Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Ποινή φυλάκισης ακόμη και πάνω από 2 έτη για βιαιοπραγία σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς

Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, που ψηφίζονται σήμερα. Απάντηση Φλωρίδη στην κριτική περί νομοθέτησης βάσει λαϊκού αισθήματος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποινή φυλάκισης ακόμη και πάνω από 2 έτη για βιαιοπραγία σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Μία καινοτόμο διάταξη περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα όπου πλέον καθίστανται ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί σε βάρος γιατρών και εκπαιδευτικών και προβλέπεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή για όσους «θερμόαιμους» πολίτες δημιουργούν προβλήματα με τη συμπεριφορά τους σε νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, αλλά και σε μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη νέα διάταξη αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, από το βήμα της Βουλής. «Ακούμε κριτική (σ.σ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Όχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου».

Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί γιατρών και εκπαιδευτικών: Τι προβλέπει η διάταξη

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια, έχει περιληφθεί άρθρο που ορίζει ότι «όποιος εισέρχεται σε δοµές παροχής υπηρεσιών υγείας, συµπεριλαµβανοµένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονοµικών υπηρεσιών άµεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηµατική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηµατική ποινή».

Αντιμέτωποι με τις ίδιες ποινές θα βρίσκονται και όσοι εισέρχονται εφεξής σε χώρο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του εκπαιδευτικού προσωπικού, εργαζοµένων, υπαλλήλων ή µαθητών διαταράσσουν τη λειτουργία του.

Γ. Φλωρίδης: Για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους

«Στις 12 Μαρτίου είναι η ευρωπαϊκή ημέρα κατά της βίας εναντίον των γιατρών και των νοσηλευτών. Δεν το γνώριζα. Με ενημέρωσε σήμερα γιατρός που με κάλεσε στο τηλέφωνο για να με προσκαλέσει σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη που θα είναι αφιερωμένη σε αυτή την ημέρα. Γιατί με θυμήθηκαν να με καλέσουν; Διότι στο νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, υπάρχει διάταξη η οποία προστατεύει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες του ΕΚΑΒ, από τη βία που ασκείται εναντίον τους, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους», τόνισε σε παρέμβασή του στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί γιατρών και εκπαιδευτικών

(ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

«Ακούμε κριτική (σ.σ. από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ότι νομοθετούμε με βάση ένα λαϊκό αίσθημα. Όχι. Νομοθετούμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Φαντάζομαι θα μας καλέσουν καθηγητές και δάσκαλοι. Γιατί για πρώτη φορά νομοθετούμε και δημιουργούμε ποινικά αδικήματα για όσους ασκούν πράξεις βίας εναντίον τους. Αυτό δεν είναι ποινικός λαϊκισμός. Είναι μια γνήσια απάντηση σε υπαρκτά προβλήματα του ελληνικού λαού και κοινωνικών ομάδων που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ