Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Σύνοδος “κορυφής” στον ΔΣΑ: “Καταδικαστέα η πρόσφατη σπουδή αντικατάστασης μελών της ΑΔΑΕ” – “Να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος ανεξάρτητων Αρχών και πολιτικής εξουσίας” – ΦΩΤΟ

Τι αποφάσισαν οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ μετά την πρόσκληση του νυν προέδρου Δ. Βερβεσού. Η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σύνοδος “κορυφής” στον ΔΣΑ: “Καταδικαστέα η πρόσφατη σπουδή αντικατάστασης  μελών της ΑΔΑΕ” – “Να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος ανεξάρτητων Αρχών και πολιτικής εξουσίας” – ΦΩΤΟ dsa.gr

Σε καταδίκη «της πρόσφατης σπουδής που επιδείχθηκε για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της μίας μόλις ημέρας προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ», προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και οι πρώην πρόεδροι Φώτης Κουβέλης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Δημήτρης Παξινός.

«Να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως «δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους είναι η στελέχωσή τους κατά τρόπο που εγγυάται την απεξάρτηση από  πολιτικά κριτήρια επιλογής και στηρίζεται σε ευρεία κοινωνική συναίνεση».

Και προσθέτουν: «Έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστεί ο τρόπος ορισμού των μελών των ανεξάρτητων αρχών με τη συμμετοχή και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, που θα επιτρέπουν μείζονες συναινέσεις και θα παρέχουν την απαιτούμενη κοινωνική νομιμοποίηση».

Ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Αλεξανδρής, δεν παρέστη στην συνάντηση, λόγω προσωπικού κωλύματος.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος τύπου, Παύλος Μαρινάκης, παρέπεμψε «στη λήξη της θητείας των μελών της ΑΔΑΕ εδώ και ένα χρόνο».

Συνάντηση “κορυφής” για ανεξάρτητες Αρχές: Το ραντεβού με Ράμμο

Στην πρόσκληση του κ. Βερβεσού είχαν κληθεί οι 5 πρώην προέδροι του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος, Βασίλης Αλεξανδρής,  Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Παξινός και Αντώνης Ρουπακιώτης με στόχο να διερευνήσουν τις δυνατότητες παρέμβασης.

Στην πρόσκληση, που απέστειλε την περασμένη Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου ο κ. Βερβεσός προς τους 5 πρώην προέδρους ανέφερε όπως έγραψε το dikastiko.gr πως:

Συνάντηση “κορυφής” για ανεξάρτητες Αρχές

dsa.gr

«Κύριε Πρόεδρε,

Με αφορμή εξελίξεις στη λειτουργία των Ανεξαρτήτων Διοικητικών Αρχών, θα ήθελα να σας καλέσω τη Δευτέρα 2.10.2023 και ώρα 14:00 στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για να συζητήσουμε το θέμα και να διερευνήσουμε τις δυνατότητες μιας κοινής θεσμικής μας παρέμβασης στο μείζον αυτό ζήτημα για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2023

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ

Δημήτρης Κ. Βερβεσός»

Παράλληλα, αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος θα συναντηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση

  1. “Οι ανεξάρτητες αρχές, ιδίως οι συνταγματικά κατοχυρωμένες, συνιστούν μείζονα θεσμικά αντίβαρα, με βασική αποστολή τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας σε ευαίσθητους τομείς που άπτονται των ατομικών ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαία, τόσο η ενίσχυση των βασικών εγγυήσεων της ενδοδιοικητικής ανεξαρτησίας τους, της οικονομικής και διοικητικής τους αυτοτέλειας, και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των μελών τους, αλλά και η επαρκής στελέχωση και η εξασφάλιση των πόρων και των υποδομών που χρειάζονται ώστε να επιτελέσουν αποτελεσματικά την αποστολή τους, ώστε να λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα της εξουσίας.
  2. Θεμελιώδης δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους είναι η στελέχωσή τους κατά τρόπο που εγγυάται την απεξάρτηση από  πολιτικά κριτήρια επιλογής και στηρίζεται σε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Έχει έρθει η ώρα να επανεξεταστεί ο τρόπος ορισμού των μελών των ανεξάρτητων αρχών με τη συμμετοχή και ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, που θα επιτρέπουν μείζονες συναινέσεις και θα παρέχουν την απαιτούμενηκοινωνική νομιμοποίηση.
  3. Με απόλυτο σεβασμό προς τους δικαστές που υπηρέτησαν και υπηρετούν σε Ανεξάρτητες Αρχές επισημαίνουμε την πάγια θέση του δικηγορικού κόσμου για την ανάγκη ύπαρξης ικανού χρόνου από την αφυπηρέτηση των δικαστικών λειτουργών ως τη δυνατότητα τοποθέτησής τους σε θέσεις ανεξαρτήτων αρχών, ώστε να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων αρχών.
  4. Η πρόσφατη σπουδή στην αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της μία μόλις ημέρα προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, είναι καταδικαστέα. Οι υπογράφοντες,  με αίσθημα ευθύνης, είναι αντίθετοι σε αυτού του είδους τις πρακτικές που αμφισβητούν το θεσμικό ρόλο των ανεξαρτήτων αρχών και καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση  των ανεξάρτητων αρχών, στο πλαίσιο της δημοκρατικής αποστολής τους”.

Τι απαντά ο Παύλος Μαρινάκης

«Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εγκαλεί την κυβέρνηση διότι ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία για την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία έχει λήξει εδώ και έναν χρόνο. Αναφέρθηκε, μάλιστα, όπως και ο κ. Ανδρουλάκης στη Βουλή, και σε ένα επικείμενο πρόστιμο από την Ανεξάρτητη Αρχή. Ρωτάμε ευθέως τον κ. Ανδρουλάκη και την κ. Αυγέρη: Από πού και με ποιον τρόπο γνωρίζουν ότι μια Ανεξάρτητη Αρχή πρόκειται να επιβάλει συγκεκριμένο πρόστιμο; Και, σε κάθε περίπτωση, ποια είναι η πρότασή τους; Να διατηρηθούν ως μέλη μιας Ανεξάρτητης Αρχής πρόσωπα των οποίων η θητεία έχει λήξει; Να μην αντικατασταθούν ποτέ; Τα πρώτα δείγματα μαρτυρούν ότι η ευχή μας να αποκτήσει επιτέλους η χώρα σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθεί.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ