Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2022

Ρέθυμνο: 66χρονη νόμιζε ότι έπρεπε να επικαιροποιήσει τους κωδικούς e-banking της και έχασε 19.000 ευρώ

Απατεώνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν 3 συναλλαγές και να μεταφέρουν από τον τραπεζικό λογαριασμό της 19.000 ευρώ. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρέθυμνο: 66χρονη νόμιζε ότι έπρεπε να επικαιροποιήσει τους κωδικούς e-banking της και έχασε 19.000 ευρώ freepik

Που να φανταστεί μια 66χρονη γυναίκα από το Ρέθυμνο ότι το γραπτό μήνυμα που δέχθηκε στο κινητό της τηλέφωνο και της ζητούσε να επικαιροποιήσει τους προσωπικούς κωδικούς της στο e-banking δεν προερχόταν στην πραγματικότητα από την τράπεζα όπου διατηρεί τις καταθέσεις της αλλά επρόκειτο για απάτη.

Μόλις ενεργοποίησε τον σύνδεσμο που είχε επισυναφθεί στο μήνυμα, παραχώρησε χωρίς να το γνωρίζει πρόσβαση στο κινητό της και τον υπολογιστή της σε άγνωστους απατεώνες, οι οποίοι κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τρεις διαφορετικές συναλλαγές και να μεταφέρουν από τον τραπεζικό λογαριασμό της σε άλλους το συνολικό ποσό των 19.000 ευρώ.

Ρέθυμνο απάτη

freepik

Όταν η γυναίκα αντιλήφθηκε ότι μέσα σε μία στιγμή έχασε ό,τι είχε και δεν είχε από τις οικονομίες ολόκληρης ζωής, κατήγγειλε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου ότι είχε πέσει θύμα απάτης και αμέσως ξεκίνησε έρευνα για να εντοπιστούν οι λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκαν τα χρήματα και να ταυτοποιηθούν οι κάτοχοί τους.

Ρέθυμνο απάτη: Οδηγίες της ΕΛΑΣ

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

 • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
 • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
 • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
 • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
 • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
 • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
 • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
 • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
 • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
 • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
 • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
 • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΠΗΓΗ: cretapost.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ