Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ξανθόπουλος: Επίκαιρη ερώτηση για την «εξαφάνιση» 1.000 και πλέον δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας

Ο κ. Ξανθόπουλος ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο, πειθαρχικές διαδικασίες κι αν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν, καθοιονδήποτε τρόπο, σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ξανθόπουλος: Επίκαιρη ερώτηση για την «εξαφάνιση» 1.000 και πλέον δικογραφιών από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας EUROKINISSI

Για την πολύκροτη υπόθεση των “εξαφανισμένων” 1.000 και πλέον δικογραφιών από την εισαγγελία πρωτοδικών της Κέρκυρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος μιλά για ένα πρωτοφανές γεγονός που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία του νησιού αλλά και όλο τον δικαστικό και νομικό κόσμο, καθώς μεταξύ των υποθέσεων υπήρχαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και δικογραφίες για σοβαρά οικονομικά αδικήματα σε βάρος του δημοσίου, η δικαστική πορεία των οποίων αγνοείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εφέτης – ανακριτής για το παραδικαστικό με τις 1.100 δικογραφίες της Κέρκυρας: Βρέθηκαν άλλες 20 σε σπίτι εισαγγελέα Ξανθόπουλος: Ερώτηση για "εξαφάνιση" 1.000 δικογραφιών στην Κέρκυρα

Η υπόθεση για την οποία πολλάκις έχει γράψει το dikastiko.gr αποκαλύφθηκε σε δύο δόσεις. Αρχικά τον περασμένο καλοκαίρι-φθινόπωρο, εντοπίσθηκαν περίπου 500 δικογραφίες που είχαν χαθεί μυστηριωδώς από την εισαγγελία, ενώ τον Νοέμβριο του 2020, μετά από ανώνυμη καταγγελία, βρέθηκαν και οι υπόλοιπές «εξαφανισμένες» δικογραφίες. Η τελευταία αποκάλυψη, οδήγησε μάλιστα σε αναβάθμιση της διεξαγόμενης έρευνας, με τον ορισμό εφέτη ανακριτή.

Με δεδομένο ότι η σταδιακή αφαίρεση-εξαφάνιση 1.000 και πλέον δικογραφιών, επί 11 συνεχή έτη, από ένα μόνο τοπικό δικαστήριο, είναι αδιανόητη σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου, ο κ. Ξανθόπουλος ερωτά τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και το νόμο, πειθαρχικές διαδικασίες κι αν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που έχουν, καθοιονδήποτε τρόπο, σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Βόμβα» παραδικαστικού στην Κέρκυρα: Κλεμμένες από την Εισαγγελία «τρανταχτές» δικογραφίες βρέθηκαν πεταμένες σε σπίτι

Ερωτά επίσης εάν θα ενισχυθεί με απόσπαση υπαλλήλων, ο εφέτης-ανακριτής για να μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του, με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού τόσο στην Εισαγγελία Εφετών όσο και στο Εφετείο Κέρκυρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ