Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Υπόθεση Μπίκα: Οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος – Οι δικαστικοί λειτουργοί ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο

Τι απαντά για τα επικριτικά σχόλια σχετικά με την απορριπτική εισαγγελική πρόταση για τις κατηγορίες σε βάρος του 27χρονου, ο οποίος είχε καταγγελθεί από την 24χρονη για βιασμό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση Μπίκα: Οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος – Οι δικαστικοί λειτουργοί ενήργησαν σύμφωνα με το νόμο social media

Υπόθεση Μπίκα: Δριμεία επίθεση κατά όσων βάλλουν για το κύρος και τη νομιμότητα των αποφάσεων εισαγγελικών λειτουργών εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος.

«Διαβεβαιώνουμε ότι οι αρμόδιοι Εισαγγελείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση άσκησαν και ασκούν τα καθήκοντα τους, σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης.

Η αντίδραση της Ένωσης έρχεται μετά από σχόλια και δημοσιεύματα που ακολούθησαν την εισαγγελική πρόταση σύμφωνα με την οποία όπως έγραψε και το dikastiko.gr απαλλάσσει τον 27χρονο γόνο εύπορης οικογένειας. Χαρακτηρίζει ψευδείς τους ισχυρισμούς της Μπίκα και την καλεί να καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα γιατί “απασχόλησε ψευδώς και με δόλο τις αρχές”.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υποστηρίζει ότι «οποιοδήποτε δημοσίευμα που, καθ’ υπέρβαση των ορίων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επιδιώκει να αποτελέσει μοχλό πίεσης του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών λειτουργών, δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μόνο τεκμήριο περί της ορθότητας της κρίσης και των ενεργειών τους».

Ειδικότερα, με αφορμή τα δημοσιεύματα κάνει λόγο για «εκφορά αβάσιμων αιτιάσεων, απαξιωτικών και άκρως συκοφαντικών σχολίων σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών για τις κατά νόμο ενέργειες και την κατά συνείδηση κρίση τους».

Υπόθεση Μπίκα

Eurokinissi/Γεωργία Παναγοπούλου

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

«Τις τελευταίες μέρες με συνεχή δημοσιεύματα ηλεκτρονικής ιστοσελίδας σχετικά με υπηρεσιακές ενέργειες και χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών επιχειρείται, υπό τον μανδύα της ενημέρωσης του κοινού, απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με την επίκληση ανύπαρκτων τίτλων και αρμοδιοτήτων, την εκφορά αβάσιμων αιτιάσεων, απαξιωτικών και άκρως συκοφαντικών σχολίων σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών για τις κατά νόμο ενέργειες και την κατά συνείδηση κρίση τους, με την οποία προφανώς και δεν συμφωνεί ο συντάκτης των εν λόγω δημοσιευμάτων.

Τα δημοσιεύματα αυτά υπερβαίνουν σαφώς τα όρια της δημοσιογραφικής κάλυψης του γεγονότος και με αυτά στοχοποιούνται συγκεκριμένοι εισαγγελικοί λειτουργοί με τη χρήση εκφράσεων, όπως «επαίσχυντη πρόταση», «ντρέπονται και οι πέτρες – όνειδος η εισαγγελική πρόταση», «ανεκδιήγητη πρόταση», «πασίδηλο δικαστικό πραξικόπημα το οποίο εξυφάνθηκε στη Θεσσαλονίκη», «πρωτοφανής ενέργεια στα δικαστικά χρονικά της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας», «παραβιάζονται όλοι οι ηθικοί και νομικοί κανόνες με προκλητικό τρόπο», «ντροπή σας», «αίσχος».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιείται το αναφαίρετο δικαίωμα πληροφόρησης, όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα και μέσο προπαγάνδας και διαπιστώνει έκπτωση του περιεχομένου της ενημέρωσης.

Διαβεβαιώνουμε ότι οι αρμόδιοι Εισαγγελείς και στη συγκεκριμένη περίπτωση άσκησαν και ασκούν τα καθήκοντα τους, σύμφωνα με το νόμο και τη συνείδησή τους και δηλώνουμε ότι οποιοδήποτε δημοσίευμα που, καθ’ υπέρβαση των ορίων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, επιδιώκει να αποτελέσει μοχλό πίεσης του ελεύθερου φρονήματος των εισαγγελικών λειτουργών, δεν αποτελεί τίποτα άλλο, παρά μόνο τεκμήριο περί της ορθότητας της κρίσης και των ενεργειών τους».

Τι είχε δηλώσει ο δικηγόρος της 24χρονης

Ο δικηγόρος της 24χρονης Γεωργίας, Αθανάσιος Ζιώγας, ανέφερε σύμφωνα με το dikastiko.gr ότι περιμένει την ανατροπή της εισαγγελικής πρότασης, για την απαλλαγή του 27χρονου κατηγορούμενου, από το Δικαστικό Συμβούλιο κάνοντας λόγο για μια σειρά από παραλείψεις από τις αρχές στην υπόθεση του καταγγελλόμενο βιασμό.

“Επεξεργαζόμαστε την εισαγγελική πρόταση προκειμένου να αποκρούσουμε όσα αστήριχτα και μη αποδεδειγμένα αναγράφονται και να προετοιμάσουμε το υπόμνημά μας προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.”, είπε ο δικηγόρος.

“Η Γεωργία άσκησε το δημοκρατικό δικαίωμα που έχει κάθε πολίτης πηγαίνοντας να καταγγείλει άμεσα ένα βίαιο περιστατικό σε βάρος της”, ανέφερε.

Υπόθεση Μπίκα

eurokinissi

“Η Γεωργία δεν ευθύνεται για όσες παραλείψεις έγιναν στη συνέχεια, για το ότι δεν της πήραν αίμα, δεν ευθύνεται για ότι πήραν καθυστερημένα τα ούρα. Ούτε για το ότι δεν υπήρχαν ουροσυλλέκτες στο τμήμα. Έστειλαν μια κοπέλα, που πήγε να καταγγείλει τον βιασμό της την Πρωτοχρονιά, στα φαρμακεία για να βρει ουροσυλλέκτες”, επισήμανε ο κ. Ζιώγας.

“Δεν ευθύνεται αν μεταφέρθηκαν χωρίς ασφάλεια ή barcode τα δείγματα στην Ελβετία, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν μετά από τρεις μήνες για μια απλή εξέταση ούρων που θα μπορούσε να βγει άνετα εδώ. Δεν ευθύνεται η Γεωργία που αμφισβητούνται τα αποτελέσματα της Βέρνης από τους ανθρώπους που τα έστειλαν εκεί”, δήλωσε.

“Δεν ευθύνεται για το ότι έγινε επεξεργασία και περικοπές στις 16 κάμερες του ξενοδοχείου”, είπε. “Όλα αυτά τα θέσαμε στην εισαγγελέα η οποία προφανώς δεν τα έλαβε υπόψιν. Πιστεύουμε ότι το δικαστικό συμβούλιο θα μπορεί να περισώσει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης και να δικαιώσει τη Γεωργία και να της δώσει το δικαίωμα να εμφανιστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, εκεί που θα υπάρχει και λαϊκή βούληση διότι υπάρχουν ένορκοι και δικαστές, να αντιπαρατεθεί με τους ανθρώπους που δεν εμφανίστηκαν και δεν τους έχει δει κανείς. Αλλά να δουν και τη Γεωργία κατά πρόσωπο, για να δουν αν αξίζει να ενθαρρύνεις έναν άνθρωπο να καταγγείλει μια πράξη όπως αυτή και αν εξαιτίας αυτής της πράξης ενθαρρυνθούν και άλλοι”, επισήμανε ο δικηγόρος της 24χρονης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ