Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Υπόθεση Μπεκατώρου : Ένα (αποτρόπαιο) προεγγεγραμμένο αδίκημα σπάει το απόστημα- Δείτε το video με τις καταγγελίες αθλητών- Πως ξεκίνησε η έρευνα για “απιστία” στην Ομοσπονδία /ΒΙΝΤΕΟ

Η εισαγγελική παρέμβαση εχει περισσότερη συμβολικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ουσιαστικές αποκαλύψεις αν με αφορμή την κατάθεση Μπεκατώρου ανοίξουν (όπως ήδη διαφαίνεται) στόματα για συμβάντα που έγιναν την τελευταία 15ετία, τα οποία θα μπορούν να ερευνηθούν ποινικά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Μπεκατώρου : Ένα (αποτρόπαιο) προεγγεγραμμένο αδίκημα σπάει το απόστημα- Δείτε το video με τις καταγγελίες αθλητών- Πως ξεκίνησε η έρευνα για “απιστία” στην Ομοσπονδία /ΒΙΝΤΕΟ

Ενώπιον του Εισαγγελέα , που θα ξεκινήσει νεα αυτόνομη έρευνα , θα καταθέσει στις αρχές της βδομάδας η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου η οποία κατήγγειλε πως δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από μεγαλοπαράγοντα της Ομοσπονδίας το 1998.

Η δημόσια καταγγελία της κορυφαίας αθλήτριας, σήκωσε τεράστιες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο με δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού, πολιτικών αρχηγών αλλά και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Η κατάθεση της κ. Μπεκατώρου εχει ισχυρή θεσμική και συμβολική σημασία, αφού το ποινικό της αποτύπωμα δεν έχει νομικό έρεισμα δεδομένου ότι το καταγγελλόμενο αδίκημα είναι παραγραμμένο αφού φέρεται να διαπράχθηκε το 1998 και τα εν λόγω αδικήματα έχουν αποσβεστική προθεσμία εντός 15ετίας (η οποία επεκτείνεται χρονικά αν εντός αυτής επιδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα).

Κατά συνέπεια η εισαγγελική παρέμβαση εχει περισσότερη συμβολικό χαρακτήρα, αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε ουσιαστικές αποκαλύψεις

Πως; Αν με αφορμή την κατάθεση Μπεκατώρου ανοίξουν (όπως ήδη διαφαίνεται) στόματα για συμβάντα που έγιναν την τελευταία 15ετία, τα οποία θα μπορούν να ερευνηθούν ποινικά.

Έχει ξανακαταθέσει

Η Σοφία Μπεκατώρου, σύμφωνα με κάποιες αναφορές είχε ξανααναφερθεί στο συμβάν ενώπιον των αρχών προ μηνών και – προφανώς- παρεμπιπτόντως, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για τις καταγγελίες που που διατύπωσαν Έλληνες ολυμπιονίκες, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Κακλαμανάκης σχετικά με τη θεσμική λειτουργία της Ομοσπονδίας και ζητήματα διαχείρισης.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε – πιθανότατα- από πταισματοδίκη και προφανώς εκεί αναφέρθηκαν, μέσα στα υπόλοιπα και οι καταγγελίες για την σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε. Το γεγονός βέβαια ότι τα ερευνόμενα αδικήματα είναι άλλα (π.χ. απιστία στην υπηρεσία σε βάρος των μελών της Ομοσπονδίας) και πως κυρίως πως το αδίκημα είναι παραγραμμένο , κράτησε το θέμα σε “χαμηλό” επίπεδο. Αλλωστε η δικογραφία παραμένει σε εκκρεμότητα , βρίσκεται στο στάδιο των ανωμοτί καταθέσεων και δεν εχει επιστραφεί στην Εισαγγελία.

Πόλεμος

Το σίγουρο είναι ότι στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στις λεγόμενες “παλιές” Ομοσπονδίες του αθλητισμού, εχει ξεσπάσει ένας ανηλεής πόλεμος το τελευταίο διάστημα με φόντο το νομοσχέδιο Αυγενάκη για το όριο ηλικίας και κυρίως τον περιορισμό των θητειών των διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Αυτό ήταν Casus belli για τις διοικήσεις ομοσπονδιών που βρίσκονται στα πράγματα εδώ και δεκαετίες. Π.χ. η διοίκηση της Ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας αριθμεί 7 θητείες ηδη!

Με φόντο αυτό και κυρίως τις επερχόμενες εκλογές του Μαρτίου τα πράγματα προφανώς αγρίεψαν.

Τι λέει

Το νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη και κυρίως το κομμάτι που αφορά το λεγόμενο άρθρο 8 (για το οποίο υπήρξε σφοδρή αντίδραση των Ομοσπονδιών) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 , αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

-Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας. Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

-Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της”.

Οι καταγγελίες

Στο πλαίσιο της συζήτησης του αθλητικού νόμου όμως , ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κάλεσε στη Βοιυλή , μεταξύ άλλων αθλητών, και τον Νικόλα Κακλαμανάκη, προκειμένου να τοποθετηθούν σχετικά.

Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, υποστήριξε ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, την πεποίθηση, πως με τον νέο αθλητικό νόμο, θα αντιμετωπισθούν παθογένειες, οι οποίες ταλανίζουν τον αθλητισμό της χώρας μας εδώ και δεκαετίες.

Τα παραδείγματα που χρησιμοποίησε ο Κακλαμανάκης εις βάρος της ομοσπονδίας, δυσαρέστησαν τους διοικούντες την ΕΙΟ, οι οποίοι στα τέλη Νοεμβρίου 2019, του απέστειλαν εξώδικο, ενώ τον περασμένο Ιούνιο κατέθεσαν αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια εναντίον του για “παντελώς αναληθείς, προσβλητικές και συκοφαντικές δηλώσεις σε βάρος της” ζητώντας αποζημίωση 100.000 ευρω.

Video

Κι ενώ ήδη είχε διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση , τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αθλητές απάντησαν με ένα video στο οποίο κατηγορούν την ελληνική ομοσπονδία για διαφθορά και αδιαφορία.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Σοφία Μπεκατώρου, η Βασιλεία Καραχάλιου, ο Τάκης Μάντης, ο Παύλος Καγιαλής και άλλοι μιλούν στον φακό με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε η διοίκηση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας σε βάρος του Ολυμπιονίκη Ν/ Κακλαμανάκη, αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ. «Το μοναδικό πράγμα που είχαμε από την ομοσπονδία είναι ένας συνεχής πόλεμος», λέει η Σοφία Μπεκατώρου. «Ή είσαι μαζί τους και κάνουν προσωπικά deal, ή είσαι απέναντί τους και σε πολεμάνε και όποιος αντέξει», καταγγέλλει η πρωταθλήτρια Ευρώπης και Νο2 στον κόσμο Βασιλεία Καραχάλιου που δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυά της σε επόμενα πλάνα. «Δεν νοείται να ακούω από πρόεδρο της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας να λέει ότι «εγώ, εάν θέλω έναν αθλητή τον καταστρέφω σε μία ημέρα». Μάλιστα σε μία νύχτα είπε», επανέρχεται η χρυσή ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου ενώ ο χάλκινος ολυμπιονίκης Παύλος Καγιαλής κάνει λόγο για συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι».

Απάντηση

Στον αντίποδα πάντως υπήρξαν και αθλητές, όπως ο ολυμπιονίκης Τάσος Μπουντούρης, που αντέδρασαν διαφορετικά( Δείτε στο  dikastiko.gr)

Ο καταγγελλόμενος πάντως παράγοντας από την κ.Μπεκατώρου, αφού παραιτήθηκε από την Ομοσπονδία με δήλωσή του αναφέρει ότι «είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”».

«Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της», προσθέτει το στέλεχος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας.

«Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογενείας μου και εμένα προσωπικά», καταλήγει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ