Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Πειθαρχική αθώωση της Ρένας Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι – Τι λέει η απόφαση

Ο δικηγόρος της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Βασίλης Σωτηρόπουλος γράφει στο dikastiko.gr για το περιεχόμενο και το δια ταύτα της απόφασης. 4-1 η απόφαση με τους ανώτατους δικαστές να ψηφίζουν απαλλακτικά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πειθαρχική αθώωση της Ρένας Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι – Τι λέει η απόφαση EUROKINISSI

Απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη Αττικής αποφάσισε το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών για τη Ρένα Δούρου σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, καθώς τάχθηκε υπέρ της πλήρους και οριστικής αθώωσής της για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες και έκρινε πως δεν απαιτείται η επιβολή κυρώσεων, ενώ δεν υφίσταται παράβαση καθήκοντος καθώς έδρασε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της βάσει νόμου.

Όπως αναφέρεται, η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, που αποτελείται, κατά πλειοψηφία, από ανώτατους και ανώτερους δικαστές, εξέτασε μία προς μία όλες τις παραλείψεις που συνιστούν το κατηγορητήριο της ποινικής δίκης και έκρινε ότι παραλείψεις δεν υφίστανται. Σημειώνεται ότι, η απόφαση ελήφθη με 4 ψήφους υπέρ από τους ανώτατους δικαστές και μία ψήφο κατά από μη δικαστικό μέλος.

«Η ουσιαστική κρίση του Πειθαρχικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται στην αθωωτική γνωμοδότησή του 4/2023, με την οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (με μεμονωμένη μειοψηφία μη δικαστικού μέλους, που απλώς αναπαρήγαγε το κατηγορητήριο) ότι δεν στοιχειοθετείται το πειθαρχικό αδίκημα της βαριάς παράλειψης καθήκοντος. Με βάση αυτή την γνωμοδότηση, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε την μη επιβολή πειθαρχικής ποινής στην κ. Δούρου» αναφέρει ο συνήγορος της πρώην περιφερειάρχη, Βασίλης Σωτηρόπουλος στο dikastiko.gr

Και προσθέτει: «Τυπικά, το ποινικό δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την κρίση του πειθαρχικού οργάνου που έκρινε την ίδια ακριβώς πράξη και αθώωσε το ελεγχόμενο πρόσωπο. Υπάρχουν, πάντως, μερικά απώτατα όρια που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μέχρι τα οποία επιτρέπεται η απόκλιση της ποινικής δικαιοσύνης από την πειθαρχική διαδικασία».

Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών για τη Ρένα Δούρου: «Μία ακόμη ψηφίδα για την αποκάλυψη της αλήθειας» λέει η πρώην περιφερειάρχης

Για σημαντικό βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης, όπως ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους κάνει λόγο η Ρένα Δούρου με αφορμή την απόφαση, αναφέροντας πως από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δολοφονία χαρακτήρα, αλλά τώρα υπάρχει – λέει – «μία πρώτη, χειροπιαστή απάντηση προς όλους εκείνους που, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δεν δίστασαν να μου προσάψουν αισχρές όσο και νομικά αβάσιμές, όπως αποδεικνύεται, κατηγορίες».

Αναλυτικά η δήλωση της πρώην περιφερειάρχη

Η Δικαιοσύνη, εξαιτίας της τραγικότητας της καταστροφής, παρέπεμψε ποινικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους εκπροσώπους του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι και  όλους εκείνους που εκπροσωπούν φορείς που δρουν υποβοηθητικά στο έργο της Πυροσβεστικής.

Από δε την πρώτη στιγμή της τραγωδίας, βρέθηκα αντιμέτωπη με τη δολοφονία χαρακτήρα και την προσπάθεια σε βάρος μου επηρεασμού της κοινής γνώμης, από τους πολιτικούς αντιπάλους μου, με στόχο την παραπομπή μου. Όλα αυτά τα χρόνια του διασυρμού και της κατασυκοφάντησης μου, σεβόμενη το ότι η δικαστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, απέφυγα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν απάντησα στις συκοφαντίες.

Με την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Αιρετών και του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση Δικαιοσύνης, όπως ζητούν τα θύματα και οι συγγενείς τους.

Είναι επίσης και μία πρώτη, χειροπιαστή απάντηση προς όλους εκείνους που, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, δεν δίστασαν να μου προσάψουν αισχρές όσο και νομικά αβάσιμές, όπως αποδεικνύεται, κατηγορίες. Δεν έχω προβεί σε κάποια ενέργεια ούτε έχω παραλείψει κάτι, για το οποίο να φοβάμαι την κρίση της Δικαιοσύνης. Με υπομονή και σεβασμό περιμένω την οριστική και αμετάκλητη κρίση των φυσικών δικαστών, ύστερα μάλιστα και από την άρση της βουλευτικής μου ασυλίας που η ίδια ζήτησα και μου χορήγησε ομόφωνα η Βουλή, με κατεπείγουσα διαδικασία ύστερα από αίτημά μου, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, καμία παραγραφή. Την ίδια στιγμή, σε αντίθεση με τους συκοφάντες μου όταν κάποιοι από αυτούς  βρίσκονται οι ίδιοι στη θέση των ποινικά ελεγκτέων, ουδέποτε δυσανασχέτησα για την δικαστική διαδικασία. Ουδέποτε διαμαρτυρήθηκα, ούτε  δήλωσα ότι περνάω ένα Γολγοθά ή ότι αντιμετωπίζω πολιτική δίωξη. Είτε είμαστε αιρετοί, είτε είμαστε πολίτες, όταν ελεγχόμαστε από τους θεσμούς πρέπει να κρινόμαστε με τα ίδια κριτήρια, όπως επιβάλλει η ισότητα, η δίκαιη μεταχείριση. Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση διαπνέεται από αυτή την αρχή.

Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών για Δούρου

EUROKINISSI

Β. Σωτηρόπουλος: Σημαντικό γεγονός για την νομική εξέλιξη της υπόθεσης – Στην ποινική δίκη προστίθεται τώρα ένα σημαντικό στοιχείο της αθωωτικής απόφασης

Σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο της Ρένας Δούρου, «κρίθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής την επίδικη περίοδο είχε  εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε προληπτικό επίπεδο, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και τις εγκύκλιες οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (αποψίλωση και απομάκρυνση βλάστησης από τις νησίδες και τα πρανή του οδικού δικτύου της Λ. Μαραθώνος, ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο πυρκαγιάς κ.α.). Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος για την συνδρομή σε μηχανήματα, υδροφόρες και μέσα. Ως προς την απόφαση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, αποδείχθηκε ότι δεν περιήλθε στα όργανα της Περιφέρειας ή στην τότε Περιφερειάρχη η απαιτούμενη εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο γεγονός πως «υπάρχουν, πάντως, μερικά απώτατα όρια που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μέχρι τα οποία επιτρέπεται η απόκλιση της ποινικής δικαιοσύνης από την πειθαρχική διαδικασία. Είναι γνωστό, για να αναφέρουμε ένα αντεστραμμένο παράδειγμα, ότι η επιβολή και πειθαρχικής κύρωσης και δικαστικής ποινής ελέγχεται από τον κανόνα ne bis in idem, δηλαδή της μη επιβολής διπλής κύρωσης για την ίδια παράβαση, με εξαιρέσεις βέβαια, σύμφωνα με τα “κριτήρια Engel”. Τίποτε από αυτά δεν προεξοφλεί φυσικά την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για την μεγάλη καταστροφή σε Ν.Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο λιμανάκι. Αλλά και τίποτε δεν συνηγορεί, από την μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία, ότι το Δικαστήριο θα διαφοροποιηθεί από την κρίση του πειθαρχικού».

Βασίλης Σωτηρόπουλος

facebook

Το άρθρο του Β. Σωτηρόπουλου στο dikastiko.gr για το περιεχόμενο και το δια ταύτα της απόφασης

Η αθώωση της Ρένας Δούρου από το Πειθαρχικό Συμβούλιο για τους Αιρετούς (άρθρο 234 Ν.3852/2010) με την γνωμοδότηση 4/2023 και από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την απόφαση 7/2023, όσον αφορά τις κατηγορίες για φερόμενες παραλείψεις της ως Περιφερειάρχη Αττικής στην  πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 αποτελεί σημαντικό γεγονός για την νομική εξέλιξη της υπόθεσης αυτής. Το ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2022 την εκδίκαση της υπόθεσης, με 21 κατηγορούμενους, εκατοντάδες μάρτυρες, έναν πραγματογνώμονα κι έναν τεχνικό σύμβουλο και έχει ήδη πραγματοποιήσει πάνω από 70 συνεδριάσεις. Το Δικαστήριο,  από την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023 συνεχίζει τις συνεδριάσεις του, μετά την παραίτηση της Δούρου από την βουλευτική ασυλία και την άδεια της Βουλής, έχοντας ήδη προγραμματίσει 14 συνεδριάσεις για τον Σεπτέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πειθαρχικό αθώωσε την Δούρου για τις ίδιες φερόμενες παραλείψεις για τις οποίες δικάζεται από το ποινικό δικαστήριο. Σε αυτή την ποινική δίκη προστίθεται τώρα ένα νέο σημαντικό στοιχείο: η αθωωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, βάσει της σχετικής γνωμοδότησης του πειθαρχικού συμβουλίου.

Έχουμε συνηθίσει, σχεδόν ενστικτωδώς να υποτιμάμε την βαρύτητα και το κύρος των πειθαρχικών διαδικασιών, ιδίως των Ε.Δ.Ε. που κατά καιρούς εξαγγέλλονται και που καταλήγουν σε απαλλακτικές κρίσεις ή, κοινώς “θάψιμο”. Είναι κοινός τόπος εξάλλου ότι τα πειθαρχικά όργανα συντεχνιών λειτουργούν, λίγο έως πολύ, με την λογική της συναδελφικότητας ή των προσχημάτων, στην καλύτερη περίπτωση. Σε εξόφθαλμες περιπτώσεις συγκάλυψης ο θυμόσοφος λαός θυμάται την παροιμία “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το πειθαρχικό συμβούλιο που κρίνει τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η νομοθεσία προβλέπει ένα σώμα με την ύψιστη δυνατή εγγύηση προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, το οποίο απαρτίζεται από έναν πρόεδρο εφετών, δύο εφέτες, έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης κι έναν εκπρόσωπο του κράτους. Η πλειοψηφία δηλαδή της σύνθεσης αυτής είναι ανώτατος και ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί, με όλη την εμπειρία και το αυξημένο κύρος που αυτό συνεπάγεται. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, το πειθαρχικό που έκρινε την πρώην Περιφερειάρχη Αττικής δεν ήταν η “συντεχνία” ή ο “συνδικαλισμός” του χώρου της. Είναι ένα όργανο κατ’ ουσίαν κρίσης με σοβαρές εγγυήσεις αμεροληψίας, επιστημονικής επάρκειας και θεσμικής βαρύτητας.

Επί της ουσίας, κρίθηκε ότι η Περιφέρεια Αττικής την επίδικη περίοδο είχε  εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε προληπτικό επίπεδο, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και τις εγκύκλιες οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (αποψίλωση και απομάκρυνση βλάστησης από τις νησίδες και τα πρανή του οδικού δικτύου της Λ. Μαραθώνος, ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο πυρκαγιάς κ.α.). Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε σε όλα τα αιτήματα του Πυροσβεστικού Σώματος για την συνδρομή σε μηχανήματα, υδροφόρες και μέσα. Ως προς την απόφαση για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, αποδείχθηκε ότι δεν περιήλθε στα όργανα της Περιφέρειας ή στην τότε Περιφερειάρχη η απαιτούμενη εισήγηση από τον επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος για την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Συνολικά, η πειθαρχική διαδικασία και η απόφαση εξέτασαν μία προς μία τις κατηγορίες για φερόμενες παραλείψεις της Ρένας Δούρου, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και τις υπέβαλαν σε έλεγχο από πειθαρχική σκοπιά.

Η ουσιαστική κρίση του Πειθαρχικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται στην αθωωτική γνωμοδότησή του 4/2023, με την οποία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (με μεμονωμένη μειοψηφία μη δικαστικού μέλους, που απλώς αναπαρήγαγε το κατηγορητήριο) ότι δεν στοιχειοθετείται το πειθαρχικό αδίκημα της βαριάς παράλειψης καθήκοντος. Με βάση αυτή την γνωμοδότηση, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αποφάσισε την μη επιβολή πειθαρχικής ποινής στην κ. Δούρου.

Τυπικά, το ποινικό δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την κρίση του πειθαρχικού οργάνου που έκρινε την ίδια ακριβώς πράξη και αθώωσε το ελεγχόμενο πρόσωπο. Υπάρχουν, πάντως, μερικά απώτατα όρια που έχει προσδιορίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων μέχρι τα οποία επιτρέπεται η απόκλιση της ποινικής δικαιοσύνης από την πειθαρχική διαδικασία. Είναι γνωστό, για να αναφέρουμε ένα αντεστραμμένο παράδειγμα, ότι η επιβολή και πειθαρχικής κύρωσης και δικαστικής ποινής ελέγχεται από τον κανόνα ne bis in idem, δηλαδή της μη επιβολής διπλής κύρωσης για την ίδια παράβαση, με εξαιρέσεις βέβαια, σύμφωνα με τα “κριτήρια Engel”. Τίποτε από αυτά δεν προεξοφλεί φυσικά την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου για την μεγάλη καταστροφή σε Ν.Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο λιμανάκι. Αλλά και τίποτε δεν συνηγορεί, από την μέχρι τώρα δικαστική διαδικασία, ότι το Δικαστήριο θα διαφοροποιηθεί από την κρίση του πειθαρχικού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ