Πέμπτη 23 Μαϊου 2024

Σύγκρουση Κτηματολογίου με Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας: “Αδικεί το ρόλο του, παραπληροφορεί τους πολίτες”

Σφοδρή απάντηση από το γραφείο του προέδρου του Κτηματολογίου προκάλεσε η ανακοίνωση του Συλλόγου για την απόφαση να μην χορηγηθεί παράταση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σύγκρουση Κτηματολογίου με Δικηγορικό Σύλλογο Κέρκυρας: “Αδικεί το ρόλο του, παραπληροφορεί τους πολίτες” Eurokinissi

Αντίδραση από το Κτηματολόγιο προκάλεσε το δημοσίευμα του dikastiko.gr, σχετικά με το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας, όπου καταδικαζόταν η απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση παράτασης στην ένταξη των περιοχών της περιφερειακής ενότητας, που είχε υποβληθεί σε συντονισμό με το ΤΕΕ και τον ΟΕΕ.

«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας σχετικά με την τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης, αδικεί τον θεσμικό του ρόλο αφού παραπληροφορεί τους πολίτες» αναφέρει το γραφείο του προέδρου του Κτηματολογίου σε επιστολή του προς το dikastiko.gr.

Στην επιστολή σημειώνεται πως «καλούμε τους πολίτες να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους σήμερα, διότι μετά τις 30 Νοεμβρίου θα απαιτούνται βάσει της Νομοθεσίας χρονοβόρες, κοστοβόρες αλλά και αχρείαστες δικαστικές ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους δικαιώματα απέναντι σε τρίτους ή απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο» και προστίθεται ότι «παραμένουμε στη διάθεση όλων των τοπικών επαγγελματικών φορέων ώστε να λυθούν τα προβλήματα, όπως λύθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Αντίδραση για ΔΣΚ από το Κτηματολόγιο: Η ανακοίνωση για το ψήφισμα του

Στην επιστολή από το γραφείο του προέδρου του Κτηματολογίου προς το dikastiko.gr αναφέρεται συγκεκριμένα:

Αντίδραση για ΔΣΚ από το Κτηματολόγιο

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

«Η πρόσφατη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας σχετικά με την τήρηση των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης, αδικεί τον θεσμικό του ρόλο αφού παραπληροφορεί τους πολίτες.

Είναι λυπηρό, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΣΚ έχει ενημερωθεί δια ζώσης όσο και τηλεφωνικά για τις προβλέψεις του Νόμου 5076/23 περί δυνατοτήτων που παρέχονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων, να επιλέγει την οδό της παραπληροφόρησης προκαλώντας ανησυχία και σύγχυση στους πολίτες.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, υπενθυμίζουμε ότι όπως πολύ καλά γνωρίζει ο Πρόεδρος του ΔΣΚ:

  1. Ο Νόμος 5076/23 που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023 ορίζει ως ύστατη προθεσμία για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κτηματογράφησης την 30ή Νοεμβρίου 2024. Οι εκπρόθεσμες αυτές δηλώσεις δύναται να υποβληθούν χωρίς πρόστιμο.
  2. Παρακινούμε τους πολίτες να εισέλθουν στον ιστότοπο maps.ktimatologio.gr και να εντοπίσουν το γεωτεμάχιο που επιθυμούν να δηλώσουν, όπως έχει αποτυπωθεί στα προκαταρκτικά σχέδια του αναδόχου κτηματογράφησης. Εφόσον συμφωνούν με τα όρια δεν υπάρχει ανάγκη υποβολής νέου τοπογραφικού από τους πολίτες, παραμόνο στην περίπτωση που απαιτείται ακριβέστερη αποτύπωση και απόδοση των ορίων των ακινήτων τους.
  3. Η δήλωση κτηματογράφησης είναι για την πλειοψηφία των περιπτώσεων μια εξαιρετικά απλή διαδικασία που απαιτεί ελάχιστο χρόνο, ενώ σε επίπεδο δικαιολογητικών αρκεί μόνο η αστυνομική ταυτότητα του ιδιοκτήτη, ο τίτλος κτήσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής. Σε περίπτωση χρησικτησίας αρκούν δύο έγγραφα που αποδεικνύουν την 20ετη νομή του ακινήτου εκ των οποίων το ένα είναι η δήλωση Ε9 και το άλλο μπορεί να είναι μία ένορκη βεβαίωση.

Καλούμε τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας που έχουν απορίες σχετικά με τη διαδικασία να απευθυνθούν στο info@ktimakerkyrathesprotia.gr αφού ο Πρόεδρος του Συλλόγου δεν τους έχει ενημερώσει επαρκώς.

Καλούμε τους πολίτες να δηλώσουν και να κατοχυρώσουν την περιουσία τους σήμερα, διότι μετά τις 30 Νοεμβρίου θα απαιτούνται βάσει της Νομοθεσίας χρονοβόρες, κοστοβόρες αλλά και αχρείαστες δικαστικές ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα περιουσιακά τους δικαιώματα απέναντι σε τρίτους ή απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο.

Παραμένουμε στη διάθεση όλων των τοπικών επαγγελματικών φορέων ώστε να λυθούν τα προβλήματα, όπως λύθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Οι καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε (μάλιστα με άτυπο τρόπο!) ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΝ χορηγούν παράταση στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας» αναφέρεται.

Στην τελευταία ανακοίνωση ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας «καταδικάζει το γεγονός ότι αδικούνται οι πολίτες της Κέρκυρας (που δεν φταίνε που κτηματογραφούνται τελευταίοι), όταν είναι οι μόνοι (μαζί με τους Θεσπρωτούς) που υφίστανται αυτή την πίεση, και όταν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος δόθηκε πλειάδα παρατάσεων, ενώ η κτηματογράφηση διήρκεσε ολόκληρα χρόνια.

Και όπως αναφέρει με αφορμή τη μη χορήγηση παράτασης στην κτηματογράφηση της περιφερειακής ενότητας Κέρκυρας από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ», συνεδρίασε την Πέμπτη 12/04/2024 εκτάκτως το ΔΣ του ΔΣΚ, παρουσία του Προέδρου του ΤΕΕ κ. Γιάννη Μεταλληνού και του Προέδρου του ΟΕΕ κ. Γιώργου Νίνου, θεωρώντας το ζήτημα ιδιαιτέρως σοβαρό για τον τόπο.

Στην ομόφωνη απόφασή του το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου «καταγγέλλει την αναλγησία και τον συγκεντρωτισμό με τον οποίον αντιμετωπίστηκαν τα επανειλημμένα αιτήματα μας για παράταση προς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ