Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Το θρίλερ του Αρείου Πάγου: Αν το βούλευμα για τη Novartis δεν εκδοθεί σήμερα, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην (τυχόν) συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι δικαστές για να προλάβουν να εκδώσουν το βούλευμα μέχρι απόψε το βράδυ καθώς συνταξιοδοτούνται μέλη του δικαστικού Συμβουλίου. Αν δεν εκδοθεί το βούλευμα γεννάται πρόβλημα συγκρότησης του ειδικού δικαστηρίου σε τυχόν παραπομπή των κατηγορουμένων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το θρίλερ του Αρείου Πάγου: Αν το βούλευμα για τη Novartis δεν εκδοθεί σήμερα, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην (τυχόν) συγκρότηση του ειδικού δικαστηρίου eurokinissi

Θρίλερ στον Άρειο Πάγο καθώς 3 μέλη του δικαστικού συμβουλίου που ασχολούνται με την υπόθεση Novartis συνταξιοδοτούνται ημερολογιακά σήμερα 30 Ιουνίου(και πιθανόν ένα ακόμα θα παραιτηθεί ), κάτι που σημαίνει ότι αν δεν εκδοθεί το βούλευμα για την υπόθεση θα πρέπει να φύγουν και να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους.

Όμως από την χρονική καθυστέρηση (που είναι εν προκειμένω το λιγότερο) υπάρχει η εκτίμηση ότι εφόσον χρειαστεί να αντικατασταθούν τότε σε περίπτωση ανάγκης συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για την υπόθεση (παραπομπής δηλαδή των κατηγορουμένων) ενδεχομένως να μην επαρκούν οι αρεοπαγίτες που απαιτούνται για να είναι νόμιμη η συγκρότηση του δικαστηρίου.

Κι αυτό γιατί:

-Αποχωρούν 4 δικαστές που συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο: Ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημ. Σκαλτσούνης, ο αντιπρόεδρος του ΑΠ Μιλτ. Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος (ως αναπληρωματικό μέλος ) Γρ. Κουτσοκώστας ενώ υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα κι άλλος δικαστικός λειτουργός.

-Αυτά τα 3( συν ένα πιθανόν)  μέλη πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα για να εκδώσουν – σε δεύτερο χρόνο – το βούλευμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Αποχωρήσεις

Αυτό όμως μειώνει δραστικά τον κατάλογο των δικαστών που έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στο ειδικό δικαστήριο, καθώς πέρυσι τον Ιούνιο από τα 43 μέλη του Αρείου Πάγου που είχαν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για να συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στην κληρωτίδα αποχώρησαν 23 . Αποχωρήσεις όμως υπάρχουν και φέτος αφού από το Ανώτατο Δικαστήριο αποχωρούν 11 αρεοπαγίτες!

Το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι υπάρχει ο  συνταγματικός περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο όσοι δικαστές προήχθησαν στον Ανώτατο βαθμό μετά τις 26/9/2019 όταν και υποβλήθηκε η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο ειδικό δικαστήριο.

Συγκεκριμένα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (νόμος 3126/2003) προβλέπει ότι ως τακτικά και ως αναπληρωματικά μέλη τόσο του Δικαστικού Συμβουλίου όσο και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορεί να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής δικαστές από τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπό την προϋπόθεση ότι οι δικαστές αυτοί έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό που κατέχουν τώρα πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης. Δηλαδή, πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019. Με άλλα λόγια, όσοι δικαστές από τα δύο αυτά ανώτατα δικαστήρια προήχθησαν μετά τις 26/9/2019, δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα που θα στείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης στη Βουλή για να κληρωθούν τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου. Εξαιρούνται επισης όσοι δικαστές συμμετείχαν στην ανάκριση και στο δικαστικό συμβούλιο.

Novartis

eurokinissi

Υπόθεση Novartis: Κόστος

Το γεγονός πάντως θα έχει μεγάλο αντίκτυπο αξιοπιστίας για την ίδια την Δικαιοσύνη που δεν ανταποκρίθηκε στην απαιτούμενη ταχύτητα διεκπεραίωσης της υπόθεσης. Προκαλεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα αφού πρόκειται για υπόθεση που είναι ήδη πολύ φορτισμένη πολιτικά και αφήνει τελικά με το στίγμα του “οιονεί” κατηγορουμένου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αφού δεν τους δίδεται η ευκαιρία να κριθούν από το φυσικό δικαστής τους. Παράλληλα αφήνει με την ίδια πικρία τα πρόσωπα που θεωρούν πως αδικήθηκαν και διώχθηκαν βάσει σχεδίου (σκευωρία).

Υπόθεση Novartis: Ογκος

Μην ξεχνάμε πάντως πως οι δικαστές έχουν ένα πολύ δυσκολο καθήκον καθώς η πρόταση της αντεισαγγελέα ΑΠ κας Ελένης Μετσοβίτου- Φουρλή, έκτασης 364 σελίδων για την υπόθεση (ζητεί παραπομπή Παπαγγελόπουλου- Τουλουπάκη) κατατέθηκε στις 14 Ιουλίου. Η 10ήμερη προθεσμία για υπομνήματα εξέπνευσε στις 24 Ιουνίου , συνεπώς ειχαν μερικά 24ωρα για να ολοκληρώσουν το έργο τους για μια δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων. Ετσι αν δεν προλάβουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα πυρά μιας θεσμικής διαπόμπευσης για τη Δικαιοσύνη, αν προλάβουν θα βρεθούν απέναντι στα πυρά των εμπλεκομένων που θα μιλούν για “άρον- άρον” παραπομπή τους, εφόσον αυτό κρίνουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ