Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Άννα Κανδύλη: Τα μπρος πίσω με τα Μονομελή Εφετεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άννα Κανδύλη: Τα μπρος πίσω με τα Μονομελή Εφετεία

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών οι νέοι αναμορφωμένοι κώδικες τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για να πάρουν στη συνέχεια το δρόμο τους για τη Βουλή. Μεταξύ των αλλαγών που έχουν γίνει είναι η επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου.

Ένας θεσμός κατά γενική ομολογία πετυχημένος που η επί της ουσίας κατάργησή του από την 1η Ιουλίου 2019 προκάλεσε αντιδράσεις.

Και δικαίως θα έλεγα, αφού συνέπεια αυτής της αλλαγής ήταν να επιβαρυνθούν επιπλέον τα ήδη υπερφορτωμένα Τριμελή και κατ´ επέκταση τα Πενταμελή. Σωστή λοιπόν η επαναφορά τους.

Ωστόσο θέλω να επισημάνω το εξής:

Στο παρελθόν σε περιπτώσεις τροποποίησης των άρθρων που είχαν σχέση με την αλλαγή της καθ΄ ύλην αρμοδιότητας των δικαστηρίων, υπήρχε μεταβατική διάταξη  με την οποία προβλεπόταν, ότι υποθέσεις για τις οποίες έχει γίνει επίδοση κλητηρίου θεσπίσματος ή κλήσης σε κατηγορούμενο και έχουν παραπεμφθεί για εκδίκαση στο δικαστήριο, αυτό διατηρούσε την αρμοδιότητά του.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε έτσι αλλά με πράξη του Εισαγγελέα Εφετών όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούσαν στο Μονομελές προσδιορίστηκαν εκ νέου προς εκδίκαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά την 1η Ιουλίου του 2019.

Κατόπιν της τωρινής αναμόρφωσης του κώδικα λοιπόν θα πρέπει να γίνει νέος προγραμματισμός ώστε να επανέλθουν οι υποθέσεις εκεί από όπου αφαιρέθηκαν.

Που θέλω να καταλήξω; Στο ότι κάθε αλλαγή μπορεί να είναι εύκολη στα χαρτιά, όχι όμως και στην πράξη. Κι αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την απονομή δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ