Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Φτερά” έκαναν πάνω από 109.000 ευρώ από λογαριασμούς Λαρισαίων – Πώς στήθηκε η κομπίνα

Οι δράστες εμφανίζονταν ως τεχνικοί εταιρείας για δήθεν πρόβλημα που είχαν οι πολίτες στις τηλεφωνικές τους συσκευές λόγω σωρείας κυβερνοεπιθέσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φτερά” έκαναν πάνω από 109.000 ευρώ από λογαριασμούς Λαρισαίων – Πώς στήθηκε η κομπίνα freepik

Στα δίχτυα επιτήδειων έπεσαν Λαρισαίοι πολίτες, οι οποίοι είδαν να εξαφανίζονται χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η απάτη εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές και ήδη σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Λάρισα: Κομπίνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς-Έκαναν "φτερά" 109.000€

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 20 Μαρτίου 2021 έως 26 Απριλίου 2021 διέπραξαν συνολικά 12 περιπτώσεις απάτης, 11 τετελεσμένες και 1 απόπειρα, αποκομίζοντας το συνολικό χρηματικό ποσό των 109.700 ευρώ.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος ημεδαπού για απλή συνέργεια σε τετελεσμένες απάτες με υπολογιστή, κατ’ εξακολούθηση, καθώς και σε βάρος άγνωστων, μέχρι στιγμής, ατόμων, για σύσταση εγκληματικής ομάδας, απάτες με υπολογιστή, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο τρόπος εξαπάτησης των πολιτών

Οι δράστες καλούσαν στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας των θυμάτων από ιντερνετική τηλεφωνική σύνδεση, η οποία εμφανιζόταν με πρόθεμα εξωτερικού και μιλώντας αγγλικά συστήνονταν ως υπάλληλοι-τεχνικοί εταιρείας, προφασιζόμενοι δήθεν πρόβλημα στις τηλεφωνικές τους συσκευές λόγω σωρείας κυβερνοεπιθέσεων.

Λάρισα: Κομπίνα σε τραπεζικούς λογαριασμούς-Έκαναν "φτερά" 109.000€

Στη συνέχεια, με την παράθεση ψευδών γεγονότων ως αληθινών και με το πρόσχημα επίλυσης των προβλημάτων ή εντοπισμού των δήθεν «δραστών» των κυβερνοεπιθέσεων, έπειθαν τα θύματά τους να εγκαταστήσουν προγράμματα απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι πλήρη έλεγχο των ηλεκτρονικών τους συσκευών και ακολούθως μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή τα μετέτρεπαν σε κρυπτονομίσματα.

Επιπροσθέτως, οι δράστες ενεργώντας με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποίησαν άλλα άτομα, χωρίς να το γνωρίζουν τα ίδια, ως ενδιάμεσους μεταφορείς του «μαύρου χρήματος» (money mules) είτε για να αποκρύψουν τα ίχνη τους είτε σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι τα θύματά τους δε διέθεταν αρκετά χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Σε βάρος του ημεδαπού σχηματίσθηκε δικογραφία για απλή συνέργεια, καθόσον προέκυψε η εμπλοκή του σε 4 εκ των προαναφερομένων τετελεσμένων απατών, ο οποίος χρησιμοποιούμενος από τους δράστες ως μεταφορέας «μαύρου χρήματος» (money mule), τους βοήθησε να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Πηγή: larissanet. gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ