Ο Πρόεδρος Χρήστος Α. Τανάσκος”

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Στην πανελλαδική διαμαρτυρία των δικηγόρων της χώρας συμμετείχε με απόφαση των μελών του και ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κέρκυρας.

Οι δικηγόροι του νησιού συγκεντρώθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς διαμαρτύρονται για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΙΟΥ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Πρωτοδικείου Χίου πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου στο πλαίσιο της δράσης: «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων» για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιασμούς στους παράγοντες της δίκης αλλά και για την μη ουσιαστική και οικονομική στήριξη του κλάδου των δικηγόρων.

Δείτε τις δηλώσεις της εκπροσώπου τους:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας σε σχετικό κείμενό του σημειώνει:

  1. Πράγματι οι σχετικές ΚΥΑ που εκδίδονται κάθε Σάββατο και έχουν ισχύ μιας εβδομάδας, αρχής γενομένης από την 06.00 ώρα της επερχομένης Δευτέρας, ή Τρίτης, έχουν δημιουργήσει ουσιαστικά προβλήματα στους Δικηγόρους (και όχι μόνο) τόσο σε ότι αφορά τον γενικότερο προγραμματισμό των γραφείων μας όσο και στην οργάνωση/προετοιμασία των εκάστοτε υποθέσεων μας. είναι ως ένα βαθμό αντιληπτό το «περιορισμένο» της ισχύος των ΚΥΑ με το επιχείρημα ότι ενδεχομένως την επερχόμενη εβδομάδα ίσως τα υγειονομικά δεδομένα να επιτρέπουν κάποια χαλάρωση ή ελευθέρωση της ύλης . Όμως θα ήταν σκόπιμο , το ίδιο περιορισμένο (εβδομαδιαίο) χρονικό πλαίσιο , να εκκινεί όχι την επερχόμενη Δευτέρα αλλά μετά από περισσότερες εργάσιμες ημέρες προκειμένου να προετοιμάζονται ορθά οι υποθέσεις.

Είναι επίσης σαφές ότι μπορούν να διεκπεραιώνονται περισσότερες υποθέσεις ανά ημέρα, με κατανομή ανά ώρες. Ειδικότερα θα πρέπει πλέον , να τροποποιηθεί το σύστημα της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων, όπου προσδιορίζονται πολλές υποθέσεις χωρίς να μπορούν εκ των πραγμάτων να δικαστούν όλες, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται Δικηγόροι, διάδικοι και μάρτυρες σε υποθέσεις που θα οδηγηθούν σχεδόν βέβαια σε αναβολή. Είναι καιρός για θεσμοθέτηση της κατανομής στο έκθεμα ανά ώρα τόσο στα ποινικά όσο και στα πολιτικά.

Θα πρέπει να προχωρήσει το γρηγορότερο η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ώστε να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία για τη λήψη πιστοποιητικών, ή δικαστικών αποφάσεων, αλλά και η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων ως εναλλακτική δυνατότητα ,ταυτόχρονα με τη δυνατότητα της φυσικής κατάθεσης. Εν όψει δε, των πολλών και σημαντικών νομοσχεδίων θα πρέπει να καλείται θεσμικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να συμβάλλει συμβουλευτικά ,με εξειδικευμένους εκπροσώπους της , στην κατάρτισή τους.

Επίσης θα πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο δραστηριότητας των δικηγόρων, και όπως ορθά έγινε με τις ένορκες βεβαιώσεις να ακολουθήσουν και άλλες εργασίες.

  1. Σε ότι αφορά το θέμα της έλλειψης οικονομικής στήριξης των Δικηγόρων προφανώς το Δικηγορικό Σώμα έχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του, με τις υποχρεώσεις έναντι του Κράτους αμετάβλητες σε συνδυασμό με τις μεγάλες δαπάνες διατήρησης των επαγγελματικών γραφείων. Η σχετική διαχείριση από το αρμόδιο Υπουργείο από την αρχή της πανδημίας αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή στον επιστημονικό κλάδο, τόσο με την ανεκδιήγητη τηλε-εκπαίδευση που επιχειρήθηκε αρχικά, όσο και με τη διαρκή υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις στήριξης.
  2. Με γνώμονα το γεγονός ότι οι Δικηγόροι αποτελούν βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου, επισημαίνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, εκφράζει την προφανή και έντονη ανησυχία του για τα πρόσφατα περιστατικά ακραίας βίας που παρατηρούνται στην Ελληνική κοινωνία, φαινόμενο που δείχνει την ανάγκη να λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες (αστυνομικές, κοινωνικές, ψυχιατρικές), σε επίπεδο πρόληψης. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου, διότι πέραν της τραγικότητας της βίαιης απώλειας ενός συνανθρώπου μας, είναι θέμα που θίγει την ίδια τη Δημοκρατία μας και οφείλουν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να εξιχνιάσουν άμεσα τη δολοφονία αυτή.

Δείτε τις δηλώσεις του Προέδρου, Περικλή Ξηρογιάννη:

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Δικαστικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, στα πλαίσια της δράσης «Ημέρες πανελλαδικής διαμαρτυρίας δικηγόρων», πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κυπαρισσίας.

Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για την αντιφατική και κακή νομοθέτηση, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, αιφνιδιάζει τους παράγοντες της δίκης και φαλκιδεύει δικαιώματα Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και για τη συνεχιζόμενη αδράνεια της Κυβέρνησης ως προς την οικονομική στήριξη του κλάδου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Πετρόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα αιτήματα του φορέα, ζητώντας το άνοιγμα των δικαστικών αιθουσών με βάση τα υγειονομικά μέτρα, ενώ έκανε αναφορά και στο ζήτημα πλειστηριασμών των κόκκινων δανείων για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

Δείτε τι δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Πετρόπουλος:

DIKASTIKO.GR, με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ