Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ι. Σαρμάς: Ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ανοίγει το δρόμο για τις νέες εκλογές – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Την Παρασκευή η νέα κυβέρνηση – Δημοσιεύθηκαν τα Π.Δ. παραίτησης Μητσοτάκη και διορισμού του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ι. Σαρμάς: Ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ανοίγει το δρόμο για τις νέες εκλογές – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Όλα έτοιμα δείχνουν για τη διεξαγωγή των νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. O Ιωάννης Σαρμάς ορκίζεται ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός αυτήν την ώρα, ενώ την Παρασκευή θα ορκιστούν και τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Στη συνέχεια ο Ιωάννης Σαρμάς θα ορίσει το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα ορκιστεί αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι.

Ήδη, δημοσιεύτηκαν τα Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία προβλέπεται με το ένα η αποδοχή παραίτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Αποδεχόμαστε την παραίτηση που υπέβαλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του Κωνσταντίνου και τον απαλλάσσουμε από τα καθήκοντά του». Με το δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρεται πως «διορίζουμε Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Σαρμά του Δημητρίου, Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Το επόμενο βήμα που προβλέπεται είναι ο ορισμός της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα ορκιστεί την Παρασκευή. Στη συνέχεια, την Κυριακή 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής. Το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες.

Ειδικότερα, την Δευτέρα 29 Μαΐου αναμένεται να γίνει διάλυση του σώματος με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος διάλυσης της ΙΘ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, προκήρυξης εκλογών και την ημέρα και ώρα σύγκλισης της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Οι επόμενες εθνικές εκλογές, θα διεξαχθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής (όπου το πρώτο κόμμα λαμβάνει «μπόνους» 40 εδρών) και οι βουλευτές θα προκύψουν όχι με σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους, αλλά με βάση την λίστα των υποψηφίων που θα έχουν καταρτίσει τα κόμματα.

Νέος υπηρεσιακός υπουργός: Τα επικρατέστερα ονόματα για την κυβέρνηση

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση, που όπως αναφέρεται ανήκει στον νέο υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες νέος υπουργός Δικαιοσύνης αναμένεται να αναλάβει ο καθηγητής Νομικής του ΕΚΠΑ Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Στα άλλα ονόματα που ακούγονται σύμφωνα με την ΕΡΤ θα τοποθετηθούν:

Στο υπουργείο Εσωτερικών παραμένει η Καλλιόπη Σπανού, ενώ στο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Αλκιβιάδης Στεφανής, στρατηγός εν αποστρατεία. Για το υπουργείο Εξωτερικών προορίζεται ο Πρέσβης και έμπερος διπλωμάτης, Βασίλης Κασκαρέλης. Ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δούμε τον Χρήστο Κίττα, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και παλιός γνώριμος σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, από το 2012 όταν είχε αναλάβει το υπουργείο Υγείας, το οποίο περνά, έστω και προσωρινά, στην Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία φέρεται να έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση.

Τέλος, στο υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να τοποθετηθεί η Αθηνά Δρέττα, διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ