Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Στις κάλπες οι συμβολαιογράφοι: Ψηφίζουν Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Μαΐου για τις νέες Διοικήσεις των συλλόγων τους

Αριθμός ρεκόρ 5 υποψήφιων συνδυασμών στον μεγαλύτερο σύλλογο της Αθήνας, που εκπροσωπεί πάνω από το μισό αριθμό συμβολαιογράφων της χώρας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στις κάλπες οι συμβολαιογράφοι: Ψηφίζουν Κυριακή 26 και Δευτέρα 27 Μαΐου για τις νέες Διοικήσεις των συλλόγων τους Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσων

Με τις εξελίξεις στον κλάδο να είναι διαρκείς, οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Οι συμβολαιογράφοι καλούνται αύριο Κυριακή 26 Μαΐου και την Δευτέρα 27 Μαΐου να αναδείξουν τους νέους Προέδρους καθώς και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων. Σημειώνεται ότι η εκλογή προς ανάδειξη Προέδρου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου διεξάγεται χωριστά για τον Πρόεδρο και χωριστά για τους συμβούλους.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο βρίσκεται κυρίως ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών- Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου, καθώς καλύπτει μεγάλες περιφερειακές ενότητες και εκπροσωπεί πάνω από το μισό αριθμό των συμβολαιογράφων πανελλαδικά.

Ενδεικτικό είναι πως για πρώτη φορά στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο της Αθήνας (ΣΣΕΑΠΑΔ) την ψήφο των συναδέλφων τους διεκδικούν 5 συνδυασμοί συμβούλων, καταγράφοντας την πολυδιάσπαση που υπάρχει, δεδομένου ότι συνήθως οι σχηματισμοί υποψηφίων συμβούλων δεν υπερέβαιναν τους 2 και κάποιες φορές τους 3.

Ένας εκ των συνδυασμών είναι αυτός με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο Γιώργο Ρούσκα. Παρά το γεγονός πως η ομάδα των συμβούλων της πλειοψηφίας το προηγούμενο διάστημα είχε αποχωρήσεις, απευθύνεται και πάλι στους συμβολαιογράφους και ξεχωρίζουν στη σύνθεσή της η Ευτυχία Καραστάθη και η Ελ. Μαρουλάκη.

Το παρών δίνει και η συμπαγής και δραστήρια ομάδα της λεγόμενης αντιπολίτευσης (Λόγω Τιμής) την οποία απαρτίζουν 6 μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου με γνωστότερους την Χριστίνα Μάνδρου και τον Πάνο Οράτιο Κουτά καθώς και άλλοι δραστήριοι στα κοινά συνάδελφοί τους.

Αστάθμητη είναι η επιρροή του συνδυασμού «Συμβολαιογραφία με Μέλλον», καθώς πρωτοεμφανίζεται συγκροτούμενη στον πυρήνα προσώπων τα οποία ήταν στους δυο προηγούμενους συνδυασμούς, μεταξύ των οποίων o Θεόδωρος Χαλκίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου τα τελευταία έτη, στενός συνεργάτης του νυν προέδρου κ. Ρούσκα και εκπρόσωπος στο Κτηματολόγιο.

Στις κάλπες οι συμβολαιογράφοι: Τα βλέμματα στους υποψήφιους προέδρους

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη Προέδρων στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους. Για τον ΣΣΕΑΠΑΔ υποψηφιότητα θέτει και πάλι ο επί τρεις θητείες πρόεδρος κ. Ρούσκας η εκλογή του οποίου την τελευταία φορά προκάλεσε αντιδράσεις καθώς εξασφαλίστηκε μέσω δικαστικής απόφασης.

Στα θετικά της τελευταίας του θητείας θεωρείται η διατήρηση αμετάβλητου του συμβολαιογραφικού εγγράφου και η ματαίωση του σχεδιασμού για ψηφιακό συμβόλαιο, όμως επικρίνεται για την αδυναμία να μεταφερθεί ύλη στον κλάδο από την επιχειρούμενη αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ύλη που ανατέθηκε στους δικηγόρους και την θέσπιση «συναρμοδιότητας» με αυτούς στις αποδοχές κληρονομιάς.

«Αντίπαλο» θα έχει την Ελένη Κοντογιώργου (Λένα), παλαιότατο συνδικαλιστικό στέλεχος με συμμετοχή σε κρίσιμα πόστα, της γενικής γραμματέως και αντιπροέδρου τα τελευταία χρόνια. Και όπως επισημαίνεται τυχόν εκλογή της θα καταρρίψει την ανδροκρατία στον προεδρικό θώκο σε ένα κατεξοχήν γυναικοκρατούμενο επάγγελμα.

Επίσης, υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΣΕΑΠΑΔ είναι ο Στυλιανός Ρέβελας, παλαιός συμβολαιογράφος, που έχει εναντίον του τον χρόνο, καθώς έθεσε υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή.

Στη Θεσσαλονίκη επανέρχεται ως μοναδικός υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Δημήτριος Τζίμας, ενώ την ψήφο των συμβολαιογράφων διεκδικούν παλαιοί και νέοι και στους λοιπούς Συλλόγους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ