Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Τι συνέβη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης

Η απόφαση για μη αποχή από τα καθήκοντά τους και η τριετής αναμονή για εξομοίωση με τους τακτικούς δικαστές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι συνέβη στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης freepik

Η εκτίμηση, ότι η απόφαση που ελήφθη κατά την πρόσφατη Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, να μην προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, δίνει άλλη μία ευκαιρία στην κυβέρνηση για να προβεί στις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την εφαρμογή νόμου εξομοίωσης με τους τακτικούς δικαστικούς λειτουργούς, παρεξηγείται από την Ένωση.

Σε ανακοίνωσή της γίνεται λόγος στο δημοσίευμα του dikastiko.gr, στο οποίο αναφέρονται όσα περιλαμβάνει το ψήφισμα της Συνέλευσης.

Βάσει αυτού για «το τεθέν προς συζήτηση και ψήφιση ζήτημα για τυχόν αποχή των μελών της Ενώσεως από τα δικαστικά καθήκοντα, ως ύστατο μέσο διαμαρτυρίας μας, έναντι της συνεχιζόμενης νομοθετικής αβελτηρίας αναφορικά με τη μη έκδοση του εκτελεστικού νόμου του άρθρου 96 παράγραφος 5 του Συντάγματος καθώς και της ειδικότερης μορφής που αυτή θα λάμβανε, κατά πλειοψηφία, απορρίφθηκε η πρόταση του ΔΣ».

Έτσι, ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «έτοιμα για αποχή από τα καθήκοντά τους εμφανίζονται τα μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, καθώς εδώ και σειρά ετών αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τους υπόλοιπους υπηρετούντες στη Δικαιοσύνη», σημειώνεται ότι η απόφαση για μη αποχή δίνει άλλη μία ευκαιρία στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, τονίζεται πως τα μέλη της Ένωσης επέλεξαν να μην προχωρήσουν σε αποχή, αν και επισημάνθηκε για άλλη μία φορά η συνεχιζόμενη νομοθετική αβελτηρία, αναφορικά με τη μη έκδοση του εκτελεστικού νόμου.

Ένωση Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης: Οι παλαιότερες καταγγελίες

Γίνεται μάλιστα αναφορά και σε παλαιότερη ανάρτηση του dikastiko.gr, σχετικά με τις καταγγελίες της Ένωσης βάσει των οποίων στο κενό παραμένει η εφαρμογή της συνταγματικής πρόβλεψης βάσει της οποίας διακήρυξε «με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο και με πρωτοφανή κοινοβουλευτική συναίνεση την πλήρη ισοτιμία -ως προς όλες τις εκφάνσεις της υπηρεσιακής υποστάσεώς τους- των δικαστικών λειτουργών της στρατιωτικής δικαιοσύνης με τους αντίστοιχους της πολιτικής, ποινικής και διοικητικής δικαιοσύνης, επιτάσσοντας, προς μετουσίωση της πανηγυρικής αυτής διακήρυξης, την έκδοση του απαιτούμενου προς το σκοπό αυτό εκτελεστικού νόμου».

Παρά την πρόβλεψη αυτή, όπως ανέφερε η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και έγραψε το dikastiko.gr «επί τρία συναπτά έτη προκλητικά αγνοείται, πρωτίστως από την καθ’ ύλην αρμόδια προς την εκπλήρωσή της ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα η ως άνω συνταγματικής περιωπής διάταξη να μην έχει εισέτι εφαρμοστεί».

Παράλληλα, σημείωνε και την καταγγελία ότι «δύο και πλέον έτη παρήλθαν από την αδιάλειπτη υποβολή εγγράφων και μη αιτημάτων της Ενώσεώς μας για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου  Εθνικής Άμυνας προς διαλεκτική έκθεση, επισκόπηση και αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον κρίσιμο δικαιοδοτικό κλάδο της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης σε όλες τις πτυχές του, τα οποία έχουν μείνει «εκκωφαντικά» αναπάντητα».

Η ανακοίνωση της Ένωσης

Στην ανακοίνωση της Ένωσης, αναφέρεται πως «το ΔΣ προέβη, με την υπ’αρ. πρωτ. 36/28-11-2022 ανακοίνωσή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ενώσεως, σε ενημέρωση των μελών της για το αποτέλεσμα (και) της ψηφοφορίας, η οποία έλαβε χώρα κατά την Ετήσια Τακτική ΓΣ, επί του προταθέντος με την ημερήσια διάταξη θέματος της αποχής ή μη από τα καθήκοντά μας, ως ύστατης λύσης διαμαρτυρίας, έναντι της συνεχιζόμενης επί μακρόν απαξίωσης, που θεωρεί ότι δέχεται συνολικά ο θεσμός της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης».

Και, αν και επισημαίνεται πως δεν έγινε δεκτή η πρόταση για αποχή προστίθεται: «Ουδέποτε πάντως συζητήθηκε, ούτε αποτυπώθηκε γραπτώς ότι η απόφαση περί μη αποχής στην παρούσα τουλάχιστον χρονική φάση, αποτελεί μια άλλη ευκαιρία προς την Κυβέρνηση∙ επομένως, δηλώνουμε ρητώς την αντίθεσή μας με μια τέτοια ερμηνεία».

Το Δ.Σ. της Ένωσης αναφέρει πως «ουδεμία επικοινωνία με οποιονδήποτε εκ των εκπροσώπων της, ήτοι των μελών του Συμβουλίου, υπήρξε προκειμένου να αποτυπωθεί στο επίμαχο άρθρο το αληθές συμπέρασμα της συζήτησης και ψηφοφορίας, δεδομένου μάλιστα ότι, κατά τη δημοσίευση, αλλά και την αναδημοσίευση του άρθρου, δεν πρόλαβαν να καθαρογραφούν και αναρτηθούν ούτε καν τα πρακτικά της ΓΣ, ώστε να υπάρχει εικόνα του συντάκτη του, έστω από εκείνη την πηγή!», παρά το γεγονός πως το δημοσίευμα παραπέμπει στο επίσημο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγει η Ένωση «υπερασπίζεται την «πολιτική ουδετερότητα» της ληφθείσας, κατά πλειοψηφία, απόφασης των μελών της και δηλώνει την πλήρη αποστασιοποίηση από την εκφρασθείσα, δια του επίμαχου άρθρου, δημοσιογραφική εκτίμηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ