Σάββατο 04 Δεκεμβρίου 2021

Στη “μάχη” της απονομής συντάξεων οι δικηγόροι – Έπιασαν δουλειά στον e-ΕΦΚΑ

Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέγει τον δικηγόρο ή λογιστή να αναλάβει την υπόθεσή του. Ξεκίνησε η εκπαίδευση και άλλων 1.200 επαγγελματιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη “μάχη” της απονομής συντάξεων οι δικηγόροι – Έπιασαν δουλειά στον e-ΕΦΚΑ

Δικηγόροι απονομή συντάξεων: Στις επάλξεις βρίσκονται από σήμερα Δευτέρα 15 Νοεμβρίου οι 179 πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, οι οποίοι στο πλαίσιο της σύμπραξής τους με τον e-ΕΦΚΑ θα αναλάβουν την έκδοση απονομής συντάξεων.

Μετά και τη δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμη τη συνδρομή τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, θα μπορούν πλέον να επιλέγονται από τους ασφαλισμένους για την έκδοση των συντάξεων τους.

Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν να αναλάβουν μόνο νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα. Δικηγόροι απονομή συντάξεων

Ήδη, από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα εγγραφής και, από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, μπορούν να συνδέονται στην πλατφόρμα, προκειμένου να ορίσουν τη χρονική διαθεσιμότητά τους για μελλοντικές συναντήσεις-ραντεβού με τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτημα συνταξιοδότησης.

Πλέον, κάθε ασφαλισμένος που υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ, θα μπορεί να επιλέγει κάποιον πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή για να αναλάβει την υπόθεσή του.

Στον ασφαλισμένο θα εμφανίζονται εκείνοι οι πιστοποιημένοι που είναι διαθέσιμοι (έχουν αναλάβει λιγότερες από πέντε υποθέσεις) και, αφού επιλέξει αυτόν που επιθυμεί, τότε ορίζει την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο.

Στη συνέχεια, θα λάβει e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής του και ότι ισχύει το ραντεβού που έχει επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης. Δικηγόροι απονομή συντάξεων

Νέος κύκλος πιστοποίησης

Όπως έχουν εκφράσει επανειλημμένα το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ, η σύμπραξη δικηγόρων και λογιστών στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια επιτάχυνσης για την έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον e-ΕΦΚΑ, «επίκειται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές, ανταποκρινόμενοι με αυτόν τον τρόπο στο τεράστιο ενδιαφέρον των συγκεκριμένων επαγγελματιών να βοηθήσουν τον e-ΕΦΚΑ, τους ασφαλισμένους και κατ’ επέκταση την ελληνική κοινωνία».

Ήδη, από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, ξεκίνησε ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης-πιστοποίησης άλλων 1.200 λογιστών και δικηγόρων, οι οποίοι θα κληθούν στις 15 Δεκεμβρίου θα δώσουν εξετάσεις για να ενταχθούν στο δυναμικό του φορέα.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr μετά από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσό, και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, στις εξετάσεις αυτές δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν από τους εκπαιδευθέντες του 1ου κύκλου εκτός από όσους λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος, αλλά και εκείνοι που δεν πέρασαν. Δικηγόροι απονομή συντάξεων Δικηγόροι απονομή συντάξεων

Δικηγόροι απονομή συντάξεων: Τα ποσά αποζημίωσης

Ταυτόχρονα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), έχουν καθοριστεί οι αποζημιώσεις των πιστοποιημένων επαγγελματιών δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για τη σύμπραξή τους στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον φορέα.

Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

– Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης: αα) 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αβ) 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.

– Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.

– Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.

– Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο. Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.

– Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ